UGent organiseert internationaal congres rond DNA analyse
De genetische code van een mens is gekend, en we kunnen de code lezen en welbepaalde technieken laten toe om die code te vertalen in kenmerken en afwijkingen. Een van die technieken, die zorgde voor een revolutie in de DNA analyse, is de zogenaamde polymerase kettingreactie, waarvoor in 1993 de Nobelprijs voor Scheikunde werd uitgereikt. Via PCR was men in staat om de genetische code te vermenigvuldigen, dat wil zeggen om welbepaalde stukken DNA te kopiëren om bijvoorbeeld de aanwezigheid van een bepaald gen te detecteren. Zo kan men bij patiënten ziektes opsporen die veroorzaakt worden door dat gen.
De volgende stap was de ontwikkeling van een kwantitatieve PCR technologie (of qPCR) waarbij ook aangegeven wordt hoeveel een bepaald gen aanwezig is of hoeveel een gen tot expressie komt. Deze nieuwe vorm van PCR heeft zich verder ontwikkeld en is momenteel de standaard methode voor kwantitatieve metingen van DNA. Voor wetenschappers betekent dit dat het boek van het erfelijke materiaal met een andere leesbril kon gelezen worden en vertaalde de code zich in tastbare en functionele informatie. De basis was daar gelegd voor de moleculaire diagnostiek, het vaststellen van aandoeningen op basis van wat men in het DNA aantreft. De mogelijkheden van de qPCR worden steeds uitgebreider en gevoeliger. Momenteel is deze technologie niet alleen algemeen gebruikt in wetenschappelijk onderzoek, ze wordt uitvoerig ingezet in een klinische context en genetische diagnostiek.
Aanstaande maandag 6 oktober organiseren Prof. Jo Vandesompele van de Universiteit Gent (Universitair Ziekenhuis, Centrum voor Medische Genetica) en Dr. Hakim El Housni van de Université Libre de Bruxelles (Hôpital Erasme) een internationaal congres omtrent deze qPCR technologie. http://www.beneluxqpcrsymposium.org Vooral de meest innovatieve vindingen zowel technologisch als qua toepassingen in een klinische- en onderzoeksomgeving komen aan bod. Gerenommeerde sprekers zoals Prof. Stephen Bustin (Londen) en Prof. Leendert Looijenga (Rotterdam) zullen er hun laatste vindingen voorstellen. Beide organisatoren en hun departementen zijn internationaal erkend als PCR specialisten. Bovendien bouwt UGent momenteel een vooruitstrevende faciliteit uit voor de nieuwste generatie genoomanalysetechnologie. Prof. Jo Vandesompele startte bovendien een bioinformatica bedrijf, Biogazelle, dat zich specifiek richt op de ontwikkeling van ondersteunende software voor verwerking van qPCR data (www.biogazelle.com).
Guido Van Peeterssen.
Labels: DNA analyse, UGent
<< Home