Nieuws in de marge

Wednesday, November 25, 2009

Als monumentenzorg dwars ligt.

Frédéric Siebert, een Parijzenaar, werkt in een kantoor met uitzicht op de tunnel die onder de Place de l'Etoile loopt. De man is getuige van de talrijke verkeersongevallen aan de ingang van deze tunnel en is een weblog gestart over de vele ongelukken die er gebeuren. Elke dag kunnen surfers er terecht voor een verslag over de 'serial tunnel'. Vrachtwagenchauffeurs negeren er vaak het verkeersbord dat de maximumhoogte aangeeft: 2 meter 40. Maar voor de ingang van de tunnel staat er geen portaal dat effectief aanduid hoe hoog (of hoe laag) deze tunnel wel is. En dat heeft keer op keer rampzalige gevolgen voor de vrachtwagen die het bijna onzichtbare verkeersbord ‘2 meter 40’ negeert.

Wekelijks zijn er zeker drie te grote vrachtwagens die de tunnel rammen. Soms zijn het er zelfs meer. Op het weblog van Frédéric Siebert kan je gokken wanneer de volgende vrachtwagen de andere kant van de tunnel niet haalt. Meestal zijn het gelegenheidschauffeurs met een gehuurde kleine vrachtwagen. Maar vaak ook chauffeurs die accidenteel met een vrachtwagen rijden of niet gekend zijn met de situatie zoals traiteurdiensten, verhuisfirma’s en zo meer.Tot op heden zijn er geen dodelijke slachtoffers, toch is het niet vaak kantje boordje. Zo was er een motorrijder die achter een vrachtwagen reed. De vrachtwagen reed zich muurvast tegen en onder de tunnelwand en de motorrijder kwam zwaar ten val toen hij op zijn beurt tegen de vrachtwagen sloeg.

Het probleem is dat de Arc de Triomphe een beschermd monument is en de omgeving en het uitzicht absoluut niet gewijzigd mogen worden. De stad Parijs, die hult zich in een stilzwijgen als het gaat over deze tunnel. Link: http://www.citizenside.com/fr/videos/accidents-de-camions/2009-11-24/20708/enquete-sur-un-scandale-de-2m40-les-accidents-de-camion-du-tunnel-de-l-etoile.html

Labels: , , ,

Monday, November 23, 2009

Stijn Meuris en Boogie Boy getuigen over oorsuizen en lawaai

Stijn Meuris en Boogie Boy kampen beiden met gehoorverlies en oorsuizen. Tijdens de Dag van het gehoor op vrijdag 27 november 2009 in Gent getuigen ze over hun gehoorproblemen, over hun ervaringen met hoortoestellen en over lawaai. De Dag van het gehoor is een initiatief van de afstudeerrichting Audiologie van de Arteveldehogeschool. Op het programma van deze derde editie van de Dag van het gehoor staat een studiedag over tinnitus en een hoorbeurs voor het grote publiek. Op de hoorbeurs kan iedereen zijn gehoor laten testen. De getuigenissen van Stijn Meuris en Boogie Boy koppelen de studiedag aan de hoorbeurs. Beide vinden plaats in campus Goudstraat van de Arteveldehogeschool.

Fabrikanten en belangenorganisaties zetten tijdens de hoorbeurs op een begrijpelijke manier alle actuele informatie in de kijker over gehoorverlies, oorsuizen, gehoorbescherming, cochleaire inplants, hoortoestellen, hulpmiddelen, voorzieningen voor slechthorenden en doven enzovoort. Bezoekers kunnen op de beurs een gratis gehoortest laten afnemen. Vooraf reserveren is hiervoor aangewezen en kan telefonisch via 09 234 71 73. De hoorbeurs is open van 10 tot 20 uur. De getuigenis van Stijn Meuris is gepland van om 12 uur, die van Boogie Boy om 17.30 uur. Naar aanleiding van de derde Dag van het gehoor vindt behalve de hoorbeurs voor het brede publiek ook een de studiedag plaats rond tinnitus. Deze studiedag is gericht naar iedereen die actief is in de gezondheidszorg. Volledige programma op www.hoorbeurs.be.

Labels: , ,

Sunday, November 22, 2009

Kortrijkse Vlasmarkt feest/vreest voor haar toekomst

Antwerpen heeft zijn Lange Wapper, Kortrijk heeft zijn Vlasmarkt … zo lijkt het wel. De toekomst van de Kortrijkse Vlasmarkt blijft voor beroering zorgen. Met de komst van het nieuwe Shoppingcenter K in Kortrijk rijzen er steeds meer vragen over de toekomstplannen die het stadsbestuur heeft met De Vlasmarkt. Het plein ligt in de schaduw van het nieuwe shoppingcenter en is al jaar en dag een plek waar creatieve jongeren, jongvolwassenen en eeuwig jongeren van geest elkaar ontmoeten. Ook in de toekomst willen ze dat De Vlasmarkt de belangrijkste ontmoetingsplaats voor creatief talent blijft. Uit bezorgdheid over de toekomstplannen van het plein, bundelen horeca-uitbaters, bezoekers, verenigingen en sympathisanten de krachten en werd de vereniging ‘Vlasmarkt!’ opgericht.

Open VLD gemeenteraadslid Marie-Claire Vandenbulcke bond de kat de bel aan: “Er werd met de natte vinger aan prijszetting gedaan. Kortrijk heeft nood aan gezellige terrasjes, aan nieuwe bistrootjes, gezellige cafétjes en restaurantjes… die na 22 uur nog open zijn! De stad moet weten wat zij wil: een volle stadskas en lege terrasjes of volle terrassen en grote tevredenheid”. Schepen van stedenbouw Wout Maddens: “Ik denk dat we op het juiste spoor zitten. De Vlasmarkt zal een sfeervol pleintje blijven, maar de bestaande plannen om de verloederde panden aan te pakken worden niet teruggeschroefd. Op de benedenverdieping komen winkels en horecazaken, en op de bovenverdiepingen flats. Ook zal de ontwikkelaar er op gewezen worden een jonge doelgroep aan te spreken, want dat is de kracht van het plein. We hebben met het stadsbestuur heel duidelijk gesteld dat de Vlasmarkt een broeinest is van jongeren en dat ook moet blijven”.

Stevie Vandekerkhove is het hier niet helemaal mee eens: “Op 3 november was er een onderhoud met de Stad. Garanties over het behoud van de Vlasmarkt in zijn huidige vorm zijn er op dit moment nog altijd niet. Om onze bezorgdheden en constructieve voorstellen kracht bij te zetten werd in oktober een petitie opgestart. Meer dan duizend inwoners van onze Stad tekenden deze petitie waardoor de actievoerders spreekrecht krijgen op de gemeenteraad van 14 december. Niet alleen om aandacht vragen voor het onderwerp, maar ook voor duidelijke garanties en een toekomstvisie voor de Vlasmarkt. Om de bevolking en de politici van deze stad te sensibiliseren en te mobiliseren rond het thema viert De Vlasmarkt op 28 november feest”.

Met ‘Feest mee voor meer INSPRAAK over zijn TOEKOMST’ pakt de Vlasmarkt uit met een vierluik. Om 15:30 uur trekt een kleurrijke stoet door de stad, fanfares zoals L’Orchestre International Du Vetex’, Pro Mayo en Bolwerk begeleiden deze optocht. Om 17 uur starten de festiviteiten op de Vlasmarkt. Als openingsmoment wordt de petitie overhandigd aan de aanwezige gezagdragers en worden opnieuw garanties gevraagd om de toekomst van dit creatieve plein te verzekeren. Vlas-Tune geeft de aftrap met een nummer speciaal geschreven voor het evenement. Dit swingende hiphopnummer werd gecomponeerd door verschillende muzikanten die de Vlasmarkt rijk is. Lady Linn (haar concert in de Brusselse AB was in een mum van tijd uitverkocht, op De Vlasmarkt kan u haar gratis aan het werk zien), Nomad, De Rijnmtechniekers en De Dolfijntjes zijn slechts enkele groepen die tussen 17 en 02 uur hun opwachting maken. Op het plein en in de cafés Gainsbar, Ziggy, Vera en de concertclub The Strip treden die dag in totaal meer dan veertig groepen en deejays op met slechts één doel: ‘Het positieve en creatieve verhaal van de Vlasmarkt in de kijker zetten. Ondertussen kunt u vanaf 16 uur in Ciné-Palace (Zwevegemstraat) gaan kijken naar ‘Vlas-Art’, een kunsthappening die werk tentoonstelt van diverse jongeren, jongvolwassen en volwassenen. Email: vlasvegasrecords@gmail.com Affiche: http://www.vlasvegas.be/blog/?p=162

Labels: , , , ,

Tuesday, November 17, 2009

Eva De Roovere te gast op 23ste lesbiennedag in Gent.

Onder het motto “Les is more” organiseert Folia vzw op zaterdag 21 november de 23ste L-day in Gent. De L-day is dè jaarlijkse ontmoetingsplek voor meer dan 1.000 lesbiennes en biseksuele vrouwen. Op het programma staan vooral heel veel optredens en sfeer maar toch blijft de L-day ook een statement tegen de onzichtbaarheid en stereotypering van lesbiennes in de maatschappij. Clandestiene meemoeders krijgen de dag zelf de kans om te “speeddaten” met advocaten en uiteraard wordt deze dag gebruikt om eer te betonen aan lesbienne-icoon Yasmine. De lange traditie en het steeds groeiende succes van de L-day is uniek” verklaart Barbara Van Speybroeck, woordvoerster van de L-day. “Het bewijst dat deze dag belangrijk is en noodzakelijk blijft voor vele lesbische en biseksuele vrouwen”.

Onder het motto Les' is more presenteert het L-day team: Betty (L-word), Pascale Platel, Clandestiene moeders, Sophie Dykmans en Chris Mazarese, Hilde Rogge, Slowscan, dansinitiatie, Eva De Roovere, Emma Donoghue, Famba, Room for a Pony, Rebecca Stradiot en Karolien Debecker (presentatie). De grote klacht vorig jaar was dat het programma beperkt was: enkel muziek en slechts één zaal. Daarom werden er meerdere zalen in de Vooruit geboekt, zodat er nu een zeer divers programma gepresenteerd wordt : theater, muziek van bij ons en van ver, adviesloket, verhalen, dansles, activiteiten geschikt voor kinderen, standen, fuif en nog heel wat meer.

Het politieke debat met o.a. Vlaams Minister Pascal Smet en actrice Truus Druyts behandelt de nood aan meer diversiteit van lesbiennes in de media. Twee jaar geleden trad Yasmine zelf nog op tijdens de lesbiennedag, als eerbetoon aan haar brengen de artiesten enkele liedjes uit haar repertoire. De presentatie van de L-day is in handen van MNM DJ Karolien Debecker. De L-Day is een organisatie van Folia vzw met de steun van Çavaria, Belgian Lesbian & Gay Pride, de Vlaamse Gemeenschap en de Stad Gent. Praktisch: zaterdag 21 november 2009, vanaf 13u30 in de Vooruit in Gent. Het volledige programma en alle info: www.l-day.be

Wie een shift doet (2 uur) mag gratis binnen en krijgt daarenboven een uniek T-shirt. Je kan helpen aan de inkom, controle, bonnetjes, bar of bij de opbouw. Er worden nog vrijwilligsters gevraagd tussen zaterdag 13 uur en zondag 5 uur. Klik hier om meer te weten. Personal Contacts: Barbara Van Speybroeck, mail: barbara@l-day.be

Labels: , , ,

Thursday, November 12, 2009

Opleiding voor werknemers blijft erg belangrijk in tijden van crisis.

Het opzetten van opleidingen voor werknemers blijft belangrijk, ook in tijden van crisis. Via opleidingen kunnen werknemers hun competenties vergroten en zo een hogere productiviteit leveren. Dat zegt VOV, het Vlaams lerend netwerk van mensen die beroepsmatig bezig zijn met leren en met het ontwikkelen van individuen en organisaties. Organisaties doen volgens VOV beroep op externe aanbieders om hun opleidingsaanbod naar werknemers te verzorgen. “Training managers staan daarbij onder druk. Budgetten krimpen in tijden van crisis. De juiste keuze maken, is dus meer dan ooit cruciaal". Door het aanbieden van opleidingen kunnen werknemers hun competenties vergroten en zo een hogere productiviteit leveren. Dat zegt VOV, het Vlaams lerend netwerk van mensen die bezig zijn met leren en met het ontwikkelen van individuen en organisaties.

Reeds meer dan 1.600 opleidingsprofessionals schreven zich in voor de tweejaarlijkse VOV beurs. Deze professionals komen uit erg diverse bedrijven en organisaties vanuit verschillende sectoren. In tijden van crisis hebben bedrijven en organisaties opleidingen voor werknemers nog steeds hoog op de agenda staan. Hoewel van werknemers steeds meer verwacht wordt dat ze zelf hun ontwikkeling en loopbaan in handen nemen, speelt ook het bedrijf nog steeds een belangrijke rol. “Door het aanbieden van opleidingen en leermogelijkheden kunnen werknemers hun competenties vergroten en zo een hogere performantie en productiviteit leveren”, zegt Hannelore Calmeyn, directeur van VOV. Voorts wordt de organisatie aantrekkelijker als werkgever. “Dat leidt tot een lager verzuim en verloop. In tijden van arbeidsmarktkrapte hebben organisaties ook baat bij het scheppen van leermogelijkheden omdat het hun aantrekkelijkheid verhoogt voor het aantrekken van nieuw talent”, luidt het.

