Nieuws in de marge

Friday, August 20, 2010

Kortrijkzaan ontwierp meer dan vijftig zonnewijzers..

In het kader van de zon- en sterrenobservaties organiseert het AstroLAB IRIS in Ieper-Zillebeke een bijzonder tentoonstelling 'Zonnewijzers, de zon als klok'. De enige echte en heel juiste zonnewijzer is de aarde zelf. In één dag, die wij indelen in 24 uur, draait ze één keer rond. Moest de as van de aarde zichtbaar zijn en de aardbol leeg en doorzichtig, dan zou de schaduw van de as op de binnenkant van de aardbol de tijd aangeven. De zonnewijzer in onze tuin is daar een kopie van, verkleind en naar de oppervlakte van de aarde verplaatst. In de loop van een lange geschiedenis kreeg die kopie allerlei vormen. De meest voorkomende hebben een uurlijnenpatroon dat horizontaal of verticaal is of zich bevindt op een ring die evenwijdig is aan de evenaar. Nog steeds ontwerpt men andersoortige zonnewijzers.

Ingenieur-architect Aimé Pauwels uit Kortrijk is gefascineerd door zonnewijzers. Hij berekende en ontwierp meer dan vijftig verschillende modellen van zonnewijzers en realiseerde ze in maquettevorm. Een dertigtal is nu te zien in de tijdelijke tentoonstelling 'Zonnewijzers, de zon als klok', in het AstroLAB IRIS II te Ieper. Het AstroLAB maakte die tentoonstelling mogelijk in samenwerking met Zonnewijzerkring Vlaanderen vzw. In deze vereniging beoefent men de zonnewijzerkunde, maakt men deze wetenschap toegankelijk en bevordert men de constructie en het behoud van zonnewijzers. Daartoe zijn er het tijdschrift 'Zonnetijdingen', de inventaris van zonnewijzers in Vlaanderen, internationale contacten, uiteenzettingen over zonnewijzers voor scholen en allerhande verenigingen, vakoverschrijdende projecten in scholen met de zonnewijzer als centraal thema, ontwerpen van zonnewijzers voor openbare gebouwen, pleinen en parken (bv. het Zonnewijzerpark in Genk en de zonnewijzers in het stadsbeeld van Rupelmonde), bijdragen aan de restauratie van waardevolle zonnewijzers, advies aan wie een zonnewijzer wil (laten) maken.

Het AstroLAB is gelegen in de directe nabijheid van het Bezoekerscentrum De Palingbeek. Daarnaast kan men op zondagnamiddag ook nog de zonnewaarnemingen meemaken en de extragrote maquette van het ruimtestation ISS bewonderen. Meer informatie is te vinden op: www.astrolab.be en www.zonnewijzerkringvlaanderen.be.
De tentoonstelling is vrij toegankelijk van 3 september 2010 tot 30 januari 2011
Op vrijdagavond van 19h tot 23h30 Op zondagnamiddag van 14h tot 17h30
Ook na afspraak via 057/ 218 787 of info@.astrolab.be
AstroLAB is gelegen in de Verbrandemolenstraat 5 te Zillebeke - IEPER.

Labels: , ,