Nieuws in de marge

Monday, September 13, 2010

Archeologisch onderzoek van de Stadshalle te Deinze

Schoolroutekaart01De opgravingen op het Deinse Kerkplein zijn nog maar net achter de rug, of de archeologen staan alweer voor een nieuwe uitdaging in Deinze. De kans bestaat namelijk dat ook bij de geplande heraanleg van de Markt archeologische resten zullen aangesneden worden. Er is echter weinig bekend over de archeologische inhoud van de Markt. Daarom werkten de Stad Deinze, provinciaal archeoloog Luc Bauters en intergemeentelijk archeoloog David Vanhee van de Kale-Leie Archeologische Dienst (KLAD) een vooronderzoek met proefputten uit.

Er worden 3 proefputten (ca. 6 x 6 m) aangelegd op het tracé tussen de kerk en de Ramstraat. Ze zullen elk apart onderzocht worden, met de bedoeling inzicht te krijgen in de diepste archeologische lagen onder de Markt. De inplanting is zo gekozen dat ze slechts een minimale hinder veroorzaken. Zo is de mobiliteit over de Markt in beide richtingen altijd gewaarborgd en zijn de inritten van appartementen steeds vrijgehouden. Ook winkels zijn vermeden evenals de terrassen van de horeca. Dit vooronderzoek dient om inzicht te krijgen in de inhoud en vooral de intactheid van het archeologische erfgoed onder de Markt en om na te gaan of dit zal geraakt worden bij de heraanleg. Op deze manier kan er tijdig rekening mee gehouden worden of kunnen sommige aspecten in de plannen nog aangepast worden. Waar nodig zal er verder opgegraven worden.

Naast dit vooronderzoek zal er ook al een archeologisch onderzoek plaatsvinden, want het staat vast dat de fundamenten van de stadshalle zullen aangetroffen worden en bij de bouw van de nieuwe luifel ernstig zullen worden aangetast. Een kortstondig onderzoek in 1977 heeft reeds de ligging prijs gegeven. De nieuwe aanleg van de Markt is een unieke gelegenheid om meer te weten te komen over het historisch Deinse stadhuis, dat ooit de Markt in twee verdeelde. Het archeologische werk zal uitgevoerd worden door de projectarcheologen StaniVandecatsije en Karen Laisnez van het Ename Expertisecentrum voor Erfgoedontsluiting. Link: www.enamecenter.org

Labels: ,