Het vinden van de juiste opleidingspartner is echter niet gemakkelijk. “Organisaties zoeken uiteraard de meest efficiënte, en de beste prijs/kwaliteit verhouding in het aanbod van opleidingen voor de werknemers van hun bedrijf. Organisaties zoeken ook niet één partner voor alles, maar heel vaak meer dan 5 verschillende partners voor diverse opleidingen: één aanbieder voor de managementopleidingen, één voor de taaltrainingen enzovoort.” Die kwalitatief juiste keuze maken uit het grote aanbod van leveranciers vraagt in eerste instantie dat opleidingsprofessionals zicht krijgen op de opleidingsmarkt: wie zijn de spelers vandaag, welk aanbod bieden zij, welke leervormen bieden ze aan, en dies meer. Dat kan op de VOV beurs voor leren en ontwikkelen. Daar stellen meer dan 140 aanbieders hun aanbod voor.

Bezoekers van vorige edities geven aan dat de 90 presentatiesessies en de 130 gesprekshoeken opleidingsprofessionals toelaten om op een erg efficiënte manier kennis te maken met verschillende aanbieders. In deze presentatiesessies kunnen ze nieuwe onderwerpen leren kennen, verfrissende ideeën opdoen, nieuwe tendensen zien, nieuwe werk- en leervormen ondervinden, proeven van het aanbod van aanbieders.

VOV beurs voor leren en ontwikkelen, 20 november 2009, Brabanthal Leuven. Link: www.vov.be/beurs

Labels:

Monday, November 02, 2009

Goedkoop overnachten in luxe hotels tijdens de HotelWeek.

HotelSpecials.be introduceert dit jaar de eerste Belgische HotelWeek. Tijdens de HotelWeek kunnen consumenten luxe overnachten tegen een vaste lage prijs. De prijs voor een overnachting in een 4-sterrenhotel is 25 euro p.p. en voor een 5-sterrenhotel 35 euro p.p., altijd inclusief ontbijt en zonder bijkomende kosten. Ruim 175 hotels in België, Nederland en Duitsland nemen deel aan deze actie. De HotelWeek is in het leven geroepen door de boekingssite HotelSpecials.be om een luxe hotelverblijf mogelijk te maken voor een brede doelgroep. “Wij bieden consumenten de kans om tegen een laag tarief te overnachten in hun favoriete luxe hotel. Het principe is vergelijkbaar met de RestaurantWeek, maar dan voor hotelovernachtingen. Vorig jaar is de HotelWeek al succesvol geïntroduceerd in Nederland en we hopen dat de actie net zo positief in België wordt ontvangen. We verwachten een succesvolle eerste editie vanwege het ruime aanbod luxe hotels”, aldus R. Hofstede, managing partner van Hotel Booker BV.

Hotelspecials.be verwacht vanaf 3 november veel bezoek op de website van HotelWeek.be en een stormloop op de luxe hotelkamers. Tophotels zoals Ghent River Hotel, Quartier Latin, Parkhotel Euskirchen en Lindner Hotel Dom Residence zijn slechts enkele voorbeelden van het royale 4 en 5 sterrenaanbod. Ook de hoteliers doen graag mee aan de actie omdat begin januari, de periode waarin het overnachten plaatsvindt, over het algemeen een vrij rustige maand is. Dit blijkt uit de groeiende lijst met deelnemende hotels. Ruim 175 hotels in België, Nederland en Duitsland hebben zich inmiddels aangemeld. Hierdoor kunnen consumenten kiezen uit een veelzijdig aanbod onder meer in populaire steden als Antwerpen, Keulen, Brussel, Maastricht en Düsseldorf.

Reserveren kan van dinsdag 3 november 9.00 uur t/m dinsdag 10 november 18.00 uur, uitsluitend via de website www.HotelWeek.be. De organisatie van de HotelWeek raadt consumenten aan er snel bij te zijn, want vanwege de beperkte beschikbaarheid geldt: op=op!

HotelSpecials.be is sinds 2004 onderdeel van Hotel Booker BV en richt zich volledig op het verkopen van hotelovernachtingen. Naast HotelSpecials.be beheert Hotel Booker BV de labels HotelSpecials.nl, BungalowSpecials.nl, HotelAanbiedingen.nl en GiftFor2.nl. Met meer dan 2.000 accommodaties in de Benelux, Duitsland en Frankrijk beschikt het bedrijf over een uitgebreid aanbod. Sinds 2006 is er ook een vestiging in Zweden met de website HotelSpecials.se.

Labels: ,