Nieuws in de marge

Sunday, March 06, 2011

Minister Schauvliege stelt inrichting stadsbos Deinze voor

Met de voorstelling vandaag van het inrichtingsplan voor het stadbos Deinze zette Vlaams minister Joke Schauvliege de weg open voor de aanleg van een stadsbos van 50 hectare waarvoor een investering van 1,5 miljoen euro is voorzien. Het stadsbos Deinze maakt deel uit van het ‘Landinrichtingsproject Leie en Schelde’. Het ‘Inrichtingsplan Stadsbos Deinze’ werd opgemaakt door de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) in nauwe samenwerking en met medefinanciering van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), de stad Deinze en de administratie Waterwegen & Zeekanaal (W&Z). Het plan streeft naar betere inrichting op het vlak van ecologie, landschap en zachte recreatie. Het omvat maatregelen voor bosuitbreiding en natuur, de uitbouw van dreven, een betere ontsluiting met de omliggende zones en de aanleg van een fiets- en wandelbrug over de Leie. Daarnaast worden de toegangen tot het gebied ingericht en komt er een speelzone.

Minister Joke Schauvliege: “Het stadsbos Deinze wordt een belangrijke regionale schakel in een netwerk van bestaande en nog te ontwikkelen groenpolen. Zo zal de toekomstige brug over de Leie het stadsbos verbinden met de belangrijke recreatieve groenpolen rond het Kasteel van Ooidonk en het gebied rond Vosselareput. In oostelijke richting worden de dreven van het stadsbos verbonden met de nog verder te ontwikkelen Hospicebossen”. De realisatie van het stadsbos gebeurt in twee fasen. De eerste fase omvat de uitvoering van alle maatregelen waarvoor geen gronden aangekocht of geruild moeten worden. De grondmobiliteit wordt opgenomen in het ruilverkavelingsproject Schelde-Leie waar het gebied deel van uitmaakt en waarvan momenteel de haalbaarheid wordt onderzocht.

De aanwezige boskern aan de Hoeve Oud Goed te Parijs wordt omzoomd met een bosverwevingzone die een geleidelijke overgang tussen bos- en landbouwgebied maakt. Een aantal poelen dat deels dichtgeslibd en/of begroeid is, wordt weer geopend zodat ze weer aantrekkelijk worden voor libellen, amfibieën, enz. De toegang tot het gebied wordt ingericht met infoborden en banken. De recreant zal meer en comfortabeler kunnen fietsen en wandelen in het gebied. De beschermde Astenedreef en het Boswachtersdreefje worden heraangelegd. Er worden nieuwe dreven ingericht (tussen Nieuw Goed te Parijs en Oude Heirweg, tussen de Nieuwgoeddreef en de Achtmeersstraat en tussen de spoorweg en het Boswachtersdreefje). De oversteek van de Parijsestraat naar de Astenedreef ter hoogte van de Ceder wordt verkeersveiliger. In het bos wordt een avontuurlijke speelzone ingericht. De nieuwe fiets- en wandelbrug over de Leie zal voor de recreanten en de scholieren van Deinze een belangrijke verbinding vormen met het centrum van Deinze. W&Z start dit jaar met de ontwerpstudie van de brug. De bouw van de brug is normaal gepland voor 2013.

“Met het Inrichtingsplan Stadsbos Deinze dat ik in 2010 goedkeurde, komen we weer een stap dichter bij Vlaanderen als groen stedengewest, één van de doelstellingen van Vlaanderen in Actie. We kunnen ook de biodiversiteit verhogen en de inwoners van Deinze en omstreken laten genieten van een mooi recreatief gebied”, zegt Vlaams minister van Leefmilieu en Natuur Joke Schauvliege.

Labels: , ,