Nieuws in de marge

Thursday, September 04, 2008

Leie Brass Concert Deinze

De Brassband Panta Rhei is een begrip in de koperblaasmuziek. Op initiatief van hun dirigent Paul Voet komen ze jaarlijks naar Deinze voor een hoogstaand concert ‘Leie Brass Concert’. Voor de derde editie op zaterdag 27 september in de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Deinze is de Brassband Mercator uit Rupelmonde uitgenodigd. Toegangskaarten voor dit concert kosten 5 euro en zijn verkrijgbaar aan de receptie van het stadhuis van Deinze en bij de leden van Brassband Panta Rhei. Na het concert is er gelegenheid tot een drankje in de bibliotheekkelder.

Info: Stedelijke Cultuurdienst, Gentpoortstraat 1 te 9800 Deinze, 09 381 95 10, cultuur@deinze.be

Brassband Panta Rhei: www.bbpr.be Mercator Brass Rupelmonde: www.mercatorbrass.be

Over de deelnemers:

In 1995 ontstond onder impuls van Paul Voet de toenmalige Brassband Gent, deze band nam een vlugge start en won na slechts een paar maanden repeteren de wedstrijd uitgeschreven door de stad Gent. Deze wedstrijd was meteen het startschot voor een resem goede resultaten op wedstrijden in binnen- en buitenland. Omdat de band ontstond binnen de Gentse muziekschool, onderdeel van de Panta Rhei scholengroep, kreeg de Brassband zijn definitieve naam. Panta Rhei Brassband staat garant voor hoogstaande brassbandmuziek en treedt op met zowel Raymond, Willem Vermandere, Jan De Wilde en andere Vlaamse artiesten als met grootheden uit de koperblaaswereld, zoals wijlen Theo Mertens. Elk jaar gaat Panta Rhei brassband overzee om daar mee te dingen naar een prijs op een van de vele wedstrijden die er in het brassbandgekke Engeland georganiseerd worden. De Brassband won eerste prijzen in 2003 en 2004. In 2003 waagden ze de stap naar Amerika met een zestal concerten in Chicago, in 2005 werd er rondgetoerd in Zuid-Afrika.

Deinzenaar Paul Voet woont momenteel in het naburige Nazareth, maar voelt zich nog sterk verbonden met Deinze. Hij studeerde er aan de stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans. Ongetwijfeld heeft zijn vader André, die trombonist was bij de fanfare Sint-Cecilia, hem hierbij beïnvloed. Paul studeerde verder aan het Koninklijk Muziekconservatorium in Gent en behaalde de meestersgraad voor trompet aan het Lemmensinstituut. Daarna volgde een gevarieerde beroeps- en muzikale loopbaan bij diverse muziekensembles. Talloze optredens brachten hem op de meest diverse podia in binnen- en buitenland. In 1980 werd onder leiding van Paul Anné de fanfare Sint-Cecilia van Rupelmonde hervormd tot een Brassband. Vanaf 1981 tot 2007 nam Patrick Van der Meiren de Brassband onder zijn hoede. In 1995 werd de Brassband Sint-Cecilia omgedoopt tot Mercator Brass Rupelmonde. De naam Mercator verwijst naar de geschiedenis van de gemeente Rupelmonde. Momenteel heeft Mercator Brass haar thuishaven in “Ons Huis” in Kruibeke. De Mercator Brass Rupelmonde staat onder leiding van Ben Haemhouts. Als nieuwe dirigent wil hij het huidige niveau handhaven en verbeteren. Dit wil hij combineren met tal van projecten waarbij de klemtoon ligt op jongerenwerking.

Labels: ,