Nieuws in de marge

Tuesday, October 28, 2008

Lingerie. Zo zacht als zij

Op 25 oktober opende in het MIAT de tentoonstelling ‘Lingerie. Zo zacht als zij’. Deze tentoonstelling biedt een indrukwekkend overzicht van 100 jaar lingerie in België. Het ondergoed en de belangrijkste Belgische lingeriebedrijven worden onder de loep genomen. Het verhaal begint op het einde van de 19e eeuw met de uitvinding van de synthetische vezels. De opkomst van deze nieuwe materialen veroorzaakte een ware revolutie in lingerieland. Zij werden erg snel toegepast in de productie van het ondergoed. Voor vrouwen werd lingerie veel aangenamer om dragen. Ze waren niet meer beperkt door hun kleding en konden zich vrij bewegen. Hoewel de veranderingen het meest spectaculair waren in het vrouwenondergoed, worden de man en het kind ook even in de schijnwerper geplaatst.

In de periode 1880 tot 1940 staat kunstzijde en spandex in de kijker. Deze periode wordt gekenmerkt door de geboorte van de bustehouder, de slip en de jarretellegordel. In de jaren 1950 kent lingerie met de uitvinding van het nylon en polyester meer frivolere tijden. Naast de introductie van thermisch ondergoed vieren de puntige bustehouders, de eerste nylonkousen en de gaine hoogtij. Vanaf de jaren 1960 tot vandaag nemen lycra en elastane een belangrijke plaats in. Ze worden toegepast in de allerlaatste nieuwe modecollecties en modesnufjes. Verder is er de evolutie van slip naar string, de opkomst van de wonderbra en de uitvinding van de panty. Ook het ondergoed van de man krijgt plots een modieus tintje.

De voorbije eeuw is in België heel wat lingerie geproduceerd. De meeste grote bedrijven sloten pas onlangs hun deuren. ‘Lingerie. Zo zacht als zij’ vertelt over de teloorgang van enkele belangrijke Belgische bedrijven, waaronder Du Parc, Déwé en Svelta. Het MIAT werpt een blik achter de schermen van deze verdwenen Belgische lingeriebedrijven en sprak nog met voormalige arbeiders, directeurs en vertegenwoordigers. Unieke verhalen en leuke anekdotes groeiden hieruit voort. Kortom, de tentoonstelling ‘Lingerie. Zo zacht als zij’ dompelt de bezoeker volledig onder in de wereld van lingerie. In het MIAT ziet u de petticoat, de babydoll, de jarretelle, een eenvoudige onderrok, een pikante slip of een simpele mannenonderbroek. Ook het verpakkingsmateriaal en de reclameaffiches ontbreken niet.

Praktisch: van zaterdag 25 oktober tot zondag 14 april 2009. Van 10 tot 18 uur, behalve op maandag. MIAT, Minnemeers 9, 9000 Gent. Toegang: 5 euro of 3,75 euro (reductie) – tot 19 jaar gratis, 20 tot 25 jaar: 1 euro. Link: www.miat.be
Op de volgende dagen worden om 14 uur rondleidingen georganiseerd voor individuele bezoekers: woensdag 29 oktober, zaterdag 22 november, zondag 14 februari 2009, zondag 12 april 2009. Graag vooraf reserveren via publiekswerking.miat@gent.be of 09/269 42 20.

Labels: