Nieuws in de marge

Thursday, June 03, 2010

Interactieve tentoonstelling: Laat naar je borsten kijken.

Borstkanker is en blijft in Vlaanderen een belangrijk gezondheidsprobleem. Borstkanker is bij vrouwen tussen de 50 en 69 jaar de voornaamste doodsoorzaak. De oorzaken van borstkanker zijn nog onvoldoende gekend en borstkanker is dus niet te vermijden. Het beste wapen tegen borstkankersterfte is vroegopsporing. Hoe vroeger de ziekte wordt opgespoord en behandeld, hoe groter de kans op genezing. De Vlaamse overheid organiseert daarom sinds 2001 het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Via het bevolkingsonderzoek kunnen vrouwen tussen 50 en 69 jaar tweejaarlijks een gratis screeningsmammografie laten uitvoeren. Zo kan borstkanker in een vroeg stadium opgespoord worden. Er werd ondermeer een reizende interactieve tentoonstelling ontwikkeld: ‘Laat naar je borsten kijken’. Die interactieve tentoonstelling is momenteel te gast in Kortrijk.

De tentoonstelling ‘Laat naar je borsten kijken’ wil vrouwen tussen de 50 en 69 jaar sensibiliseren en actief aanzetten tot deelname aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. De tentoonstelling is echter niet alleen bedoeld voor de specifieke doelgroep, ook vrouwen uit andere leeftijdgroepen en mannelijke bezoekers zijn van harte welkom! Ook een partner, een familielid, een vriendin, … spelen een belangrijke rol bij het motiveren en steunen van de vrouw uit de doelgroep. Iedere bezoeker leert aan de hand van 6 modules hoe een vrouw doorheen het leven zorg kan dragen voor haar borsten. De tentoonstelling legt op een toegankelijke en interactieve manier uit wat er allemaal komt kijken bij de vroegtijdige opsporing van borstkanker. Ze vertrekt vanuit de kracht van vrouwen die bewust zijn van het eigen lichaam en willen investeren in gezondheid. De zorg voor de borsten en het vroegtijdig opsporen van borstkanker staat centraal, niet de ziekte.

Deze tentoonstelling is deze maand te gast in de C vleugel van het AZ groeninge in de Kennedylaan. Je kan deze bezichtigen vanaf 3 juni tot 15 juni. De tentoonstelling is absoluut een bezoekje waard! De borstkliniek van az groeninge bestaat uit een gespecialiseerd team dat alle patiënten met een verdacht borstletsel een optimale en gepersonaliseerde behandeling aanbiedt. Het multidisciplinaire team is samengesteld uit (para)medici die nauw samenwerken: gynaecologen, oncologen, radiologen, radiotherapeuten, nuclearisten, genetici, plastisch chirurgen, patholoog - anatomen. Om de patiënt praktische en morele ondersteuning te bieden, maken ook twee borstverpleegkundigen en een klinisch psychologe hiervan deel uit. Bij elke stap van het behandelingsproces staan ze klaar voor uitleg en ondersteuning. Dit alles gebeurt in nauwe samenwerking met de behandelende artsen, de mensen van de sociale dienst, de verpleegkundigen op de afdelingen en de medisch-technische diensten. Meer info: www.azgroeninge.be/borstkliniek

Labels: , , ,