Nieuws in de marge

Tuesday, September 21, 2010

Provincie Oost-Vlaanderen ondersteunt praatcafés dementie

Vandaag, dinsdag 21 september, is het de Werelddag dementie. Daarom vraagt de Provincie bijzondere aandacht voor de praatcafés dementie. De Provincie ondersteunt al drie jaar deze praatcafés en trekt hiervoor jaarlijks 7 000 EUR uit. Een praatcafé dementie is een tweemaandelijkse bijeenkomst voor familieleden van personen met dementie en andere geïnteresseerden. Het streeft het gemoedelijke karakter na van een gewoon café. Ook de personen met dementie zijn uiteraard welkom.

Tijdens het praatcafé wordt telkens een gastdeskundige geïnterviewd over een bepaald aspect van dementie. Vaak wordt ook een familielid van een persoon met dementie uitgenodigd als ervaringsdeskundige. Dat maakt het thema herkenbaarder. Zowel tijdens als na het interview kan het publiek vragen stellen. Het praatcafé heeft niet de bedoeling een echte vormingsavond te zijn. De informele, ongedwongen sfeer biedt de kans om ervaringen uit te wisselen en contacten te leggen met andere familieleden en met professionelen uit diverse organisaties. Ze moedigt deelnemers aan hun problemen in de openheid te brengen. Gewoon luisteren kan ook.

Om iedereen in de provincie de kans te geven om zo dicht mogelijk in zijn of haar buurt naar een praatcafé dementie te komen, wordt de medewerking gevraagd aan verschillende organisaties en diensten. De twee expertisecentra dementie Oost-Vlaanderen, Paradox in Gent en Meander in Dendermonde, geven de nodige ondersteuning. Er worden praatcafés georganiseerd in Aalst, Deinze, Dendermonde, Eeklo, Gent, Lochristi, Oudenaarde, Sint-Niklaas en Wetteren. Meer info op: www.ecd-paradox.be

Labels: ,