Nieuws in de marge

Monday, September 29, 2008

Daniël Ost @ Home

OST_3Moeten we de Belgische bloemenkunstenaar Daniël Ost nog voorstellen? Na dertig jaar de wereld te hebben rondgereisd voor workshops, tentoonstellingen en opdrachten stelt hij voor het eerst in zijn carrière tentoon in zijn geboortestad Sint-Niklaas. De monumentale Salons voor Schone Kunsten zetten hun deuren open voor de zesde editie van zijn Experience Days. Het thema van deze dagen werd, heel toepasselijk: ‘Daniël Ost @ Home’. Haute couture met bloemen, bladeren, takken en vruchten. Zo staan de prachtige creaties van de Belgische Daniël Ost bekend bij een ruim publiek. Hij wordt vaak gezien als de meest toonaangevende bloemenkunstenaar ter wereld.

Ost buigt, draait, wikkelt en herschikt bloemen en bladeren tot buitengewoon fantasierijke vormen. Zijn bloemenkunst, die soms als beeldhouwkunst wordt omschreven, bestaat uit natuurlijke materialen, zoals wortels, vruchten en stengels, en wordt vaak vergeleken met het werk van kunstenaar Andy Goldsworthy en modeontwerper Issey Miyake. Ost creëert een nieuwe visuele taal in de florale kunst door Oosterse en Westerse designprincipes op verrassend harmonieuze manieren te combineren. Hij kent een bijna cultachtige aanhang in Japan. Zijn werk in Hong Kong, tijdens een azaleatentoonstelling in de residentie van de Belgische consul-generaal, iets wat hij toen als een van zijn moeilijkste artistieke uitdagingen beschouwde, was misschien wel de meest volmaakte publieke demonstratie van zijn buitengewone talent.

OST_6En Ost zit niet stil. Verschillende projecten vragen tegelijkertijd zijn aandacht. Zo mag hij volgend jaar in de Gouden Tempel van Kinkakushi bloemenarrangementen maken, de allereerste keer trouwens dat zoiets toegelaten wordt in die tempel. In Qatar verzorgt hij dit jaar nog de officiële opening van een nieuw museum, The Museum of Islamitic Art. In april van dit jaar zette hij, ook nog in Qatar, een sprookjeshuwelijk in de bloemen, samen met 250 lokale bloemisten. En daarnaast werkt hij aan de oprichting van een internationale school voor bloemenbinders, met vestigingen in België en in Japan.

De Salons voor Schone Kunsten, een monumentaal herenhuis uit 1928 dat dienst doet als stedelijk museum is de gedroomde locatie voor deze Experience Days. In het prachtige interieur met marmeren schouwen, vloeren, warm parket, kroonluchters en schitterende spiegels komen de creaties van Daniël Ost nog beter tot hun recht. Genieten met alle zintuigen! Men kan terecht op de Daniël Ost Experience Days van zaterdag 8 tot en met dinsdag 11 november, van 10 tot 18 uur. Toegang 12 euro. Er zijn Nocturnes op vrijdag 7 (€ 125) en maandag 10 november ( €150) van 19.30 tot 24 uur. Inclusief walking dinner in aanwezigheid van Daniël Ost met avondbezoek aan zijn bloemenkunstwerken in de Salons voor Schone Kunsten. Op zaterdag 8 november is er Daniël Ost Intiem (€ 150) van 19.30u tot 24 uur: een unieke avond met exclusief diner in aanwezigheid van Daniël Ost.

Praktisch:

Salons voor Schone Kunsten, Stationsstraat 85, 9100 Sint-Niklaas

De Daniël Ost Experience Days zijn een productie van Linnaeus NV, Kasteeldreef 27 te 9080 Lochristi - rudi@dekerpel.com Organisatie: Bevas bvba, Dekenijstraat 50 te 9080 Lochristi - vermaerke@bevas.be

Daniël Ost, Rue Royale 13, 1000 Brussel, België. Tel: 02/217 29 17

Link: www.danielost.be, info@danielost.be, www.danielostdays.be

Guido Van Peeterssen.

Labels: