Nieuws in de marge

Wednesday, September 22, 2010

Flower event Alden Biesen : kleurrijke bloemen op topniveau

“Touche Couleur” vormt het thema van het gekende bloemschikevent Alden Biezen. Kleuren staan centraal tijdens deze vijftiende editie. Zowel jong talent als internationaal gevierde florale kunstenaars verwerken maar liefst 100.000 bloemen tot unieke creaties. Dit jaar staan niet alleen bloemwerk maar ook kunstvormen op het programma. Zowel glasdesign, beeldhouwkunst en schilderkunst komen aan bod. Het event gaat op vrijdag 24 september van start in de Landcommanderij Alden Biesen en duurt tot maandag 27 september. Organisator Rekad Producties verwacht tijdens deze vierdaagse hoogmis voor de bloemenliefhebber 18.000 bezoekers uit heel Europa. Blikvanger aan de inkom wordt ongetwijfeld 'El narrador del color' ofwel de kleurenverteller. Het imposante werk is gemaakt naar aanleiding van het jubileum van dierentuin Heidelberg en werd uiteraard omwille van het thema als symbool van het event gekozen. Achter de kunstwerken van Clemens Briels schuilt een verhaal. Hij vertaalt zijn ervaringen op zijn eigen manier. Het resultaat: een schitterend schouwspel van kleuren en vormen waarvan men met een dosis humor kan genieten! www.clemensbriels.nl

De kunstenaarsfamilie Borowski leidt een glasatelier met wereldwijde renommee. Het huis Borowski werd bekend door de bijzondere werken van de kunstenaar Stanislaw Borowski. Vandaag staan zijn zonen Wiktor en Pawel aan het hoofd van het bedrijf en hebben ze niet alleen een professioneel kunstenaarsatelier, maar exporteren ze hun artistieke objecten ook wereldwijd. Naast adembenemende, individuele glaskunstwerken worden in de kleine manufactuur ook exclusieve, decoratieve en functionele objecten voor huis en tuin ontworpen en geproduceerd. Elk stuk wordt met de grootste zorg met de hand gemaakt, mondgeblazen of vormgegeven in de oven. De karakteristieke originaliteit en levendige lichtintensiteit van het gekleurde glas maken elk kunstobject tot een buitengewone belevenis. Laat u betoveren door Borowski glas en ontdek de collecties: Outdoor Objects, Studio Line en Artist Edition.
Exclusief voor het event worden 6 bijzondere vazen gedecoreerd door meesterbloembinder Baudouin Roelants. www.borowski-glas.de

In de maand november 2007 werd het gerestaureerde Blauwe Salon in de zuidwestelijke hoektoren van het kasteel plechtig geopend. Deze ooit rijkelijk versierde kamer werd gedeeltelijk gereconstrueerd na de brand in 1971: de marmeren schoorsteenmantel, de gerecupereerde schouwmantel en de houten binnendeuren. Blikvanger in de kleine ruimte is de schitterende goudkleurige, handgemaakte kroonluchter, Candles en Spirits, van William Brand uit de Brand-van-Egmondcollectie. Meesterbloembinder Stef Adriaenssens uit Lier verstaat als geen ander de kunst om samen met zijn team de bezoekers te blijven verbazen. Aan hem dit jaar de eer om deze bijzondere kamer, die nog nooit gedecoreerd werd ter gelegenheid van het event, een kleurrijke beleving te geven. Aansluitend realiseert hij een bijzonder veld met germini in alle kleuren. De schilderijen van Liesbeth Swinnen hoeven weinig uitleg. Het ene doek een zwierig kleurenfeest het andere met harmonieuze sobere tinten, stijlvol en ingetogen. Doorstane emoties en ervaringen zijn als cafeïne en leveren krachtige inspiratie. www.liesbethswinnen.be

Op een rijtje:


Niet iedereen krijgt de kans om deelnemers aan het wereldkampioenschap Interflora bloemschikken in levenden lijve te ontmoeten. In dit geval Araik Galstyan, winnaar van de 'Dutch Creations People's Choice Award'. De algemene filosofie van zijn werk is excellence, het moet perfect zijn. Zijn inspiratie vindt hij in de liefde voor de natuur, de wisselwerking tussen de kleuren van de zon, het bos en de hemel.

Meesterbloembinder Miranda Ter Voorde brengt in samenwerking met de uitgeverij Rekad in primeur een boek uit ter gelegenheid van haar 10-jarig jubileum. Het wordt een 'feel good' boek met als thema feesten door het jaar heen. Daarin spelen bloemen met al hun emoties de hoofdrol. Samen met een aantal bevriende collega's worden thema's uit het boek uitgebeeld. www.meesterlijkgeschikt.nl

Flaneren over de promenade en de catwalk met een zelfgemaakte plantaardige hoed: frivool, statig, sober, bombastisch, schattig of streng ... maar steeds in full colour! Je creativiteit wordt beloond met een korting van 2 euro op de inkomprijs en een glaasje Cava.

Modellen van Miss Fashion presenteren in de kerk (op zaterdag en zondag) een nieuwe visie op bruidsbloemwerk. Ze showen er bruidskleding van boetiek Bellini met pittig assorti-bloemwerk van de hand van 35 meesterbloembinders. Een inspiratiebron voor de moderne en klassieke bruid.

Showcase 'Rosa, Rosae, Rosas': de roos in al haar facetten: vormen, geuren en kleuren wordt gebruikt om het prachtige appartement van de Landcommandeur in een roos kleedje te steken. Tom Nackaerts (Young Amadaeus), Annick Mertens (Onverbloemd) en vele anderen staan garant voor hoogwaardige creaties met deze koningin van de bloemen.

Praktisch:
Landcommanderij Alden Biesen, Kasteelstraat 6, 3740 Bilzen
E313 Hasselt/Luik, afrit 31 Bilzen
Inkom 12 euro, kinderen -14 jaar gratis
Cateringfaciliteiten/Ruime parking. Shuttledienst vanaf station Bilzen naar landcommanderij Alden Biesen (heen en terug) 1,5 euro.

http://www.fileserver-urban-communication.be/flower%20event%20Alden%20Biesen/ http://www.happenings.be

Labels: , , , , , , ,

Tuesday, September 21, 2010

Provincie Oost-Vlaanderen ondersteunt praatcafés dementie

Vandaag, dinsdag 21 september, is het de Werelddag dementie. Daarom vraagt de Provincie bijzondere aandacht voor de praatcafés dementie. De Provincie ondersteunt al drie jaar deze praatcafés en trekt hiervoor jaarlijks 7 000 EUR uit. Een praatcafé dementie is een tweemaandelijkse bijeenkomst voor familieleden van personen met dementie en andere geïnteresseerden. Het streeft het gemoedelijke karakter na van een gewoon café. Ook de personen met dementie zijn uiteraard welkom.

Tijdens het praatcafé wordt telkens een gastdeskundige geïnterviewd over een bepaald aspect van dementie. Vaak wordt ook een familielid van een persoon met dementie uitgenodigd als ervaringsdeskundige. Dat maakt het thema herkenbaarder. Zowel tijdens als na het interview kan het publiek vragen stellen. Het praatcafé heeft niet de bedoeling een echte vormingsavond te zijn. De informele, ongedwongen sfeer biedt de kans om ervaringen uit te wisselen en contacten te leggen met andere familieleden en met professionelen uit diverse organisaties. Ze moedigt deelnemers aan hun problemen in de openheid te brengen. Gewoon luisteren kan ook.

Om iedereen in de provincie de kans te geven om zo dicht mogelijk in zijn of haar buurt naar een praatcafé dementie te komen, wordt de medewerking gevraagd aan verschillende organisaties en diensten. De twee expertisecentra dementie Oost-Vlaanderen, Paradox in Gent en Meander in Dendermonde, geven de nodige ondersteuning. Er worden praatcafés georganiseerd in Aalst, Deinze, Dendermonde, Eeklo, Gent, Lochristi, Oudenaarde, Sint-Niklaas en Wetteren. Meer info op: www.ecd-paradox.be

Labels: ,

Monday, September 13, 2010

Archeologisch onderzoek van de Stadshalle te Deinze

Schoolroutekaart01De opgravingen op het Deinse Kerkplein zijn nog maar net achter de rug, of de archeologen staan alweer voor een nieuwe uitdaging in Deinze. De kans bestaat namelijk dat ook bij de geplande heraanleg van de Markt archeologische resten zullen aangesneden worden. Er is echter weinig bekend over de archeologische inhoud van de Markt. Daarom werkten de Stad Deinze, provinciaal archeoloog Luc Bauters en intergemeentelijk archeoloog David Vanhee van de Kale-Leie Archeologische Dienst (KLAD) een vooronderzoek met proefputten uit.

Er worden 3 proefputten (ca. 6 x 6 m) aangelegd op het tracé tussen de kerk en de Ramstraat. Ze zullen elk apart onderzocht worden, met de bedoeling inzicht te krijgen in de diepste archeologische lagen onder de Markt. De inplanting is zo gekozen dat ze slechts een minimale hinder veroorzaken. Zo is de mobiliteit over de Markt in beide richtingen altijd gewaarborgd en zijn de inritten van appartementen steeds vrijgehouden. Ook winkels zijn vermeden evenals de terrassen van de horeca. Dit vooronderzoek dient om inzicht te krijgen in de inhoud en vooral de intactheid van het archeologische erfgoed onder de Markt en om na te gaan of dit zal geraakt worden bij de heraanleg. Op deze manier kan er tijdig rekening mee gehouden worden of kunnen sommige aspecten in de plannen nog aangepast worden. Waar nodig zal er verder opgegraven worden.

Naast dit vooronderzoek zal er ook al een archeologisch onderzoek plaatsvinden, want het staat vast dat de fundamenten van de stadshalle zullen aangetroffen worden en bij de bouw van de nieuwe luifel ernstig zullen worden aangetast. Een kortstondig onderzoek in 1977 heeft reeds de ligging prijs gegeven. De nieuwe aanleg van de Markt is een unieke gelegenheid om meer te weten te komen over het historisch Deinse stadhuis, dat ooit de Markt in twee verdeelde. Het archeologische werk zal uitgevoerd worden door de projectarcheologen StaniVandecatsije en Karen Laisnez van het Ename Expertisecentrum voor Erfgoedontsluiting. Link: www.enamecenter.org

Labels: ,

Saturday, September 11, 2010

Belgacom biedt nu ook tv-ervaring op gsm en computer

Vijf jaar na de lancering van Belgacom TV zet Belgacom nieuwe stappen, met nieuwe toepassingen die mogelijk zijn dankzij de convergentie tussen vast en mobiel en het uitstekende netwerk van de groep. De nieuwe toepassingen spelen in op de toekomst: net zoals het surfen op internet wordt ook tv-kijken steeds meer een individuele, interactieve belevenis.

Belgacom interactieve digitale televisie telt nu ongeveer 870.000 klanten en zet nu stappen in een nieuwe fase. Het platform van Belgacom TV wordt nog interactiever, intelligenter en gebruiksvriendelijker en evolueert van televisie naar interactief entertainment. Meer inhoud, meer variatie en toepassingen op maat voor elke klant. De groep beschikt over een van de beste netwerken ter wereld. Dit jaar gaf Belgacom in drie bewegingen een boost aan haar internetaanbod. De klanten kregen meer snelheid, desgewenst onbeperkt volume. Die boost maakt thans ook andere innovaties mogelijk, met name inzake de ervaring van het tv-kijken. Net zoals het surfen op internet wordt ook tv-kijken steeds meer een individuele, interactieve belevenis.

Dit najaar lanceert Belgacom alvast vijf nieuwe toepassingen die hierop inspelen en die de klant het aanbod laten ervaren op het scherm dat hij verkiest (tv, tablet, gsm, laptop, pc, …). Vanaf november kan iedereen in België films opvragen en bekijken uit het video-op-aanvraagaanbod van Belgacom TV via de website (www.belgacomtv.be). Men hoeft zelfs geen TV- of internetklant te zijn van Belgacom. In een eerste fase zullen ongeveer 200 speelfilms (een kwart van de catalogus) opvraagbaar zijn op de pc. De films zijn op pc te bekijken tegen identiek dezelfde prijs als op tv, 2 tot 5 euro per film. Een gehuurde film blijft ook hier gedurende 24 uur beschikbaar. De betaling kan via de telefoonfactuur, met credit card of via PingPing (sms). Vanaf december kunnen 90% van de Belgacom TV-klanten (die in aanmerking komen voor een tweede abonnement), Belgacom TV digitaal bekijken op hun pc, tegen 3,5 euro per maand. Ze hebben dan geen tweede decoder ( à 6 euro huur per maand) nodig. Eens de software geïnstalleerd wordt de pc in feite een tweede tv-toestel, met toegang tot de Belgacom TV-toepassingen: zenders, tv-gids, pauzeren, opnemen (op de pc), boeketten.


Vanaf december kunnen Belgacom TV-klanten hun decoder van op afstand programmeren, via hun gsm of via de computer. Ze klikken op het gekozen programma in de elektronische programmagids en kunnen dan later hun opnames op hun tv-toestel bekijken, net zoals hun andere opgenomen programma’s. Deze dienst is gratis.

Vanaf 1 oktober is Belgacom 11 (de voetbalzender van Belgacom tv) ook te bekijken op andere schermen dan het tv-toestel, ook voor klanten die geen abonnement hebben bij Belgacom TV op het internet (pc/tablet). Op smartphone kan men elke zondagavond om 22.45u via de Belgacom11 Mobile-applicatie gratis samenvattingen bekijken van alle wedstrijden van de speeldag, samen met recent nieuws, cijfers en resultaten. De Belgacom11 Mobile-applicatie is gratis te downloaden. Vanaf 1 oktober biedt Belgacom eveneens een demozender aan met films (en trailers) in 3D en exclusieve 3D-content. 3D Demo is gratis te bekijken op kanaal 363. Men heeft wel een 3D tv-toestel met de bijbehorende brillen nodig om de 3D-ervaring te ondervinden.

Labels: