Nieuws in de marge

Wednesday, May 04, 2011

Feestelijke opening van Kerkplein en Leiedam te Deinze

Op 13 mei het vernieuwde Kerkplein en de Leiedam officieel geopend. Alle Deinzenaars kunnen meevieren tijdens een groot volksfeest. Door de herinrichting is het Kerkplein weer een gezellige ontmoetingsplaats, een rustpunt op de winkelas tussen de Tolpoortstraat en de Markt. Je kan er heerlijk wandelen of even mijmeren op de grote zitbank. Met de heraanleg van het Kerkplein en de Leiedam is het eerste grote project van de stadskernvernieuwing Deinze2020 een feit. Door de herinrichting is het Kerkplein een plaats waar het aangenaam is om te wandelen en te vertoeven. De Onze-Lieve-Vrouwkerk komt weer prominenter in beeld. De vernieuwde kade maakt Deinze ook aantrekkelijker voor pleziervaart. Boottoeristen kunnen nu aanmeren in het centrum van de stad.

Om 20 uur meert het historische schip De Gentse Barge, vergezeld door boten van de Deinse Yachtclub en de Deinse Kajakclub, aan de nieuwe kade aan. Stadsbeiaardier Charles Dairay heet hen muzikaal welkom. Daarna volgt het officiële gedeelte met toespraken door schepen Bart Van Thuyne, burgemeester Jacques De Ruyck en Vlaamse minister Freya Van den Bossche. Het houtenblazersensemble van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans, zorgt met Engelse muziek voor blazersoctet voor de muzikale intermezzo’s. Na de toespraken en officiële opening stappen de genodigden de nieuwe kade, Leiedam en Emiel Clausplein af.

Na de officiële opening kunnen de Deinzenaars tot 22 uur genieten van een gratis drankje. Er zijn twee drankstands: aan café Kimana (Leiedam) en op het Sint-Poppoplein. Het salonorkest o.l.v. Harry Blommaert brengt intussen gezellige achtergrondmuziek; leerlingen van de stedelijke Academie voor Schone Kunsten zorgen voor de nodige animatie. Om 21.45 uur wordt de nieuwe sfeerverlichting aangestoken aan de Kerk, de Tolpoortbrug, het Sint-Poppoplein en het Emiel Clausplein. Vanaf 22 uur verhuist het feest naar de Markt, waar De Romeo’s optreden. Deze Vlaamse band, bestaande uit Chris Van Tongelen, Davy Gilles en Gunther Levi, brengen een mix van covers en eigen materiaal.

Het vernieuwde kerkplein krijgt bij deze gelegenheid een nieuwe naam: Sint-Poppoplein. Poppo van Deinze werd in 978 geboren als zoon van de edelen Titzekin en Adelvina van Deinze, de oudst gekende Deinzenaars. Hij wordt ridder en trekt in 1000 als één van de eersten uit deze streken naar het heilig land. In 1005 keert hij terug en hij verlooft zich met ene Aleydis. Maar de nacht voor zijn huwelijk krijgt hij een visioen. Hij besluit Aleydis voor het altaar te laten staan, zegt zijn ridderbestaan vaarwel en gaat in het klooster van de Benedictijnen in Reims. Hij schopt het uiteindelijk tot abt van de grote dubbelabdij van Stavelot-Malmédy en wordt een grote hervormer van de Benedictijnerabdijen in onze streken en Noord-Frankrijk. Zijn relieken liggen niet alleen in Stavelot, maar ook een deel in Deinze.

De pleinen werden heraangelegd in Kandla Grey, een soort zandsteen. Voor de rijweg is uitgewassen beton gebruikt, esthetisch en veilig. De zitbanken worden uitgevoerd in Merbau, een duurzame houtsoort met variabele kleur. De fietsrekken bestaan uit elegante, ellipsvormige buizen. In het groenperk achter de kerk komen bodembedekkende struiken die winterhard zijn en weinig onderhoud vragen. Daar komt er ook een Chinese moerascipres, een snelgroeiende, bladverliezende conifeer. Rond het kerkplein komen Amberbomen, loofbomen die goed gedijen op en rond pleinen. De Leiedam wordt voorzien van Fraxinus Angustifolia Raywood, een es die goed geschikt is voor brede straten en lanen. Langs de Leieboord staan lantaarns. Ze verlichten zowel het plein als de lagergelegen kade. Kleinere grondarmaturen accentueren de centrale punten aan Kerkplein en Leiedam. De kerk krijgt een accent als monument door wandverlichting. Ook de Leiebrug, het Saveryspand en het monument ‘De Puinruimer’ krijgen een gelijkaardige, energiezuinige belichting. De beplantingswerken worden uitgevoerd door de groendienst van de Technische Uitvoeringsdienst Stad Deinze.

Het project wordt voornamelijk gefinancierd door de stad Deinze. Voor een deel van het project kan de stad Deinze rekenen op subsidies van de Europese Unie in het kader van het Interreg IV programma France-Wallonie-Vlaanderen voor het project Leiestreek, van bron tot monding. De Vlaamse overheid heeft in december 2010 een subsidie van 2.558.000 euro toegekend aan de stad Deinze voor het stadsvernieuwingsproject ‘Stedelijk wonen aan de Leie’.
Link: http://www.deinze.be/

Labels: , , ,