Nieuws in de marge

Thursday, April 29, 2010

Hogeschool Gent over gezondheidszorg in Afrika.

Hogeschool Gent Gezondheidszorg Vesalius organiseert op 3 mei in het kader van een sensibiliseringsinitiatief van de Vlaamse Interuniversitaire Raad een thema-avond over gezondheidszorg in Afrika. Twee buitenlandse gastsprekers komen er vertellen over hun inzet voor een betere gezondheidszorg op het zwarte continent. Ook studenten die in het zuiden stage hebben gelopen brengen hun rugzak boordevol ervaringen mee.

Dr. Tassew Haile werkt als gynaecoloog in het Sinamoksh vrouwenziekenhuis in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Hij getuigt over de impact van HIV/aids op het leven van Ethiopische vrouwen en de gevolgen ervan voor het Ethiopische gezondheidszorgsysteem. Daarnaast belicht hij de moedersterfte bij geboortes.

De Britse Rosemary Lycett is ergotherapeute en reist al jaren geregeld naar Rwanda. Ze geeft er cursus aan Rwandese hulpverleners en begeleidt in het Gahini Hospital en het Centre de Réadaption Fonctionelle de Gahini kinderen met een hersenverlamming.

Elk jaar vertrekt er vanuit Hogeschool Gent Gezondheidszorg Vesalius een gemotiveerde groep studenten naar het zuiden om er stage te lopen. Enkele van hen zijn net teruggekeerd en komen getuigen over hun stage.

Thema-avond ‘Gezondheidszorg in Afrika’

3 mei 2010 – 18.30 uur

Hogeschool Gent Gezondheidszorg Vesalius (klein auditorium)

Keramiekstraat 80, 9000 Gent

Labels: ,

Tuesday, April 20, 2010

RODENBACH en PALM klaar voor Open Brouwerijendag

Met meer dan 400 verschillende bieren is België hét bierland bij uitstek. Elk Belgisch bier vertelt een eigen verhaal, het maakt deel uit van het regionaal en nationaal erfgoed van ons land. België is als bierland uniek, niet alleen omdat de Belgische bieren zeer verscheiden zijn in smaak, kleur en alcoholvolume,… maar vooral omdat België uitzonderlijk rijk is aan specifieke productiemethoden. Enkel in België worden bieren gebrouwen volgens vier gistingswijzen: hoge, spontane, gemengde en lage gisting. PALM Breweries gaat er prat op dat ze deze vier gistingswijzen in haar drie historisch verankerde brouwerijen toepast. Daarmee is ze in België en zelfs op wereldschaal uniek. De Open Brouwerijendag op zondag 25 april laat de bezoekers toe deze grote diversiteit te ontdekken.

"Zowel bij PALM als bij RODENBACH werd voor deze editie van de Open Brouwerijendag een uniek parcours uitgetekend. Er worden dan ook veel bezoekers verwacht. Het bezoek moet een ware beleving worden waarbij men met alle zintuigen de verschillende stappen van het brouwproces kan ontdekken. Brouwerijmedewerkers informeren de bezoekers op de belangrijkste punten van het traject. Een gratis bierconsumptie en tal van animaties sluiten het bezoek in schoonheid af. Op de brouwerijsite van PALM zal ondermeer Buscemi voor het nodige spektakel zorgen! Liefhebbers kunnen zich bovendien een aandenken aanschaffen in de uitgebreide biershop. Eén maal per jaar bieden we de mogelijkheid om op een zondag bij ons langs te komen, een buitenkans want normaal gezien vinden de bezoeken enkel in de week plaats! Op deze opendeurdag worden de bezoekers ondergedompeld in de wondere wereld van PALM Breweries.’ zegt Peter Buelens, Public Relations Manager van PALM Breweries.

De Open Brouwerijendag praktisch:

De toegang is gratis, iedereen wordt na het bezoek getrakteerd op een PALM of RODENBACH. Op beide locaties is er een uitgebreide biershop en animatie voorzien.

De bezoekers bij PALM in Steenhuffel kunnen tussen 15 en 17 uur genieten van een muzikaal topconcert: BUSCEMI Live ! Bij RODENBACH te Roeselare is de Houtland Dixieband van de partij.

Link: www.palmbreweries.com

Labels: , ,

Stem van 19 tot 26 april op de beste Boekenbeesten

Ieder jaar in maart strijken de negen Boekenbeesten neer bij de boekhandel met stapels leesvoer. Via de Boekenbeesten wil Boek.be kinderen aan het lezen krijgen en nieuwe boeken laten ontdekken. Begin maart mobiliseerde Boek.be de lagere scholen van Vlaanderen om hun creativiteit boven te halen en mee te doen met de Boekenbeestenwereldwedstrijd. De opdracht was om voor de 9 Boekenbeesten een knusse eigen wereld in elkaar te knutselen.

Het beste project wint de unieke gevulde Boekenbeestenkast voor de klas. De winnaar van de publiekstemming ontvangt een groot boekenpakket. Voor de genomineerden zijn kleinere boekenpakketten voorzien. 60 klassen gingen aan de slag en stuurden hun voorstellen in. De leerlingen hebben zich heerlijk met de Boekenbeesten kunnen uitleven, zo blijkt uit de vele positieve reacties van enthousiaste juffen en meesters. De beesten kregen op maat gemaakte prachthuizen, kastelen, piramides, wattenbollenwolkjes, en defileerden zelfs op een heuse catwalk. Clowns, aliens en avonturiers bevolken deze nieuwe werelden. Een onafhankelijke jury nomineerde de 3 beste knutselwerken van iedere graad. Bij de keuze van deze nominaties uit het mooie aanbod hield de jury rekening met de inbreng van de kinderen, of er een link met boeken was en de originele invalshoek. De genomineerde klassen zijn:

2e leerjaar A, GVB De Ark, Maldegem. Juf: Mariëlle Van Reybroeck

1e leerjaar Vrije Basisschool Rozenregen, Mortsel. Meester: Patrick De Ridder

Kikkers, Heilig Hartschool, Oostende. Juf Lies Stellamans en Katrien Couchez

4e leerjaar, Vrije Basisschool De Wingerd, Bavikhove. Juf Lien Vanhoutte en Regine Tytgat

3e leerjaar A en B, Sint Martinusschool, Lubbeek. Juf Katrien Van Huffelen en Lore Devos

Middenbouw 2, BuBaO Sint Lodewijk, Wetteren-Kwatrecht. Juf Floor De Decker

6e leerjaar, Gemeentelijke Basisschool, Denderleeuw. Nadine Goossens

5e leerjaar, SBS Victor Carpentier, Gent. Audrey Aucoin

5e leerjaar C, Basisschool Heilige Familie, Sint-Niklaas. Kristel De Mulder.

Vanaf vandaag kan iedereen op www.boekenbeesten.be de inzendingen voor de BoekenBeestenWereldWedstrijd bewonderen die 60 lagere schoolklassen hebben geknutseld. Tot 26 april kan je stemmen op de beste projecten. De winnaars worden bekend gemaakt op woensdag 28 april. De foto's van ALLE knutselwerken zijn te bewonderen op www.boekenbeesten.be tot 26 april. Iedereen kan meestemmen voor het beste project. De klas met het populairste ontwerp wint een boekenpakket. Op woensdagnamiddag 28 april maakt Boek.be bekend wie de winnaar is volgens de jury en volgens de publieksstemming. De uitreiking vindt plaats tijdens de Dynamodagen in Lamot in Mechelen. Diezelfde namiddag vindt ook de uitreiking van de Beste Boekenjuf plaats.

Guido Van Peeterssen.

Labels:

Monday, April 19, 2010

Geert Hoste: “Stof genoeg voor een nieuwe titel!”

Het is zowaar een traditie geworden: sinds een paar jaar zoekt het publiek mee naar een originele titel voor de eindejaarsconference van Geert Hoste. Ook dit jaar legt de cabaretier graag opnieuw zijn oor te luisteren bij zijn enthousiaste fans. De gelukkige bedenker van de uiteindelijke naam krijgt twee exclusieve zitjes voor een voorstelling naar keuze. Zowel in 2008 als in 2009 werd de mailbox van de cabaretier overspoeld met telkens meer dan tienduizend suggesties. Aanvankelijk had ik Jean-Luc Dehaene om een nieuwe titel gevraagd, maar hij kwam niet verder dan ‘geen commentaar’ en dat staat haaks op de inhoud van het programma, want ik geef wel commentaar. Er is immers stof genoeg, zelfs zonder vulkaanuitbarsting”, knipoogt Geert Hoste. Wie met de uiteindelijke originele titel voor de 18de eindejaarsconference van Geert Hoste op de proppen komt, krijgt twee Star Seats cadeau”. De titel van de conference en de naam van de winnaar zullen op 14 juni bekendgemaakt worden. Suggesties zijn tot en met 1 juni welkom op titel@geerthoste.be.

De theaterproducties van Geert Hoste behoren tot de meest succesvolle van de afgelopen jaren. Vorig jaar trok ‘Geert Hoste Beslist’ in de theaterzalen meer dan 68.000 toeschouwers. Amper zes uur na de start van de officiële ticketverkoop waren alle kaartjes de deur uit. Link: www.geerthoste.be

Labels:

Wednesday, April 14, 2010

De Zavel verwelkomt een nieuwe chocolatier

Cacao 07 Sedert enkele jaren word de Zavel gezien als dé uitverkoren plek door de grootste chocolatiers van Brussel. Momenteel voegt zich een ‘kleinere’ toe aan dit kader vol prestige. Passion Chocolat vestigde zich op deze plek op 22 januari en durfde het aan om plaats te nemen temidden van de ‘Groten’. Sedert zijn ontstaan kende Passion Chocolat een trouw cliënteel, bouwde een internationale reputatie op en bouwde een succesvol verhaal op. Massimo Ori, een echte chocolade liefhebber vol met passie voor zijn vak, nam de uitdaging aan om deze stap te zetten naar de Zavel.

Ter gelegenheid van de opening van zijn nieuwe winkel op deze wonderbaarlijke plaats in Brussel, creëerde hij voor Passion Chocolat een nieuw imago, moderner en nog meer gedreven door de passie die Passion Chocolat gebruikt om te beschrijven hoe deze pralines worden gecreëerd. Ze duiden eveneens zijn filosofie: hoe het best tegemoet komen aan de wensen van een cliënteel dat steeds meer op zoek is naar zowel authentieke als traditionele smaken. “Mijn vurigste wens is om vergeten smaken en aroma’s te laten herontdekken! Mijn voornaamste doel is zeker niet het achterna gaan van nieuwe, originele smaken. Het feit om in een ambachtelijke dimensie te blijven, laat mij toe, evenals mijn ploeg, om nog heel lang de gepassioneerden van deze traditionele smaken te verwonderen, en tevens deze smaken te vernieuwen én rijker te maken door deze authentieke basis van onze pralines.


Info: Grote Zavel (Hotel NH), 1000 Brussel. Link http://www.passionchocolat.be
Voor chocolade liefhebbers: Universiteit Gent huldigt cacaolab in

Labels: , ,

Sunday, April 11, 2010

Gentse Barge viert de opening van het vaarseizoen.

MiraMiro 04Op zaterdag 24 april is iedereen welkom op de Gentse Barge. De Barge ligt voor die gelegenheid aan de jachthaven Portus Ganda, Veermanplein 3 te Gent. In samenwerking met de stad Gent, Dienst Toerisme en LBWB. Inkom gratis, geen reservaties.

Van 14 tot 15 uur: Wim Claeys met “Gand Chantant”

Gentse Leute en Plezier in deze zangstonde met Wim Claeys!

Straatliedjes, meezingers, revueliedjes, volksliedjes, Walter De Buck, en natuurlijk onze ‘Gentschen Béranger’ Karel Waeri. Van aftelrijmke tot ‘vetje’, liedjes in vele maten en gewichten hebben hun bijdrage geleverd aan het uitgebreide Gentse liedrepertoire.

Uitgebreid, dat wel, maar stilaan ook vergeten? Of kende gulder nog een liedje?

www.waaim.be

Van 17u00 tot 18u00: Jean Bosco Safari “Private Revolution”

Meer info wanneer beschikbaar: www.jeanboscosafari.be

Maar wie eens kennis wil maken met deze unieke boot hoeft zolang niet te wachten. Vanaf 4 april doet de Barge de Gentse binnenstad een stukje herleven.

Locatie: De Gentse barge, Koophandelsplein, 9000 Gent.Telkens vanaf 11 uur, concert om 11.30 uur. Inkom: gratis, geen reservaties. Link: www.gentsebarge.be

Zondag 11 april 2010: Geert Vandenbon (stem & akoestische gitaar) & Patrick Van den Heede (percussie, gitaar, bas & mondharmonica)

Bijna vanuit het niets debuteert gitarist Geert Vandenbon in juli 2009 met de Nederlandstalige full-cd ‘Landingsbaan’. Een eigenwijze stap na veel arbeid in de schaduw. Geert Vandenbon is een singer-songwriter die kiest voor het Nederlands als liedjestaal. Met zijn kompaan Patrick Van den Heede brengt hij het zeer toegankelijke kleinkunstprogramma 'Vier handen. Duizend stenen'. Een geurige mix van eigen songs, verrassende covers (van bijvoorbeeld Boudewijn De Groot of Kris De Bruyne), fijne vertalingen (van meesters als Bob Dylan en Lucinda Williams) en enkele spitse tekstfragmentjes. Wijze kleinkunst van vandaag. Voor wie wil luisteren. www.geertvandenbon.be

Zondag 18 april 2010: Derek (stem & gitaar) & Yves Meersschaert (klavier). Avant-première: “Lila Cortina”

2010 wordt een jubileumjaar voor Derek. De zanger zingt, speelt en schrijft dan 21 jaar. De man wordt 50. Reden tot feest met een Nederlandstalige cd: “Lila Cortina”. Na 13 Engelstalige en 2 Franstalige cd’s brengt hij een primeur uit met Nederlandstalige versies van zijn bekendste en favoriete songs zoals Oh by the way uit 1989 met the Dirt en Petit Lapin uit 1999 met Vis. De cd gaat in première op 29 april in Oostende voor Theater aan Zee, maar voor de barge brengen pianist Yves Meersschaert en Derek in duobezetting een avant-première. www.derekmusic.be - www.myspace.com/derekmusic1

Labels: ,

Tuesday, April 06, 2010

Velo

Velo is de bachelorproef van Elien Hanselaer en Loes Carrette, studenten Drama aan de Hogeschool Gent. Een stuk naar De Fiets Van De Veroordeelde, een nauwelijks opgevoerd stuk van Fernando Arrabal over twee mensen die het ultieme geluk en de vrijheid zoeken, als kinderen verdronken in fantasie. Geen intellectualisme, geen psychologisering, niets geabstraheerd, geen ingewikkelde plot, geen langdradig verhaal, geen provocerende beelden, geen gedoe, geen hoogdravend theater, geen gezever, geen Kunst, geen moeilijkheden, geen drama, geen emoties, geen humor, geen kinderen, geen decor, geen rekwisieten, misschien ook geen enthousiast publiek. Gewoon Loes en Elien. Gewoon alles mooi en goed. “Zeg, wanneer we uiteindelijk gaan ontsnappen, vervoer je me in de echo van jouw glimlach met de as en een zak van droge wortels?”. “Ja, ik zal je erin steken”.

Promotor: Mieja Hollevoet. Spelcoach: Elsie de Brauw. Productie: Leo Verlinden . Film: Victor Van Rossem . Fotografie: Thomas Dhanens . Geluid: Jasper Maekelberg . Licht: Timme Afschrift en Tom Timmerman

Te zien op 12, 13, 19 en 20 april om 20 uur in L6 van campus Bijloke, en op 25 april om 15 uur tijdens de Open Deur Dag van Hogeschool Gent KASK. Reserveren noodzakelijk, er zijn maar 27 plaatsen per voorstelling. Geef een goede reden op waarom u er bij wil zijn op drama.gent@gmail.com. Meer informatie op http://dramagent.be

