Nieuws in de marge

Wednesday, March 09, 2011

Tania Verhasselt stelt tentoon in NH Gent Belfort.

Tania Verhasselt werd geboren op 30 juni 1964 te Brussel. Zij wist heel jong dat ze haar passie in kunst kon tot leven wekken ... Zij volgde vrije Grafiek aan het St Lucas Instituut te Brussel en professionaliseerde zich de afgelopen 20 jaar met workshops en cursussen. De laatste 15 jaar volgt zij cursus in de Vrije Ateliers te Sint Niklaas. Zij heeft ervaring met zijdeschilderen, beeldhouwen en batik op zijdepapier. Sinds 2004 is zij een leerlinge in de schilderklas 'mixed media' van kunstenares Renée Lodewijckx.  In 2008 nam ze haar oude liefde voor druktechnieken (etsen, droge naald, linosnede , monotype ...) weer op. Van 17 maart tem 31 augustus 2011 stelt zij schilderijen en grafisch werk tentoon in het NH hotel te Gent http://www.nh-hotels.com

Het oeuvre van Tania Verhasselt omvat werken op canvas en papier met zogenaamde “gemengde technieken” (mixed media).  De kunstenaar bouwt haar werken op in verschillende lagen en vertrekt meestal van papier; batik op zijdepapier; zijde en andere dragers en bouwt zo elk werk op door gebruik van acrylverf, mediums, potlood, pastel, ecoline, ... Het gebruik van verschillende papiersoorten op doek is in de laatste werken van de kunstenaar prominent aanwezig. De werken zijn abstract maar geïnspireerd op de landschappen die de kunstenaar doorkruist naar aanleiding van haar reizen (Zuid-Oost Azië, Italië, Cuba, Verenigde Arabische Emiraten, Jordanië...). Licht en kleur zijn telkens terugkerende factoren. Ook de onderwaterwereld fascineert haar.

Fons De Bleser, kunstcriticus, schreef naar aanleiding van haar tentoonstelling in Galerij ’t Houten Geveltje in 2008 o.a. het volgende : “Voor iemand die voor de eerste maal geconfronteerd wordt met het werk van Tania Verhasselt, moet het een ervaring van betekenis zijn. Zich in haar wereld geestelijk en gevoelsmatig te verplaatsen, vergt vooral een groot gevoel voor smaak en schoonheid. Toen ik in 1984 in aanraking kwam met haar tekeningen, viel het me op dat deze fijngevoelige impressies een weergave waren van het toenmalig tijdsgebeuren. We konden toen reeds aanvoelen dat haar oeuvre een met symboliek doorweven beeld zou ophangen van haar streven naar rechtvaardigheid en vrijheid in de expressie...”.

Labels: , ,