Nieuws in de marge

Sunday, November 22, 2009

Kortrijkse Vlasmarkt feest/vreest voor haar toekomst

Antwerpen heeft zijn Lange Wapper, Kortrijk heeft zijn Vlasmarkt … zo lijkt het wel. De toekomst van de Kortrijkse Vlasmarkt blijft voor beroering zorgen. Met de komst van het nieuwe Shoppingcenter K in Kortrijk rijzen er steeds meer vragen over de toekomstplannen die het stadsbestuur heeft met De Vlasmarkt. Het plein ligt in de schaduw van het nieuwe shoppingcenter en is al jaar en dag een plek waar creatieve jongeren, jongvolwassenen en eeuwig jongeren van geest elkaar ontmoeten. Ook in de toekomst willen ze dat De Vlasmarkt de belangrijkste ontmoetingsplaats voor creatief talent blijft. Uit bezorgdheid over de toekomstplannen van het plein, bundelen horeca-uitbaters, bezoekers, verenigingen en sympathisanten de krachten en werd de vereniging ‘Vlasmarkt!’ opgericht.

Open VLD gemeenteraadslid Marie-Claire Vandenbulcke bond de kat de bel aan: “Er werd met de natte vinger aan prijszetting gedaan. Kortrijk heeft nood aan gezellige terrasjes, aan nieuwe bistrootjes, gezellige cafétjes en restaurantjes… die na 22 uur nog open zijn! De stad moet weten wat zij wil: een volle stadskas en lege terrasjes of volle terrassen en grote tevredenheid”. Schepen van stedenbouw Wout Maddens: “Ik denk dat we op het juiste spoor zitten. De Vlasmarkt zal een sfeervol pleintje blijven, maar de bestaande plannen om de verloederde panden aan te pakken worden niet teruggeschroefd. Op de benedenverdieping komen winkels en horecazaken, en op de bovenverdiepingen flats. Ook zal de ontwikkelaar er op gewezen worden een jonge doelgroep aan te spreken, want dat is de kracht van het plein. We hebben met het stadsbestuur heel duidelijk gesteld dat de Vlasmarkt een broeinest is van jongeren en dat ook moet blijven”.

Stevie Vandekerkhove is het hier niet helemaal mee eens: “Op 3 november was er een onderhoud met de Stad. Garanties over het behoud van de Vlasmarkt in zijn huidige vorm zijn er op dit moment nog altijd niet. Om onze bezorgdheden en constructieve voorstellen kracht bij te zetten werd in oktober een petitie opgestart. Meer dan duizend inwoners van onze Stad tekenden deze petitie waardoor de actievoerders spreekrecht krijgen op de gemeenteraad van 14 december. Niet alleen om aandacht vragen voor het onderwerp, maar ook voor duidelijke garanties en een toekomstvisie voor de Vlasmarkt. Om de bevolking en de politici van deze stad te sensibiliseren en te mobiliseren rond het thema viert De Vlasmarkt op 28 november feest”.

Met ‘Feest mee voor meer INSPRAAK over zijn TOEKOMST’ pakt de Vlasmarkt uit met een vierluik. Om 15:30 uur trekt een kleurrijke stoet door de stad, fanfares zoals L’Orchestre International Du Vetex’, Pro Mayo en Bolwerk begeleiden deze optocht. Om 17 uur starten de festiviteiten op de Vlasmarkt. Als openingsmoment wordt de petitie overhandigd aan de aanwezige gezagdragers en worden opnieuw garanties gevraagd om de toekomst van dit creatieve plein te verzekeren. Vlas-Tune geeft de aftrap met een nummer speciaal geschreven voor het evenement. Dit swingende hiphopnummer werd gecomponeerd door verschillende muzikanten die de Vlasmarkt rijk is. Lady Linn (haar concert in de Brusselse AB was in een mum van tijd uitverkocht, op De Vlasmarkt kan u haar gratis aan het werk zien), Nomad, De Rijnmtechniekers en De Dolfijntjes zijn slechts enkele groepen die tussen 17 en 02 uur hun opwachting maken. Op het plein en in de cafés Gainsbar, Ziggy, Vera en de concertclub The Strip treden die dag in totaal meer dan veertig groepen en deejays op met slechts één doel: ‘Het positieve en creatieve verhaal van de Vlasmarkt in de kijker zetten. Ondertussen kunt u vanaf 16 uur in Ciné-Palace (Zwevegemstraat) gaan kijken naar ‘Vlas-Art’, een kunsthappening die werk tentoonstelt van diverse jongeren, jongvolwassen en volwassenen. Email: vlasvegasrecords@gmail.com Affiche: http://www.vlasvegas.be/blog/?p=162

Labels: , , , ,