Nieuws in de marge

Wednesday, December 15, 2010

Stedelijk wonen aan de Leie wordt het gezicht van Deinze

Het Stadsvernieuwingsproject “Stedelijk wonen aan de Leie“ in het centrum van Deinze ontving een subsidie van 2.558.000 euro van de Vlaamse Overheid. Het project werd opgezet door de Stad Deinze en het bedrijf Dossche Mills, naar aanleiding van de herlocalisatie van het bedrijf en het herbestemmen van het terrein en de bestaande gebouwen. Bij de oproep in 2007 werd het stadsvernieuwingsproject bij de Vlaamse Regering ingediend voor projectsubsidie, maar de jury kende in plaats daarvan een conceptsubsidie toe, zodat dat de stad het project kon verbeteren. Door toekomstige projecten in Deinze te relateren aan het Leielandschap worden het imago en de beeldvorming van de stad ondersteund. Met deze strategie wordt de Leie, die tot op heden als stedelijke ruimte werd genegeerd, opnieuw het gezicht van Deinze. Vanuit het ontwerpend onderzoek werd het bestaande stadsver-nieuwingsproject bijgestuurd en herdacht tot het nieuwe stadsvernieuwingsproject 2010 dat kadert binnen de opgemaakte conceptstudie voor de volledige stadskern. Het stadsvernieuwingsproject wordt gestructureerd door 4 deelgebieden.

Deelgebied 1: het stedelijk ontwikkelingsgebied van de Site van de Molens van Deinze.
Een gebied waar de private partner door een herbestemmingsproject een kern- versterkend project geënt op de fysieke context van het industrieel erfgoed en het stedelijk weefsel ontwikkelt, waarbij gestreefd wordt naar een gezonde mix van een gedifferentieerd woningaanbod, aangevuld met lokale winkels, diensten, horeca, en recreatieve functies in een evenwichtige ruimte met bebouwde en niet bebouwde delen.

Deelgebied 2: het publiek parkgebied.
Een gebied waar de stad met financiële steun van de private partner, na verwerving van de gronden, een publiek stadspark aanlegt in functie van zowel de bewoners als de bezoekers van de stadskern.

Deelgebied 3: Het stedelijk ontwikkelingsgebied de kop van de Tolpoortstraat.
Een gebied waar de stad of een door de stad aangestelde partner (een intergemeentelijk samenwerkingsverband bv. Veneco²), na verwerving van de panden, een ontwikkelingsproject realiseert waarbij de commerciële functie van de Tolpoortstraat versterkt wordt, gecombineerd met een woonfunctie met o.a. wonen aan het park.

Deelgebied 4 : het publiek domein van de open Leie ruimte.
Door de Stad wordt de publieke ruimte, die onderdeel uitmaakt van de open Leieruimte, waarop de ontwikkelingen geënt zijn op een kwalitatieve en volgens een geïntegreerde visie, heringericht. Deze ruimte omvat het Rheinbachplein, het Kerkplein en de omgeving van de Kerk, de Leiedam en de fiets- en wandelverbinding richting Gentsesteenweg.

Bij de opmaak van de conceptstudie werd een projectteam en een stuurgroep opgericht dat het volledige proces van de conceptiestudie begeleid en gestuurd heeft. Voor de realisatie van het stadsvernieuwingsproject wordt een RUP, dat de juridische basis vormt, opgemaakt op basis van de stedenbouwkundige richtlijnen van de conceptstudie. Teneinde de kwaliteiten van de conceptstudie te kunnen garanderen wordt een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met de private partner die naast een aantal financiële aspecten de oprichting van een stuurgroep regelt. De stuurgroep heeft tot taak de kwaliteit, de duurzaamheid en de timing van de uitvoering van het project te sturen en te begeleiden. De stuurgroep staat onder leiding van de stad en is samengesteld uit vertegenwoordigers van de stad, de private partner en desgevallend externe deskundigen. Voor de uitvoering van het stadsvernieuwingsproject wordt de regierol uitgeoefend door de stad, ondersteund door het stadsvernieuwingsteam dat opgericht werd in analogie van het lokale begeleidingsteam van de conceptstudie. Voor de participatie en communicatie rond de verdere uitwerking van het stadsvernieuwingsproject wordt door de stad een extern communicatiebureau met ervaring inzake stadsprojecten aangesteld.

Labels: , ,