Nieuws in de marge

Wednesday, December 21, 2011

OCMW Sint-Niklaas heeft een tekort van 883.500 euro op personeelsbudget

De personeelsuitgaven van het OCMW Sint-Niklaas swingen de pan uit. Op een totaal budget van 32.400.000 euro blijkt er een tekort van 883.500 euro. Yvan De Bruyne, OCMW-raadslid voor Open VLD, wil een verklaring hoe dit tekort is ontstaan en hoe we de personeelsuitgaven onder controle houden in de toekomst. Open VLD'er Yvan De Bruyne luidt de alarmbel. Ik informeerde naar deze zorgwekkende situatie, maar het bestuur laat me op mijn honger zitten. Niemand schijnt te weten vanwaar deze ontsporing van de personeelsuitgaven."

De financiële situatie van het OCMW is verontrustend, de budgettaire marge wordt heel klein. Het OCMW heeft alle reserves -in 2008 was er een overschot van 828.000 euro, in 2010 zelfs 1.181.000 euro- opgesoupeerd in 2011. " Ik hou mijn hart vast voor onvoorziene uitgaven, zeker gelet op de lopende bouwprojecten die een groot risico aan meerkosten inhouden;" zegt het Open Vld-raadslid.

Absenteïsme
Volgens De Bruyne kan de ontsporing van het personeelsbudget deels te wijten zijn aan het vrij groot absenteïsme. Nochtans was het aanpakken van het absenteïsme een aandachtspunt van het huidig bestuur in de beleidsnota van 2008-2012.Maar vier jaar later staan we nog even ver en loopt het absenteïsme in sommige diensten op tot 15%. De inschakeling van een extern bureau, kostprijs 15.000 euro, zou een oplossing moeten bieden. Het raadslid dringt aan op een personeelsplan met toekomstvisie.

Leefloon
Niettegenstaande vele inspanningen om mensen met leefloon of bijstand toe te leiden naar de reguliere arbeidsmarkt is het resultaat bedroevend, amper 8% komt terecht op de reguliere arbeidsmarkt na een tewerkstelling in de sociale economie van het OCMW. De samenwerking met privébedrijven en de VDAB moet geoptimaliseerd en versterkt worden. Het kan en mag niet de bedoeling zijn deze moeilijke doelgroep van het ene noodstatuut naar een ander vervangingsinkomen te leiden.

Sociaal Huis / Administratief Centrum
In 2012 hoopt men te starten met de bouw van het Sociaal Huis/Administratief Centrum op de Baenslandsite (vroegere Gerda), kostprijs 11.75 miljoen euro! Het Open VLD-raadslid betreurt dat men een unieke kans mist en de opportuniteit om alle sociale diensten van onze Stad onder te brengen onder één dak. Geen versnippering van het Sociale netwerk over de ganse Stad maar één plaats waar men terecht kan voor zijn noden en vragen. Het gevoel dat onderliggende politieke motieven een rol spelen is groot. Het raadslid heeft ook vragen over de onduidelijke financiering. Enerzijds wil men een lenig aangaan van 8,55 miljoen, anderzijds 3 miljoen bekomen uit de verkoop van gronden. Op de vraag of hier aan de "gouden gronden" In Sinaai ( de sportvelden aan het Rusthuis) wordt gedacht kreeg hij geen antwoord. Het vermoeden van is groot, maar ontoelaatbaar.

Labels: ,