Nieuws in de marge

Wednesday, October 22, 2008

Hoe kan ik de performantie van mijn organisatie meten?

In het kader van managementvorming en begeleiding voor de socialprofit sector stelde EROV voor de achtste keer zijn kennis ter beschikking van de beleidsverantwoordelijken uit de sector. Daniël De Steur, directeur van EROV: “In 2002 werd door de EROV en de UGent vastgesteld dat er in de socialprofit organisaties nood is aan managementondersteuning. Leidinggevenden zijn eerder zorggericht, terwijl de vakliteratuur zich meestal richt tot de bedrijfswereld. Maar er is de toenemende regelgeving en eisen van personeel en klanten. Ondertussen volgden al een 100tal kaderleden uit de sector dit programma. Er worden voor de cursisten heel wat netwerkactiviteiten georganiseerd. Zo maken zij kennis met elkaar en kunnen zij van elkaars ervaringen leren”. EROV voert bovendien heel wat studiewerk uit om de Oost-Vlaamse socialprofit te ondersteunen.

Tijdens de voorstelling van het programma besprak Dirk Leroy van Sustenuto tijdens de openingssessie de verschillende mogelijkheden om de performantie van een socialprofit organisatie te meten. Sustenuto begeleidt bedrijven en organisaties in het uitdenken van een duurzame bedrijfsstrategie die oog heeft voor het effect op de maatschappij. Organisaties zoals de Europese Commissie, de steden VVSG, Gent en Antwerpen werken samen met Sustenuto.

Luc Stas, directeur van de Rijksgevangenis Gent gaf een praktijkvoorbeeld bij het gebruik van prestatie-indicatoren. Vaak gaat men voorbij aan vragen zoals: wat is de missie en wat zijn de kerntaken van een gevangenis? Waarom moet een gevangenis performant zijn en hoe bereiken we dat? Een gevangenis heeft niet alleen gedetineerden als klant. Er zijn ook bezoekers, advocaten en dienstverleners. Luc Stas: “Een gevangenis heeft niet alleen een hotelfunctie, de gedetineerde moet op een dag terugkeren naar de maatschappij. Daartegenover staat de vraag van het slachtoffer en de gerechtelijke diensten die een correcte uitvoering van de straf vragen”. Dat er veel interesse is voor wat er achter de gevangenismuren gebeurt, bewijst de enorme interesse tijdens de Open Bedrijvendag. Maar een gevangenis heeft ook een bedrijfsstructuur en moet dus oog hebben voor het welzijn van zijn personeel.

Het provinciebestuur besteedt grote aandacht aan de socialprofit sector. Gedeputeerde Jozef Dauwe: “ De sector stelt in de provincie Oost-Vlaanderen ruim 70.000 mensen te werk, dit is 16% van alle tewerkstelling. De Vlaamse socialprofit sector verwacht een toename van 65.000 jobs tegen 2013, dat onderstreept het belang voor de arbeidsmarkt”. Gedeputeerde Dauwe onderstreept de vier pijlers van de socialprofit sector: “Managementvorming heeft oog voor strategie, financieel denken, personeelmanagement, ICT en marketing. Wat managementbegeleiding kunnen leidinggevenden terecht bij een bedrijfskundig consulent en een aantal peters en meters. Maar naast netwerking wordt er heel wat studiewerk verricht. Zo werd eind vorig jaar een onderzoek gedaan naar ICT in de socialprofit sector”. Maar de socialprofit sector staat voor heel wat uitdagingen. Zo moet men bekwaam personeel aantrekken en moet de juiste man of vrouw zijn plaats innemen op de juiste plaats. Er is de verdere commercialisering van de sector waardoor sociaal zwakkeren uit de boot dreigen te vallen en er is de zoektocht naar efficiëntie. De provincie plaatst daarom het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen hoog in het vaandel. Meer inlichtingen over dit programma op www.erov.be

Guido Van Peeterssen.

Labels: