Nieuws in de marge

Tuesday, September 23, 2008

Arteveldehogeschool start academiejaar met 9.000 studenten

Tijdens een academische zitting in het Gentse ICC mocht professor Guy Aelterman voor een volle zaal het academiejaar plechtig openen. Met 9.000 studenten is de Arteveldehogeschool de grootste katholieke hogeschool van Vlaanderen. De hogeschool gaat prat op haar hoge onderwijskwaliteit, de toekenning van een bijzonder kwaliteitskenmerk aan de opleiding Bachelor in de vroedkunde is daarvan een duidelijke bevestiging. Maar daarnaast investeert de Arteveldehogeschool ook fors in het waarmaken van haar baseline “kansrijk studeren”. De Bologna akkoorden 2020 beïnvloeden nu reeds mee de koers van het onderwijs en het studentenbeleid van de Arteveldehogeschool. Zo zijn voor werkstudenten aangepaste trajecten uitgewerkt, waardoor ze optimale kansen krijgen om werk en studie te combineren. Studenten uit kansengroepen worden aangemoedigd én daadwerkelijk ondersteund om te participeren aan het inclusief hoger onderwijs dat de hogeschool aanbiedt.

Keynote spreker Bernd Wächter, directeur van the Academic Coöperation Association, schetste welk perspectief het Bologna akkoord 2020 opent. De globalisering van het hoger onderwijs is niet langer een ronkende term. De mobiliteit van de studenten en medewerkers zijn niet langer beperkt tot Europa, maar gericht op de hele wereld. Er zal ook bijzondere aandacht zijn voor de verhoogde participatie van kansengroepen. Het scheppen van de nodige voorwaarden tot levenslang leren wordt een must in het hoger onderwijs. Een bijzonder moment tijdens de academische opening is de officiële overhandiging van het “Bijzonder kwaliteitskenmerk” aan de opleiding Bachelor in de vroedkunde. De onderscheiding, toegekend door het Nederlands Vlaams Accreditatieorgaan NVAO, bekroont het innoverende en wetenschappelijk onderbouwde onderwijsconcept ‘De competentiemozaïek van de vroedvrouw als sturende motor van het leerproces’.

Artevelde 08Gezien het stijgende aantal inschrijvingen is de nood aan nieuwe lokalen groot. Professor Johan Veeckman, algemeen directeur Arteveldehogeschool, benadrukte dat de bouw van de nieuwe campus aan de Kantienberg voorspoedig verloopt en rekent er op dat volgend academiejaar start in deze gloednieuwe en prachtige gebouwen. Hij bedankte het personeel voor de volgehouden inspanning om de Arteveldehogeschool verder uit te bouwen. Financieel verloopt echter niet alles naar wens. De overheid is karig met haar middelen. Zo namen de recente indexaanpassingen een flinke hap uit het budget en ook de werkingstoelagen waren gezien de sterke prijsstijging onvoldoende. Toch investeert de Hogeschool verder in extra personeel voor de begeleiding van studenten en anderstalige programma’s om buitenlandse studenten aan te trekken. Link: www.arteveldehogeschool.be

Guido Van Peeterssen.

Labels: