Nieuws in de marge

Monday, May 31, 2010

Zelzate fietst veilig naar school

Er is een grote nood aan veilige fietsroutes naar school. Daarom ontwikkelden de Provincie Oost-Vlaanderen samen met de gemeenten Zelzate, Moerbeke, Wachtebeke, de scholen, de lokale politie en de Vlaamse Stichting voor Verkeerskunde (VSV) een schoolroutekaart. Het Zelzaatse luik van deze schoolroutekaart werd op vrijdag 28 mei officieel ingereden door een 800-tal leerlingen van de Zelzaatse basisscholen en hun leerkrachten. De Provincie Oost-Vlaanderen ontwikkelde de schoolroutekaart vanuit haar bezorgdheid voor een veilig woon-schoolverkeer. In 2008 werd voor de Stad Deinze het proefproject opgestart, in 2009 stapte de gemeente Wetteren als tweede Oost-Vlaamse gemeente in het project. Dit schooljaar werd het project ook uitgewerkt voor de gemeenten Zelzate, Moerbeke en Wachtebeke.

Schoolroutekaart01 De schoolroutekaart geeft een overzicht van de belangrijkste fietsroutes naar de scholen, duidt de veiligste wegen aan en markeert de plaatsen die bijzondere aandacht vragen. De kaart biedt juiste informatie aan over fietsuitrusting, maakt het verkeersreglement voor fietsers duidelijker, moedigt jonge mensen aan om gezond te bewegen en geeft tips over veilig fietsen. Voor elke deelnemende school wordt ook een schoolvervoersplan opgemaakt. Schoolvervoersplannen bevatten maatregelen en initiatieven ter bevordering van een veilig en duurzaam woon-schoolverkeer.

De Provincie Oost-Vlaanderen voert al jaren een fietsvriendelijk beleid. Gemeenten kunnen provinciale subsidies krijgen voor het aanleggen van fietspaden, scholen worden ondersteund bij het opstarten van fietspoolen. Er worden ook tal van verkeerseducatieve projecten uitgewerkt zoals de wedstrijd 'Wees een bedenker van zichtbaarheidsmateriaal' (secundaire scholieren werden uitgedaagd om zelf reflecterende en fluokledij of toebehoren te ontwerpen), de Suske en Wiske borden (een set van zes verkeersborden met een verkeerseducatieve handleiding), de Dodehoekkoffer (fietsers bewust maken van de gevaren aan de hand van theorie en praktijk), de zichtbaarheidskoffer (demonstratiekoffer met zichtbaarheidsmateriaal) en de Fietskoffer (koffer met educatief lesmateriaal over de fiets). De Schoolroutekaart is een belangrijk sluitstuk van het provinciaal beleid.

Guido Van Peeterssen.

Labels: , , , , ,