Nieuws in de marge

Tuesday, September 30, 2008

De Tuindagen van Beervelde

koetshuis3

De Tuindagen van Beervelde zijn gekend als de mooiste én de belangrijkste buitenbeurs van België. Toonaangevend in de sector trekken ze twee keer per jaar gemiddeld 20.000 bezoekers aan, waarvan opvallend veel buitenlanders. Met hun 200 deelnemers stellen ze de bezoekers voor om langs de dreven van één van de mooiste privéparken van het land een selectie te ontdekken van het beste wat op gebied van planten en tuinen te vinden is. De organisator, Graaf Renaud de Kerchove, wou dat zijn evenement meer dan een tuinsalon, een bloemenmarkt of een plantenbeurs zou worden. Beervelde moest een feest van de tuin zijn, een atmosfeer, een plaats waar tuinvrienden elkaar in een natuurlijke omgeving ontmoeten’. Hij is erin geslaagd.

Beervelde is een prachtig privé-domein dat gedurende een volledig jaar wordt onderhouden om tweemaal per jaar het exclusieve kader te zijn waar de tuinliefhebbers met een selecte keuze van kwekers en exposanten in contact kunnen komen. Voor hen is Beervelde méér dan verkopen: het zijn meestal gepassioneerde kwekers, soms liefhebbers, kunstenaars of ambachtslieden voor wie het menselijk contact even belangrijk is als het verkopen. Voor de bezoeker is Beervelde vooral een gelegenheid om de dag door te brengen op een prettige manier: wandelend, op ontdekking in open lucht, midden in de natuur, samen met andere liefhebbers van de tuin en van mooie dingen. De Tuindagen zijn er zo goed in het landschap geïntegreerd dat een bezoek aan het Park van Beervelde is zoals naar een prachtige tuin gaan waar het toegelaten is de mooiste planten mee te nemen.

Het thema van deze editie is Groendaken (daken met de geschikte planten overdekt) zijn niet bedoeld om erin te tuinieren. Vaak zijn ze zelfs niet geschikt om erin te lopen! Maar toch zijn ze een boeiend onderwerp voor de natuurliefhebber die in elke tuinliefhebber schuilt. Ze zijn aangenaam om naar te kijken en bieden een habitat voor planten en dieren. Ze houden meer water vast dan traditionele daken en dragen, op die manier, bij tot het voorkomen van overstromingen. Ze zijn allesbehalve het voorbehouden domein van marginalen of een gril van groene fundamentalisten. In Duitsland worden jaarlijks 14.000.000 m² groendaken aangelegd. Speciaal ter gelegenheid van de 40ste editie, heeft de firma Groendaken bvba uit Stekene een symbolisch maar permanent groendak aangelegd. Op het dak van een bestaand klein gebouw vlak aan de ingang zullen de bezoekers van de Tuindagen van Beervelde het groendak kunnen bekijken. In het Park zal het thema groendaken (daktuinen inbegrepen) als een rode draad overal te bespeuren zijn.

Algemeen wordt aanvaard dat de hangende tuinen van Babylon de voorlopers van onze huidige groendaken waren. Dit heeft meesterhovenier Peter Bauwens en zijn collega Guy Dirix geïnspireerd om Carnaval der Groenten voor te stellen, een hangende moestuin met de meest knettergekke groenten. Maar ze zijn niet alleen allemaal eetbaar maar ook stuk voor stuk lekker! Op de stand van André Casteels zal de roos Sweet Blondie, een witte grootbloemige roos gedoopt worden. Mevrouw Valérie de Kerchove zal de meter zijn.

Jan Spruyt stelt de prairietuin voor: grassen en hoge vaste planten die weinig onderhoud vergen. Bij Fancy Fruit, voorstelling van een collectie van 40 soorten reinettes uit de museumboomgaard van Rijker-Borgloon (Haspengouw). Bij Sanguisorba, voorstelling van Bart Belmans rond het thema oude gewassen en verfijnde smaken. Marc Verhofstede zal een brouwvat voor compostthee voorstellen. Compostthee is een 100 % biologische vloeibare meststof die microleven in de bodem brengt en de gezondheid van de planten bevordert.

Op vrijdag zullen studenten van de Tuinbouwschool Melle ter beschikking van de bezoekers staan om grondstalen van hun tuin of waterstalen van hun vijver gratis te analyseren.

Toekenning van de 'Beervelde Award 2008'

De toekenning van de Beervelde Award voor het ‘Beste Tuinboek van het Jaar’ zal op

zaterdag 11 oktober om 14u, op het terras van de villa, plaatsvinden. Meer daarover

Botanische jury en Damesjury

Op zaterdag 11 oktober zullen aansluitend op de uitreiking van de Beervelde Award, ook de onderscheidingen door de Botanische jury en de Damesjury worden toegekend.

Praktisch: 10, 11 en 12 oktober 2008 van 10 tot 17u.

10 euro per persoon, parking, cataloog, plantencrèche inbegrepen, 8 Euro per persoon voor groepen en gratis voor kinderen tot 14 jaar. Honden aan de leiband zijn toegelaten.

Waar? Uitrit 11 op de E17, op 2 km richting Lochristi. Parking: gratis in grote weiden. Er is mogelijkheid tot het gebruiken van lunch (restaurant en selfservice). Informatie: 09 356 81 82 - info@parkvanbeervelde.be Site: www.parkvanbeervelde.be

Labels: ,