Nieuws in de marge

Thursday, June 23, 2011

STUDIEDAG OVER HET WIJZIGENDE PROFIEL VAN DE MUZIEKLERAAR

Wat worden de uitdagingen voor de leraar muziek van de toekomst? Een begeesterend musicus van topniveau of een ervaren muziekpedagoog die goochelt met ICT en nieuwe media? Een vakspecialist of een aanstoker van sociaal artistieke projecten? Een na te volgen meester of een gedreven coach die niet vies is van werkplekleren en afstandsonderwijs?

De recentste jaren is het profiel van de muziekleraar grondig gewijzigd, enerzijds door technologische veranderingen, anderzijds door veranderingen in het onderwijslandschap. Op maandag 27 juni organiseert HoGent Conservatorium een studiedag over het wijzigende profiel van muziekleraren. Er zal worden gesproken over nieuwe mogelijkheden op vlak van ICT, er wordt dieper ingegaan op wijzigende vakspecifieke leermiddelen en over het informeel leren in de muziek. Ten slotte wordt dit alles in het licht geplaatst van de hervormingen van het deeltijds kunstonderwijs muziek en hoe de lerarenopleiding muziek op die wijzigende trends kan inspelen.

De sprekers zijn Ann Olaerts, Rineke Smilde, Dirk Lievens, Maarten Weyler, Wim Konink, Marc Matthys, Luc Ponet, Guido Six, Thomas Bonte, Lode Mertens, Marc Van den Borre, Hans Roels en Philip De Roeck, moderator Marc Spoelders.


Info en inschrijven: http://cons.hogent.be/nl/outofthebox

Labels: ,

Friday, June 10, 2011

Selectieproef kinesitherapie: Axxon vraagt duidelijkheid

Op 22 december 2010 deelde Minister Onkelinx via een persbericht mee de voorlopige RIZIV nummers voor kinesitherapeuten te verlengen tot 30 juni 2011. Tijdens deze periode zal het parlement, of de toekomstige regering, een akkoord kunnen vinden over de noodzakelijke hervorming van de planning van het aanbod inzake kinesitherapie. Laurette Onkelinx hoopt dat deze hervorming het zal mogelijk maken dat het selectie-examen wordt afgeschaft en dat er maatregelen worden genomen om tekorten aan kinesisten te vermijden in een aantal belangrijke sectoren, zoals de geriatrie of de revalidatie (einde citaat).

Bijna zes maanden na dit persbericht stelt Axxon, de representatieve beroepsvereniging voor kinesitherapeuten vast dat dit niet gerealiseerd is. Een dialoog tussen de Gemeenschappen is zelfs niet opgestart. Het afschaffen van de selectieproef, zonder de realisatie van deze voorwaarden, brengt onherroepelijk de leefbaarheid van de kinesitherapeutenpraktijken binnen de Franse Gemeenschap in gevaar. Men verwacht binnen deze Gemeenschap immers 508 gediplomeerde Belgische kinesitherapeuten in 2011, 760 in 2012. (bron statusrapport 2009, Planning medisch aanbod FOD Volksgezondheid).

Op 19 mei 2011 herbevestigde en verduidelijkte de Planningscommissie Medisch Aanbod, quasi unaniem, het advies van 2010. Zij vraagt de afschaffing van de selectieproef na de studie op voorwaarde van een alternatief op basis van de vraag en het aanbod binnen diverse sectoren, steunend op een verbeterd kadaster. De realisatie moet gebeuren in samenspraak met beide Gemeenschappen. Met dit advies gaat de Planningscommissie bovendien in op de vraag van de Minister. Axxon, Physical Therapy in Belgium, vraagt dan ook de integrale uitvoering van dit advies.

Axxon vraagt met aandrang de gesprekken en de noodzakelijke hervormingen binnen de Gemeenschappen te voltooien zodat de reeds gedane inspanningen binnen een Gemeenschap niet verloren gaan en deze inderdaad inhumane selectieproef na de studie kan afgeschaft worden.
http://www.axxon.be

Labels: , , ,

Thursday, June 09, 2011

Opnieuw een dag vol artistiek genot in Knokke-Heist

Op 2 juli is het weer zover: 31 galeries in Knokke-Heist organiseren voor de 2e maal een vernissage op dezelfde dag. Ook deze zomer ademt Knokke-Heist kunst uit. Naar aanleiding van een eerste succesvolle art@Knokke-Heist, vindt op 2 juli de tweede editie plaats. Voor deze editie slaan 31 kunstgaleries de handen in elkaar. De gemeenschappelijke vernissage wordt stilaan een begrip bij kunstliefhebbers en kunstkopers. Grote namen voor deze art@Knokke-Heist zijn o.a. Andy Warhol, Amaury Dubois, Natalie Biryunchenko en Volker kühn. Aan u om nog meer talent te komen ontdekken.

Met maar liefst 63 kunstgaleries op 2 km² kunnen we Knokke-Heist als een heuse kunststad betitelen. De grote interesse voor kunst in Knokke-Heist wakkerde bij de gemeente en kunstgaleries nieuwe ideeën aan. In grondig overleg met elkaar lanceerden ze in maart voor de eerste keer het nieuwe initiatief art@Knokke-Heist. De formule is eenvoudig: verschillende galeries stemmen hun agenda 3 keer per jaar op elkaar af voor een vernissage. Dit op elke eerste zaterdag van de zomervakantie, de herfstvakantie en de paasvakantie, respectievelijk 2 juli en 29 oktober 2011 en 31 maart 2012. Op die manier kunnen kunstliefhebbers die dag een mooie selectie maken uit de galeries en/of kunstenaars die hun interesse wegdragen.

De deelnemende galeries nodigen hun gasten uit en voeren hun eigen publiciteit rond dit gebeuren. Knokke-Heist plaatst een artikel in haar lifestyle KH Magazine, editie juli-aug-sept 2011. Dit magazine wordt zowel binnen als buiten de gemeente verdeeld. KH magazine vermeldt in elke uitgave de deelnemende galeries en geeft ook de agenda van de volgende edities van art@Knokke-Heist mee. Daarnaast worden nog andere communicatiekanalen gebruikt zoals de speciaal ontworpen website www.artknokke-heist.be en brochure “art@Knokke-Heist”. U kunt deze brochure downloaden via www.artknokke-heist.be  of via www.knokke-heist.info/publicaties.
Deze brochure is ook verkrijgbaar bij de dienst toerisme van Knokke-Heist en bij de deelnemende galeries.

Labels:

Wednesday, June 08, 2011

BCCMA lanceert site voor tweedehands vrijetijdswagens

De occasiemarkt voor vrijetijdsvoertuigen neemt steeds meer aan belang toe. Om hierop in te spelen lanceert de beroepsfederatie BCCMA – die de constructeurs en importeurs van caravans, motorhomes en stacaravans verenigt – een website voor online aankoop en verkoop van caravans, motorhomes, stacaravans, voortenten en toebehoren. De site wil het gevoel van vrijheid dat reizen met een motorhome of caravan met zich meebrengt voor een nog groter publiek bereikbaar maken.

De site heeft een aantal opvallende kenmerken. Zo is hij er exclusief voor vrijetijdsvoertuigen en hun toebehoren. Op die manier vindt de bezoeker meteen wat hij of zij zoekt, zonder afleidingen. Men kan gedetailleerd zoeken op onder meer prijs, merk, lengte en aantal slaapplaatsen. De advertenties worden telkens van fotomateriaal vergezeld, hetgeen de gebruiksvriendelijkheid nog groter maakt.

Daarnaast is er ook een sterke kwaliteitsgarantie. Het plaatsen van advertenties is immers voorbehouden aan de leden van de beroepsfederatie BCCMA, dus aan professionals uit de sector van de vrijetijdsvoertuigen, hetgeen ook een zekerheid biedt op het gebied van de waarborg van het voertuig en van de dienst na verkoop. De site kan bezocht worden op http://www.mobicar.be/occasions

Labels: ,