Nieuws in de marge

Wednesday, May 25, 2011

Cyr Frimout, “Untitled”

Cyr Frimout Cyr Frimout werd geboren in 1938 te Poperinge. Met een piloot als vader was het begrip "ruimte" evident aanwezig binnen het gezin. Cyr behandelde de ruimte als kunstenaar in zijn schilderijen, zijn broer Dirk werd de eerste Belgische ruimtevaarder. De ruimte en de figuur, de spanning van het personage ten opzichte van die ruimte en de verplaatsing erbinnen, de kosmos of de chaos die ze samen veroorzaken, zijn constanten binnen het oeuvre van Cyr Frimout.

Frimout 044 Eind jaren '50, tijdens zijn lerarenopleiding Plastische Kunsten aan de Hogeschool te Gent, werd hij aanvankelijk beïnvloed door zijn leermeester Octave Landuyt. Na zijn studies ging hij zich onder impuls van zijn collega kunstenaar-leerkracht Antoon De Clerck vestigen in Aalter, waar hij tot op heden woont en werkt. Hij maakte zich al vrij snel los van Landuyts invloed en, na een vrij korte abstracte periode, verkende hij in zijn artistieke loopbaan verschillende stijlen. Zo herkennen we onder andere elementen van de surrealisten Dali en Magritte,van het kubisme van Picasso en Braque, en van het dynamisme in het werk van de Italiaanse futuristen. In zijn schilderijen uit de jaren'70 zien we in de technische perfectie een sterke verwantschap met de hyperrealisten. De quasi romploze figuren met ineenvloeiende ledematen uit de jaren '80 herinneren dan weer aan de gedrochten van Bosch en Brueghel. Vrijwel steeds is het werk doorspekt van trompe l'oeil, een soort van ruimtelijke illusie, de grens tussen leugen en werkelijkheid die voortdurend wordt afgetast.

Cyr Frimout ontkent niet te zijn beïnvloed door al die stijlen. Meer nog, hij bedient er zich gretig van en gebruikt die beeldtaal als alibi om zijn visie weer te geven. Het is ook geenszins zijn bedoeling om 'stijlvast' te zijn, en het is zinloos om hem op stilistisch vlak in een bepaald vakje te willen duwen. Van anderen absorbeert hij datgene wat hem nuttig lijkt en zo beschikt hij uiteindelijk over een ruim palet van mogelijkheden. Immers, een werk van Frimout wordt niet bepaald door een stijl, eerder andersom: de idee, de emotie, het tijdstip, enz. bepalen welke stijl een werk nodig heeft. De tentoonstelling in het Museum van Deinze en de Leiestreek presenteert een wandeling doorheen het oeuvre van deze niet-alledaagse kunstenaar.

Museum van Deinze en de Leiestreek

Lucien Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze
Tel: 09/381.96.70 - Fax: 09/381.96.79
Website : www.museumdeinze.be

Labels: ,