Hoe duur is digitale TV?
Dankzij digitale televisie kijk je scherper en heb je een groter zenderaanbod. Maar hoe diep zitten Telenet en Belgacom in jouw zakken? En wat is het alternatief? Wij gingen op zoek. Want net zoals een GSM abonnement, zijn de tarieven voor digitale televisie vaak heel duur maar vooral erg ingewikkeld. Naast het basisaanbod is er een waslijst aan extra opties en je krijgt een flinke korting in combinatie met andere diensten zoals telefonie en GSM abonnementen. Wij richten ons nu op de TV kijker, niet op diegenen nood hebben aan internet, GSM of als filmliefhebber aan hun trekken willen komen.
Zonder tijdelijke promoties en speciale acties van de grote spelers blijkt Belgacom TV een stuk duurder dan Telenet. Wie via ADSL televisie wil kijken heeft een telefoonlijn en een internetabonnement nodig. De goedkoopste combinatie kost je 24,35 euro per maand. Bij Telenet start je met een analoog abonnement. Dat kost je 12,73 euro per maand. Vervolgens huur je een decoder voor 4 euro per maand en kijk je zonder meer digitaal naar een 50 tal zenders. Daar zitten ook de traditionele analoge zenders bij die je op dat moment eigenlijk twee keer kunt bekijken. Een Belgacom decoder kost 6 euro per maand, en betaalt nog eens 9,95 euro per maand bovenop je internetabonnement. Daarvoor krijg je wel meer zenders: een 70-tal. In tegenstelling tot bij Telenet betaal je 129 euro voor de installatie door een technicus, 19 euro wanneer je zelf de aansluiting zorgt. En er zijn de activatiekosten: 50 euro bij Telenet, 59 euro bij Belgacom. Een decoder huren is in beide gevallen niet verplicht.
Op jaarbasis kost Belgacom TV dus minstens 412 euro, voor Telenet moet je rekenen op 153 euro. Een flink prijsverschil dus, al krijg je bij Belgacom in principe voor dat geld ook een internetaansluiting. Wie echter kiest voor het goedkoopste ADSL abonnement heeft slechts recht op 2 uur surfen per maand. Wil je meer tijd op het net doorbrengen betaal je extra. De echte concurrentie zit hem echter in de gecombineerde abonnementen. De kosten dalen aanzienlijk wanneer u telefonie, internet en digitale televisie bij dezelfde aanbieder afneemt. Bij Telenet kan dat al voor 40 euro per maand, bij Belgacom betaal je minstens 50 euro. Vergelijken is echter moeilijk omdat de snelheid van het internetabonnement, het aantal gratis minuten dat je kan bellen of het aantal digitale zenders sterk uiteenloopt.
Wie in alle vrijheid naar TV kijkt gaat niet in zee met Belgacom of Telenet. Ten eerste kan je kiezen voor satelliettelevisie. Je moet dan wel een schotel aan je huis kunnen hangen en vrij zicht hebben naar het zuiden. Enkel de aankoop van de apparatuur (vanaf 200 euro) geeft toegang tot enkele honderden zenders, zonder één euro te betalen. Daar zitten naast een aantal grote Britse, Duitse en Franse zenders ook enkele kanalen bij die destijds van de analoge kabel verdwenen zijn: CNN, BBC World, RAI en TVE. Grappig is wel dat je even goed naar de Russische of de Chinese staatstelevisie kan kijken. En vergeet vooral de ruim 90% Duitstalige zenders. Sommige zenders die Telenet en Belgacom digitaal aanbieden, zijn op satelliet gratis te bekijken. Voordeel is ook dat je verder kijkt als ‘de kabel’ weer eens uitvalt.
Wie kiest voor Vlaamse zenders moet wel betalen. TV Vlaanderen biedt een pakket met onder meer VTM, VRT, Vitaya, de Nederlandse en Franse publieke zenders en enkele themakanalen voor 9,90 euro per maand, een jaarlijkse kost van 119 euro. Reken op 100 euro activatiekosten. Wie ook een schotelset van TV Vlaanderen koopt betaalt daarnaast nog eens 299 euro. Daar zit alle apparatuur inbegrepen. Je mist dan wel nog steeds zenders als Canvas+ en Eén+ en de regionale zenders die voorlopig niet via satelliet uitgezonden worden.
De goedkoopste oplossing is de meest ouderwetse: via de antenne. Toch worden ook de etheruitzendingen vanaf 3 november volledig digitaal uitgezonden. Dat betekent onder meer dat analoge kijkers die vandaag een matig beeld uit de ether plukken met de overschakeling naar digitale televisie ook haarscherp kunnen kijken. Je investering beperkt zich tot de aankoop van een antenne en een decoder. Een deugdelijke binnenhuisantenne zoals de Philips SBC TT 350 kost 25 euro, maar niet iedereen heeft daarmee optimale beeldkwaliteit. Met een buitenhuisantenne zijn die problemen van de baan. Reken op 50 euro voor de decoder. De ontvangst blijft in Vlaanderen beperkt tot Eén en Canvas. Daarnaast kan je via verschillende websites ook TV kijken. Of je doet beroep op de internetdienst Zattoo: volledig gratis en legaal kijken naar VT4, Vijf TV, La Une en La Deux.
Guido Van Peeterssen.
<< Home