Nieuws in de marge

Tuesday, October 19, 2010

Kopergietery en Oldenburgisches Staatstheater presenteren Woudlingen

Woudlingen is een voorstelling voor kinderen vanaf 4 jaar met spel, muziek en dans over een plek – in het echt of in je hoofd – waar je je goed voelt. Een plek waar je, helaas, vroeg of laat weg moet. Woudlingen is een voorstelling waarin het reële en surreële elkaar kruisen, waarin ‘raar’ en ‘waar’ versmelten, waarin niets is wat het lijkt, maar alles vertrouwd aanvoelt. Met een knipoog naar de Franse cineast Jean-Pierre Jeunet (maker van o.a. Le fabuleux destin d’Amélie Poulain).

Reeds 175 jaar vormt het Oldenburgisches Staatstheater de kern van het culturele en sociale leven in het Duitse Oldenburg en omstreken. Het Staatstheater creëert en presenteert opera, drama, dans, muziek en jeugdtheater. De werking is verwant aan die van KOPERGIETERY: naast het creëren en programmeren van voorstellingen, richt het Staatstheater ook workshops in voor kinderen en jongeren, en heeft het een uitgebreide scholenwerking.

regie: Randi De Vlieghe | artistiek advies: Johan De Smet & Markus Müller
spel/dans: Filip Bilsen, Kristina Gorjanowa, Régis Leroy, Natascha Pire, Klaas Schramm, Maria Walser
muziek: Michiel De Malsche | dramaturgie: Matthias Grön & Mieke Versyp
kostuums: Ilse Vandenbussche | beeld & scenografie: Jan De Brabander
met de steun van Kulturstiftung des Bundes, Bundesrepublik Deutschland

OVER DE MAKERS/SPELERS

Randi De Vlieghe is als choreograaf/danser/theatermaker vooral in het professioneel jeugdtheaterveld actief. Hij werkt o.a. voor KOPERGIETERY, fABULEUS en BRONKS. Randi beheerst de cross-over tussen dans, theater en muziektheater als geen ander.
Enkele recente producties die Randi (mee)creëerde zijn Het verdragen van Versailles en Wilde Dingen (KOPERGIETERY), Scoliozee d’Artrozee en Ola Pola Potloodgat (beide met Pascale Platel), Wawilwiedoen, Niet kunnen is een kunst (BRONKS), zijn soloperformance The day Dolly danced en Gender Blender (fABULEUS).

Natascha Pire is danseres en choreografe, met een voorliefde voor (bewegings)theater. Voor KOPERGIETERY creëerde ze - samen met Randi De Vlieghe en Steven Beersmans - Het verdragen van Versailles, en tekende ze voor de choreografie in Beuysband. Voor fABULEUS werkte ze als choreografe mee aan dansproducties als Everland, Indian Curry en Instant Karma. Naast haar werk op de planken, is ze gastchoreografe en -docente aan o.a. de ! Kunsthumaniora Dans (hedendaagse dans) in Antwerpen en de Rotterdamse Dansacademie.

Régis Leroy genoot een opleiding aan de circusopleiding ESAC (Brussel) en het Stedelijk Instituut voor dans te Antwerpen. Hij werkte voor (circus)gezelschappen als Féria Musica, Cirque du Soleil en Bud Blumenthal. Samen met Ingrid Swaelens creëerde hij in 2006 de bekroonde straattheatervoorstelling Isséo (4+) voor Compagnie du Mirador, waarmee hij nog steeds internationaal toert.

Filip Bilsen kwam tijdens zijn studies voor bio-ingenieur terecht bij fABULEUS waar hij meedanste in Baken van Randi De Vlieghe. Kort daarop maakte hij samen met Greetje Bilsen en Frauke Depreitere Mijn benen zijn al lang maar de wereld staat op stelten, gevolgd door Alles in Toranje!, Terug naar huid en César mijn broer is een paard. Naast z’n werk voor fABULEUS, danste hij bij ‘Fanny en Alexander’ en bij ‘Figurentheater De Maan’. Eind 2009 richtte hij samen met Frauke Depreitere ‘Lapzus’ op, waarvoor hij de voorstelling Hierna komt het maakte.

Klaas Schramm volgde een acteursopleiding aan de Hogeschool voor Muziek en Theater in Saarbrücken, Duitsland. Hij werkte als acteur in het Stadtheater Hildesheim en Schauburg nach München. Sinds 2005 behoort Klaas tot het vaste acteursensemble van het Oldenburgisches Staatstheater.

Maria Walser is danseres en studeerde aan de gerenommeerde Heinz-Bosl Stichting (München) en School Palucca te Dresden. Tot 2007 werkte ze voor Tanztheater Nürnberg, om daarna lid te worden van het vaste dansensemble van Oldenburg.

Kristina Gorjanowa groeide op in Kirgizië. Ze studeerde af als actrice in 2010, en werd na enkele tussenstops in verscheiden theaters, vast lid van het Staatstheater in Oldenburg.


SPEELDATA

zo 5 december om 15u – première
zo 12, zo 19, ma 27, di 28, wo 29 december om 15u
Schoolvoorstellingen:
ma 6, di 7, ma 13, di 14, ma 20, di 21 december om 10u + 14u
wo 8, wo 15, wo 22 december om 10u
telkens in de KOPERGIETERY: http://www.kopergietery.be/

Van 9 tot 20 januari 2011 in Oldenburg, Staatstheater

Labels: , ,