De Zaak Cultuur in Vooruit.
Afgelopen dinsdag organiseerde Kunsten en Erfgoed in samenwerking met CultuurInvest en het Kunstenloket voor de brede professionele culturele sector de eerste editie van ‘De Zaak Cultuur’ in Vooruit Gent. Er waren ruim 400 deelnemers uit verschillende sectoren. Het thema van deze eerste editie ‘Zakelijkheid binnen de culturele sector’ werd aan de hand van sprekers en werksessies ingevuld. Wat is cultural governance en goed bestuur? Hoe maak ik een dossier voor CultuurInvest op? Hoe verhoudt CultuurInvest zich tegenover de gesubsidieerde overheid? Wat leren de visitaties ons over zakelijk beheer in de gesubsidieerde instellingen? Projectsubsidies, hoe aan te pakken? Het zijn slechts enkele vragen die op deze dag de nodige aandacht kregen. Gelijklopend vindt op deze dag een cultuurmarkt plaats waar belangenbehartigers, steunpunten en consultants informatie verschaffen en vragen beantwoorden.
CultuurInvest is een investeringsfonds dat wordt beheerd door ParticipatieMaatschappij Vlaanderen. Het fonds richt zich tot ondernemers in de cultuurindustrie. Dat zijn ondernemers die producten of diensten met culturele inhoud creëren en naar de markt brengen. Zij streven naar economische zelfstandigheid en groei met behulp van een evenwichtig businessmodel. CultuurInvest investeerde ondertussen al in achtentwintig cultuurprojecten. Die situeren zich in verschillende sectoren in de creatieve industrie. Zij verleent geen subsidies.
Kunstenloket geeft informatie en advies aan iedereen met vragen over de zakelijke en juridische aspecten van de artistieke activiteit. Deskundigheid wordt door infosessies, themanamiddagen en debatten verspreid. Op De Zaak Cultuur was Kunstenloket doorlopend aanwezig van met twee juristen, een boekhouder en twee zakelijke consulenten die paraat staan om adviesvragen te behandelen.
Tijdens de workshop ‘Visitaties’ kregen de deelnemers een beknopte uiteenzetting over de visie en het doel van de visitaties. De visitaties kunnen de garantie bieden dat de overheidsmiddelen op een goede manier worden aangewend en vormen bovendien de basis van beleidsinformatie en referentiemateriaal om in de toekomst de nieuwe aanvragen nog beter te kunnen beoordelen. Het theoretisch gedeelte van de workshop wordt afgesloten met voorbeelden van beleidsrelevante informatie die op basis van rapportage en visitaties verzameld werd in functie van de beleidsvoorbereiding. Daarna volgt een discussie, waarbij we vooral de interactie tussen meerdere sectoren centraal willen stellen.
Tijdens de workshop Erfgoed werden de financiële en zakelijke aspecten van projectsubsidies behandeld. Binnen het cultureel erfgoeddecreet kunnen organisaties en instellingen een projectsubsidie aanvragen met het oog op zorg voor en de ontsluiting van het cultureel erfgoed. Met projectsubsidies wil de Vlaamse overheid de projecten die relevant zijn voor Vlaanderen mogelijk maken of versterken. De workshop behandelt de zakelijke en formele aspecten van een projectdossier. Tegenover een sterk inhoudelijk uitgewerkt projectplan dient immers een inzichtelijke en afgewogen begroting te staan. Het is dan ook belangrijk om in te zetten op de financiële en zakelijke aspecten die een projectaanvraag ondersteunen en kunnen versterken.
Tijdens de workshop ‘CultuurInvest Academie’ werd er dieper ingegaan op de elementen die een business plan moet omvatten om als voldoende basis te dienen voor de analyse door CultuurInvest. De aanwezige ondernemers kregen de gelegenheid om concrete, op hun onderneming afgestemde vragen te stellen aan het investeringsteam van CultuurInvest.
Tijdens de workshop Internationaal werden de mogelijkheden tot subsidies voor internationale initiatieven behandeld die er in Vlaanderen en Europa beschikbaar zijn. Specifiek voor de erfgoedsector was er informatie over de Unesco Conventie voor de bescherming van het immaterieel erfgoed en de daaraan verbonden maatregelen.
Lijst deelnemers Cultuurmarkt.
- Kunstenloket http://www.kunstenloket.be
- Muziekcentrum Vlaanderen http://www.muziekcentrum.be
- Instituut voor Beeldende, Audiovisuele en Mediakunst www.bamart.be
- Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed http://www.faronet.be
- Vlaams Theaterinstituut www.vti.be
- Vlaams Architectuurinstituut www.vai.be
- Vlaamse Museumvereniging http://www.museumvereniging.be
- Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, archief- en documentatiewezen http://www.vvbad.be
- Overleg Kunstenorganisaties http://www.overlegkunsten.org
- Verenigde Organisatievormen BeeldKunst www.VOBK.be
- Het Nieuw Intercultureel CultuurCentrum
- Forum voor Amateurkunsten http://www.amateurkunsten.be
- Clubcircuit http://www.clubcircuit.be
- Poppunt www.poppunt.be
- Componisten Archipel Vlaanderen http://www.comav.be
- Federatie van Muziekfestivals http://www.muziekfestivals.be
- Démos vzw http://www.demos.be
- Federatie van Organisaties uit de Kunsteducatie http://www.kunsteducatie.be/
- Fashion Flanders Institute http://www.ffi.be
- Design Vlaanderen http://www.designvlaanderen.be
- Syntra Vlaanderen http://www.syntravlaanderen.be
- Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media http://www.cjsm.vlaanderen.be/cultuur
Labels: De Zaak Cultuur
<< Home