Labels: , ,

Friday, April 02, 2010

Monumentale transporten op de Schelde voor ExxonMobil

Binnen enkele dagen zullen op de Schelde indrukwekkende transporten te zien zijn. Het gaat om vooraf gebouwde installaties waarvan sommige zo hoog zijn als een flatgebouw met 15 verdiepingen. De prefabmodules zijn onderdeel van een grote ontzwavelingsinstallatie die nu op de Antwerpse raffinaderij van ExxonMobil gebouwd wordt. De ontzwavelingsinstallatie zal de raffinaderij in staat zal stellen om meer schonere diesel te produceren. De installatie wordt off-site gebouwd en vervolgens in modules opgesplitst en getransporteerd naar de raffinaderij. “De modules worden nu in overdekte productiehallen gebouwd. Hierdoor worden de werkomstandigheden voor de werknemers verbeterd en zo wordt ook de kwaliteit van het geleverde werk aanzienlijk verhoogd. Deze manier van bouwen biedt eveneens een flinke tijdswinst omdat een aantal zaken parallel ontwikkeld kunnen worden.” zegt Ian Carr, Raffinaderij Manager. Groot voordeel van de off-site bouw is dat men tegelijk op de raffinaderij aan de bouw van de fundering kan gewerken. De volledige oppervlakte ter grootte van een voetbalveld werd 3 meter diep uitgegraven en er werden 500 funderingspalen geboord. Voor het aanvoeren van het beton zijn er meer dan 1.000 vrachtwagens nodig. Als alles volgens plan verloopt, zal de installatie opgestart worden voor eind 2010.

Begin februari werd gestart met het transport van de modules. Omwille van de grote omvang van sommige componenten en om mogelijke hinder te minimaliseren, organiseert ExxonMobil het transport overdag over de Schelde en ’s nachts over de weg. Tegen eind april zullen de laatste onderdelen vertrekken richting Antwerpse raffinaderij. Het gaat hier om onderdelen met monumentale afmetingen: tot 18 meter breed en 33 m hoog en een gewicht van 700 ton. “Het zijn niet alleen de transporten die bijzonder indrukwekkend zijn, het begint al vanaf het moment dat de modules op het schip gereden worden. Door het gewicht wordt het schip naar beneden gedrukt. Om te voorkomen dat het dek onder water komt te staan, moet er een gelijkaardige hoeveelheid water uit het schip gepompt worden. Bovendien is er nog het spel van eb en vloed waardoor hoogteverschillen tussen wal en schip ontstaan.” verklaart Ian Carr. De laatste kilometers worden over de Scheldelaan afgelegd. Omwille van de omvang moeten verkeerslichten en slagbomen eerst afgebroken en vervolgens weer opgebouwd worden. Om het verkeer zo weinig mogelijk te hinderen, gebeurt dit 's nachts.

“De HPHT is de tweede grote investering in de Antwerpse raffinaderij in drie jaar. De eerste was de bouw van de Cogeneration unit, onze hoogefficiënte warmte-krachtcentrale, eind 2008.” verklaart Ian Carr. “Deze installaties weerspiegelen ExxonMobil’s lange termijn visie op investeringen en positioneren de Antwerpse raffinaderij voor een verdere succesvolle toekomst”. De investering in de HPHT en Cogen units, samen met een aantal andere projecten, vertegenwoordigen een totale investering van ruim 400 miljoen euro voor de Antwerpse site. De bouw van de nieuwe HPHT installatie maakt deel uit van wereldwijde investeringen door ExxonMobil om de productiecapaciteit van schonere diesel op te voeren om zo tegemoet te komen aan de stijgende vraag. Voor de bouw van de installatie waren 1,2 miljoen arbeidsuren nodig. 70% hiervan werd door Belgische aannemers gepresteerd. De ExxonMobil of Esso raffinaderij in Antwerpen is de op één na grootste raffinaderij van ExxonMobil in Europa. Het petrochemische fabriekscomplex beschikt naast eenheden voor primaire en secundaire distillatie onder andere over een katalytische kraakeenheid, een chemische fabriek, een benzinefabriek en een asfaltfabriek.

Link: http://www.exxonmobil.com/Benelux-Dutch

Guido Van Peeterssen.

Labels: , ,