Nieuws in de marge

Tuesday, July 05, 2011

Wie vult het gat in de begroting?

Het gat in de begroting moet volgens de formateursnota opgevuld worden door spaarders, beleggers en grote vermogens. De rente op een spaarboekje blijft tot 1.770 euro vrijgesteld van belastingen. Maar de fiscale vrijstelling zal voortaan via de belastingaangifte worden toegekend. Het fiscaal attest kan u dus maar voor één spaarboekje dienen. Zo kunnen spaarders met verschillende spaarboekjes die belasting niet meer omzeilen. Maar ook de roerende voorheffing op kasbons, termijnrekeningen en obligaties stijgt van 15 naar 20 procent. Wie aandelen en effecten verkoopt betaalt daar een meerwaardebelas- ting op. Wie die aandelen binnen het jaar verkoopt en daar winst op maakt, moet 50 procent afstaan. Als de winst er komt na een termijn van 1 tot 8 jaar, gaat 25 procent naar de staat. Als de aandelen pas na 8 jaar met winst worden verkocht, moet u geen belastingen betalen. Ook de taks op beursverrichtingen wordt verhoogd. De beurstaks bracht vorig jaar 135 miljoen euro op. Vermogens groter dan 1,25 miljoen euro zullen een tijdelijke crisisbelasting van 0.50% betalen. Het woonhuis en het vermogen dat wordt gebruikt voor de beroepsactiviteit, worden niet meegeteld bij de berekening van het belaste vermogen.

De minimumleeftijd van het vervroegd pensioen, momenteel 60 jaar, wordt met 2 maanden per jaar opgetrokken, tot 62 jaar. Wie met brugpensioen gaat, zal voortaan 40 jaar gewerkt moeten hebben in plaats van 38 jaar nu. Bovendien stijgt de leeftijd van 58 naar 60 jaar. Bij herstructureringen stijgt de minimumleeftijd naar 55 jaar. De werkloosheidsuitkering wordt verminderd in tijd. De eerste vier maanden stijgen ze, zodat een werkloze 70 % van zijn loon krijgt, tegen 60 % nu. Afhankelijk van hoelang hij werkloos is, valt zijn uitkering na maximaal 3 jaar terug op een forfaitair minimum. Maar de uitkering verdwijnt nooit.

Dienstencheques worden duurder en de fiscale aftrek verdwijnt. Nu betaalt een gezin 7,5 euro per checque, na aftrek is dat nog 5,25 euro. Een gezin dreigt na de invoering van de maatregel al snel 8 euro kwijt te zijn. De lasten op vervuilende bedrijfswagens gaan omhoog. Grote wagens worden fors duurder. Kleine wagens worden goedkoper en middenklassers blijven gelijk. Er komt een taks op vliegtuigtickets in eerste klasse en businessclass. De koppeling van het ambtenarenpensioen aan de ambtenarenlonen, de ‘perequatie', wordt ter discussie gesteld. Dat moet de factuur drukken van de ambtenarenpensioenen, die elk jaar bijna 12 miljard euro kosten. De overheidspensioenen worden dan berekend op de laatste 10 in plaats van de laatste 5 loopbaanjaren, wat zal leiden tot iets lagere pensioenen. Maar wie in de privésector meer dan 45 jaar gewerkt heeft, daar voortaan ook voor beloond met een hoger pensioen.

Een lijst met voorstellen die uw portemonnee viseren:  de nota van Di Rupo

Labels: