Nieuws in de marge

Wednesday, December 30, 2009

Pizza Hawaï meest bestelde gerecht in 2009

In 2009 was Pizza Hawaï het populairste afhaalgerecht in Vlaanderen. Ruim een kwart van de Vlamingen bestelt het liefst pizza, gevolgd door pita en wok. Dat blijkt uit de verkoopscijfers van online maaltijdbezorger Just-Eat. De Vlaming kookt niet graag op feestdagen, want dan zijn er twee keer meer bestellingen dan gemiddeld. De absolute topdag is nieuwjaarsdag: Just-Eat verwacht aanstaande vrijdag in heel Europa 150.000 bestellingen te verwerken.

De populairste pizza wordt op de voet gevolgd door de barbecue chicken pizza. De top tien wordt verder aangevuld met klassiekers zoals de pizza margherita en pepperoni. Opmerkelijk is dat meer en meer mensen zelf hun pizza willen samenstellen. Pita en wok vervolledigen de top tien. Op zon- en feestdagen kookt de Vlaming liever niet, hij kiest voor afhaalmaaltijden. Op zondagen wordt er doorgaans tweemaal zoveel besteld dan op andere dagen. “Op feestdagen laat de Vlaming zijn potten en pannen in de kast staan”, zegt Mathieu van Steenberge, Country Manager België. “Meestal moeten ze op familiebezoek en nadien hebben ze weinig zin om zelf nog achter het fornuis te kruipen”.

“De meeste bestellingen kwamen dit jaar uit Gent”, zegt Mathieu van Steenberge. “Een van de redenen daarvoor is dat we daar ook snel veel restaurants hadden op ons platform. De restauranteigenaars hadden meteen door dat online bestellen enkel nog maar zal groeien, en ze sprongen dan ook graag op de kar. Ze plukken daar dan nu ook de vruchten van. Ook andere grote steden zoals Antwerpen, Leuven en Brussel doen het vanzelfsprekend erg goed”. Voor nieuwjaarsdag wordt een recordaantal bestellingen verwacht. In heel Europa worden er 150.000 bestellingen verwacht, en wellicht zal ook België zijn duit in het zakje doen.

“2009 was ons opstartjaar en we staan met Just-Eat.be nu al verder dan we ooit konden denken, maar in 2010 willen we ons vooral focussen op diversiteit. We willen de bezoekers meer alternatieven aanbieden voor pizza en pita”, zegt Mathieu van Steenberge. ‘We zijn ervan overtuigd dat delivery nog enorme groeimogelijkheden heeft in België, maar veel restaurants zien de mogelijkheden van levering aan huis nog niet helemaal. Daar gaan we in 2010 werk van maken. We willen niet enkel synoniem staan voor pizza en pita, maar voor alle keukens die ons land rijk is”. Just-Eat werd in 2001 in Denemarken opgericht en is, met meer dan 8.000 aangesloten restaurants, de grootste website voor het bestellen van afhaalmaaltijden in Europa. De dienst is momenteel beschikbaar in Nederland, Denemarken, Groot-Brittannië, Zweden, Ierland, Noorwegen en Canada. Elke maand routeren ze in Europa meer dan een miljoen maaltijden naar restaurants. In België zijn op dit moment 135 restaurants aangesloten.

Link: http://www.just-eat.be

Labels: ,

Saturday, December 26, 2009

Vier Sylvester Night in Knokke-Heist met TMF

Sylvester Night is een exclusief galabal op 31 december op het strand ter hoogte van het Casino te Knokke. Koukleumen hoeven niets te vrezen: het evenement gaat door in een luxueus verwarmd tentendorp. Dit jaar kan je samen met Lasgo aftellen van oud naar nieuw, het optreden begint om 22u30. Na Lasgo komt ook Annagrace optreden. Naast de optredens zullen ook volgende DJ’s te horen zijn: Michael Beltran, X-tof en resident Jeff C. Naast de Main Room komt er dit jaar een tweede zaal bij, namelijk de 90's Room, waar onder andere Pat Krimson, Filip Vanden Berghe en Nicolas Decoster (Ex Number-one) zich van hun beste kant zullen laten horen!

Nicola Dobbelaere van DJ Booking: “Vier oudejaar dankzij Outspot! TMF presenteert op 31 december 2009 Sylvester Night. Dit exclusief galabal op het strand van Knokke-Heist is er zowel jong als oud! In the Main Room zijn er optredens van Lasgo, Annagrace, Michael Beltran, X-tof, Jeff-C en Nicolas. In the 90’s Room treden Pat Krimson, Filip en Nicolas Decoster op”. Deuren gaan open vanaf 21u00, het optreden start om 22u30. Er is een gratis shuttlebus vanaf 22u vanuit het A. Verweeplein (Knokke), vanuit De Bolle (Kursaalstraat, Heist) en vanuit het station van Knokke. Ruime parking aan het station.
Tickets of VIP tickets kunnen online besteld worden via de website www.sylvester-night.be of telefonisch op het nummer 0900 40 850. Je kunt ook je ticket kopen in één van de vele Free Record Shops, FNAC winkels en dienst toerisme Knokke-Heist.
Een ticket kost 25 euro in voorverkoop en 35 euro aan de deur. Een VIP ticket kost 75 euro waarvoor u een gratis fles cava krijgt en finger foods. Tevens bent u welkom in onze verhoogde VIP platform waar u het optreden van Lasgo en AnnaGrace kan zittend of staand bekijken.Voor meer informatie surf naar: www.sylvester-night.be
Er loopt momenteel een Outspot promotie waarbij je 17,90 euro betaalt ipv 25 euro. Koop je voucher ten laatste op 30/12. Let op! Kies bij aankoop voor internetbetaling opdat je de voucher tijdig ontvangt. Link: http://www.outspot.be

Wednesday, December 23, 2009

De Hotsy wenst u een fijne kerst en een schitterend 2010!

Het is een tijdje geleden dat we nog afzakten naar de roemruchte aloude Hotsy Totsy te Gent. Daarom dat we, met het eindejaar in zicht, nog snel even de beste wensen overmaken van Patrick en zijn team. Op kerstavond, kerstdag en nieuwjaarsdag is de Hotsy gesloten. Maar op oudejaarsavond gaat de Hotsy de crisis te lijf onder het motto van “Pas de crise en 2010”: Small Sylvester’s Eve. Party met verschillende DJ’s! Met vanaf 23 uur gratis toegang. En om de kerstsfeer er nog even in te houden, geeft de Hotsy op donderdag 7 januari een prachtig concert: Duo Zeitgeist: Cabaret.

Dit meisjesgezelschap heeft een reis uit Straatsburg achter de rug, wanneer vooraan op het podium ware diva-allures (Clarissa Worsdale) in de etalage worden gesteld, terwijl een tweede lieftallige dametje zich achter de piano nestelt. Sinds de twee klassiek opgeleide meiden elkaar hebben leren kennen in de Gentse operastudio, klinken hun aria’s niet zo braaf of beleefd meer, maar lekker stout en pikant! Ze trekken aan tierlantijnen koordjes, ontluisteren kanten sluiers, beheersen op fijne naaldhakjes iedere vereiste finesse en laten ze lang vervlogen gezelligheid floreren. Wie in het publiek legt niet automatisch associaties in de trend van: avant-garde / interbellum/Marlène Dietrich / charleston / wulpse juffers / strakke pakken / uitgezochte serafijnen / heimelijk verdriet / Charlie Chaplin / De Grote Depressie / kokette korsetten / … ? Lichtjes onwennig, schromelijk onzeker, toch moedig bekoren knipoogjes naar het weemoedige salontijdperk. Plompverloren, maar met rasse schreden herleeft het Cabaret van weleer! Een grotesk concert rekt zich behaaglijk uit, vleit zich comfortabel in een als het ware uitverkoren interieur, een gepast Hotsy-jurkje pour de grandes gestes. Liedjes lonken en lachen, betrachten grandeur. Van achter het rulrood duister portiek, uit de glanzende regen stapt een chique milord over de drempel, ook hij komt voor het plezier van dromerige barlyriek. Kom, laat Zeitgeist je charmeren, draai de tijdsgeest stilletjes terug, laat ons zorgeloos gelukkig zijn.

Link: http://www.hotsytotsy.be of http://www.myspace.com/jazzclubhotsytotsy

Labels:

Monday, December 14, 2009

Star Wars: in Concert in Sportpaleis

Star Wars is een fenomeen: wat in het hoofd van schrijver en regisseur George Lucas begon als een verhaal over een fictief melkwegstelsel groeide uit tot een mijlpaal in de filmgeschiedenis. Tussen 1977 en 2005 verschenen 6 indrukwekkende episodes van deze epische sciencefiction saga die over de hele wereld miljoenen filmfans in de ban hielden. Meer dan 30 jaar na de eerste film blijft Star Wars razend populair. Minstens even indrukwekkend als de films is de bijbehorende filmmuziek, geschreven door grootmeester John Williams. Hij voorzag absolute filmklassiekers als Jaws, Superman, ET, Indiana Jones, Jurassic Park, Schindler's List, Saving Private Ryan en de Harry Potter-reeks van een ingenieuze klankband. De symfonische arrangementen die hij voor Star Wars componeerde behoren tot de sterkste en meest geprezen soundtracks ooit geschreven en vielen meermaals in de prijzen. Zelden versterkte muziek op zo een overtuigende manier de emoties van de filmkijker.

Tijdens ‘Star Wars in Concert’ wordt deze geniale soundtrack op de voorgrond geplaatst. Een symfonisch orkest en een koor brengen samen de meest beklijvende muziekfragmenten uit alle zes episodes. De muzikale leiding is in handen van Dirk Brossé, topdirigent van eigen bodem, en zonder twijfel de geknipte man om ‘Star Wars In concert’ muzikaal naar een verbluffend niveau te tillen. Brossé verdiende zijn strepen bij de belangrijkste Belgische orkesten vooraleer hij internationaal hoge ogen zou gooien als concertmeester van o.a. The London Symphony Orchestra, het Rotterdams Filharmonisch orkest en The Camerata Sint-Petersburg. Naast dirigent is Brossé ook een veelzijdig en vruchtbaar componist: tussen de meer dan 200 composities vinden we symfonische concerti, musicals, een samenwerking met Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez en filmmuziek voor ondermeer Koko Flanel en Daens.

Niemand minder dan Anthony Daniels zal de presentatie van ‘Star Wars in Concert’ verzorgen. Anthony Daniels is de enige acteur die in alle 6 Star Wars films meegespeeld heeft. Hij vertolkte de rol van C-3PO en in 'Episode I' hielp hij mee om de C-3PO pop te besturen. Hij zal o.a. de avonturen van Luke Skywalker, Yoda, Prinses Leia, R2-D2, en Chewbacca tijdens deze spectaculaire show aan een praten. Om de multimedia-ervaring compleet te maken worden de bijpassende filmbeelden tijdens het concert op reusachtige high definition LED schermen geprojecteerd. Als leuke extra mag u een kijkje nemen achter de schermen van Star Wars: onuitgegeven kostuums en attributen van op de Star Wars filmset en de originele muziekpartituren van John Williams zullen voor de eerste keer tentoongesteld worden. Een lust voor het oor én het oog!

Praktisch: 30/03/2010 Sportpaleis, Antwerpen.
Star Wars Exhibitie om 18.30 uur en om 20 uur: Concert
Tickets: 35, 45, 55 of 75 euro (golden seats) Prijzen excl. servicekosten
Ticketverkoop start op 16/12/2009 via www.teleticketservice.com.
Organisatie: http://www.greenhousetalent.be

Labels: , , , ,

Thursday, December 10, 2009

Ticketverkoop ID&T en Q-dance vanaf 1 januari via Paylogic

ID&T en Q-dance gaan vanaf 2010 alle tickets online verkopen en niet via de website van een ticketingpartij zoals in het verleden. De tickets zullen direct verkocht worden vanaf de websites van de diverse evenementen. ID&T en Q-dance hebben begin dit jaar besloten op zoek te gaan naar een nieuwe partner voor de ticketverkoop. Nu blijkt dat Paylogic de beste partner is om voor drie jaar mee in zee te gaan. ID&T en Q-dance richten zich in hun lange termijn strategie erop om de relatie met de bezoeker naar een hoger niveau te trekken. Hierbij spelen internet en voornamelijk de websites van ID&T en Q-dance een cruciale rol. Via het systeem van Paylogic zullen ID&T en Q-dance zelf aan het roer staan om de ticketverkoop te beheren en te monitoren. Op deze manier kan de relatie versterkt worden met de bezoeker, zonder tussenkomst van anderen.

Fatih Kahyaoglu, Commercieel Directeur van ID&T & Q-dance: "Paylogic is een IT service provider gespecialiseerd in events en internet, het belangrijkste medium bij ticketverkoop vandaag de dag. Daarnaast benadert Paylogic ticketing op geheel nieuwe wijze. De door Paylogic gefaciliteerde evenementhouder wordt zelf in staat gesteld om de relatie met de bezoekers optimaal te benutten. Deze innovatieve en slimme manier van zaken doen is geheel nieuw in ticketing en past goed bij ID&T en Q-dance. Wij zijn dan ook erg blij met deze strategische samenwerking". Jan Willem van der Meer, Commercieel Directeur Paylogic: "Het is een eer dat internationale evenementorganisators als ID&T en Q-dance ervoor kiezen om alle tickets via Paylogic op de markt te brengen", zegt "Het is een geweldig bedrijf dat in staat is om haar sterke merken internationaal te vermarkten op een aansprekende manier. Toch kwam de keuze van ID&T en Q-dance ten gunste van Paylogic niet als een verrassing. Dit omdat wij ervan overtuigd zijn dat Paylogic het beste aansluit bij de evenementorganisator van nu en morgen. Omdat zeker in het onduidelijke online ticketlandschap de meest logische verkoopplek de website van de evenementhouder zelf is en de evenementhouder tegenwoordig graag zelf de touwtjes in handen heeft. Zo zien wij het ook het liefst".

Voor Paylogic betekent de verkoop van tickets voor ID&T en Q-dance eveneens dat zij met deze extra stap direct één van de grootste ticketingorganisaties van Nederland is. Naar schatting zal Paylogic in 2010 in totaal 4 miljoen tickets in Nederland verkopen, vanaf heden kan elke evenementhouder in België ook bij Paylogic terecht. Paylogic onderscheidt zich door ticketverkoop te faciliteren vanaf de website van de evenementorganisatie, haar full service benadering en de zeer voordelige prijs. Paylogic biedt naast online ticketing ook via meer dan 400 Primera verkooppunten, via haar callcenter en via tientallen mediapartners (waaronder Radio 538 en de SBS groep). Paylogic is onderdeel van Accepté Holding BV, een innovatief IT bedrijf met 60 medewerkers verdeeld over haar kantoren in Groningen en Amsterdam. Accepté werd opgericht in 2005. Voor meer info zie: http://www.paylogic.nl

Labels: ,

Tuesday, December 08, 2009

Zo houdt u uw pc in topvorm.

Hoe lang gaat een pc mee? Het antwoord is niet zo eenvoudig. Veel bedrijven gaan uit van een levensduur van 3 jaar, maar dat heeft vaak meer te maken met de economische realiteit van afschrijvingen dan met het toestel zelf. De echte gebruikswaarde van een pc hangt natuurlijk af van uw verwachtingen. Dat maakt dat zelfs een stokoud toestel waarop Windows 7 of zelfs Windows XP dienst weigeren, toch nog erg nuttig kan ingezet worden. Voorwaarde nummer één is dan wel dat de hardware nog in goede staat is. Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van uw pc, volgt u best deze regels:

Trek nooit de stekker uit het stopcontact
Windows kan u soms het leven zuur maken. Als de ene na de andere foutmelding begint op te duiken of uw toestel zo traag wordt dat u na elke klik twee tassen koffie kunt drinken, is de verleiding groot om voor de korte pijn te kiezen en het toestel uit het stopcontact te trekken of via de schakelaar op de achterzijde uit te schakelen. Maar kijk eerst even of u toch niet – met een beetje geduld – Windows op een zachtzinnigere manier kan afsluiten. Dat geeft uw componenten, en dan met name de harde schijf, de mogelijkheid om zichzelf uit te schakelen in plaats van plots zonder stroom te zitten.

Defragmenteer op tijd
Hoe groter uw harde schijf, hoe groter de kans op fragmentatie. Dat komt er op neer dat grote bestanden verspreid over uw harde schijf opgeslagen worden, gefragmenteerd met andere woorden in vele kleine fragmentjes. Echt veel merkt u daar niet om, want u besturingssysteem is uiteraard slim genoeg om al die fragmenten terug te vinden. Alleen vraagt u op dat moment erg veel van uw harde schijf: de lees- en schrijfkoppen moeten immers van de ene naar de andere plek springen, soms wel honderden keren per bestand. Met een eenvoudig en gratis programma als Defragler kunt u uw harde schijf opgeruimd houden, wat het aantal bewegingen van de koppen aanzienlijk kan verlagen en dus de levensduur van uw harde schijf ten goede komt.

Hou de temperatuur in de gaten
Een moderne pc produceert heel wat rekenkracht. Dat vraagt een pak energie en dus ontstaat er al snel hitte, vooral op en rond de videokaart en in en rond de cpu. Ligt de temperatuur constant te hoog, dan zullen de verschillende onderdelen sneller verslijten en er in extreme gevallen bijna onmiddellijk de brui aan geven. Om te weten te komen hoe heet het in uw cpu is, kunt u beroep doen op een gratis programma als Speedfan. Een schoonheidsprijs gaat de software niet snel winnen, maar u leest er wel snel de temperatuur van uw cpu mee uit. Die legt u dan best naast deze indrukwekkend lange lijst, waarbij u per merk en model te zien krijgt welke temperatuur uw cpu maximaal aankan. Niet schrikken: voor sommige modellen ligt de veilige temperatuur dicht bij het kookpunt. Weet u trouwens niet onmiddellijk welke cpu er in uw pc steekt, dan kunt u terecht op het configuratiescherm van Windows, onder de rubriek Systeem.

Maak er geen stofboel van
Zelfs in een pc zitten er heel wat bewegende onderdelen, met name de harde schijf en verschillende ventilatoren. Die zuigen als het ware stof aan en dreigen dus steeds slechter te gaan werken. De enige remedie is af en toe de stofzuiger door het toestel halen. Dat kan tegenwoordig vrij makkelijk, want de meeste pc’s gaan open – en dicht natuurlijk – met duimschroeven zodat u ook zonder schroevendraaier of andere materiaal aan de slag kan. Al te grondig hoeft u die taak zeker niet uit te voeren. U vermijdt zelfs best fysiek contact met de componenten van uw computer, zo bent u zeker dat u niets beschadigt. Voor moeilijk te bereiken plekken kan het interessant zijn u in de winkel een spuitbus met gecomprimeerde lucht aan te schaffen. Daar telt u zo’n 10 euro voor neer.

Zorg voor ruimte en lucht
Het is in zekere zin het logische gevolg uit de vorige twee tips: de beste manier om overdreven warmte en stofophoping te vermijden is ervoor zorgen dat uw pc kan ‘ademen’. Misschien vindt u dat uw pc zo lelijk is dat u hem liefst wegmoffelt onder uw bureau, maar zorg in elk geval voor voldoende vrije ruimte voor en naast de pc. Op die manier kunnen de ventilatoren volop hun werk doen. Om stof uit de kast te houden is een plaats op de bureautafel sowieso beter dan een plek op de grond. Bouwt u zelf een pc of laat u een bestaande pc ombouwen, ga dan altijd voor de grootst mogelijke kast. Naast ruimte rond de pc is het immers ook belangrijk om de nodige ruimte tussen de verschillende componenten te voorzien. Hoe groter de kast waarin die onderdelen ingebouwd worden, hoe beter de ventilatie.

Bron: http://netto.tijd.be

Tuesday, December 01, 2009

Dubbeltentoonstelling in Museum van Deinze en de Leiestreek

Marcel Maeyer (° 1920 Sint-Niklaas)

Studeerde Geschiedenis en Kunstgeschiedenis aan de Gentse Rijksuniversiteit. Hij was achtereenvolgens adjunct-conservator van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel en conservator aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Marcel Maeyer was ook een tijdlang docent en hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Gent en directeur van het Seminarie Plastische Kunsten in Europa. Als autodidactisch kunstenaar vervaardigt hij schilderijen, assemblages, montages, objecten en reliëfs.

Kenmerkend zijn de seriële uitbouw van opeenvolgende, gedifferentieerde thema’s en de afstand tussen de kunstenaar en de uitgebeelde realiteit. Zowel het materiaal als een kleur, het formaat van een doek, het beeldmateriaal of een kunsthistorische overweging kan aanleiding geven tot het creëren van een kunstwerk. In deze tentoonstelling wordt een selectie getoond uit zijn recente werk. Op 18 november wordt een creatief kinderatelier voorzien, geïnspireerd op het werk van de kunstenaar. (Dit atelier kadert in de Week van de Smaak).

Johan Clarysse(° 1957 Kortrijk)

Woont en werkt in Brugge, studeerde filosofie aan de K.U. Leuven en genoot zijn plastische opleiding aan de Academies voor Schone Kunsten te Leuven en te Brugge. Vanuit die vorming weet de kunstenaar duidelijk een raakpunt te vinden tussen kunst en filosofie. Clarysse geeft in zijn werk de aanzet tot het openen van discussies rond de dingen en begrippen des levens en schildert zelfs veelal letterlijk de vragen op het doek. Uitvergrote moviestills doen de toeschouwer verstommen en dwingen tot nadenken. Ze schuwen de tegenstellingen en de tweeslachtigheid in het menselijke doen en denken niet. Meer nog, Clarysse confronteert ons net met de subtiele gelaagdheid ervan.

Praktische informatie:
Museum van Deinze en de Leiestreek, Lucien Matthyslaan 3-5. 9800 Deinze.
Tel: 09 381 96 70. Fax: 09 381 96 79. E-mail: museum@deinze.be. Web: www.museumdeinze.be
Openingsuren: op weekdagen van 14 tot 17.30 uur, maandag gesloten
Zaterdag, zon- & feestdagen van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur.
Naar aanleiding van deze tentoonstelling verschijnt een kleine gelegenheidscatalogus.

Labels: , ,

Ramses Shaffy overleden

Chansonnier en levensgenieter Ramses Shaffy overleed vanochtend om half acht in zijn woonplaats Amsterdam. Dit werd gemeld door het verpleeghuis waar hij als gevolg van problemen met epilepsie en een longontsteking behandeld werd. Dit voorjaar werd er bij hem slokdarmkanker geconstateerd. Eind vorige week verslechterde zijn gezondheid aanzienlijk. Gisteravond was Liesbeth List nog bij hem op bezoek. Daar was hij blij mee, en hij was nog aanspreekbaar. 'Dinsdagochtend is hij rustig ingeslapen’, stelt het management in een verklaring.

Shaffy werd in 1952 aangenomen op de Amsterdamse toneelschool en debuteerde later bij de Nederlandse Comedie. De carrière van de zanger kende vele hoogtepunten en werd gekenmerkt door intensiteit en turbulentie Hij werd in de jaren zeventig bekend met Nederlandstalige klassiekers als Sammy, We zullen doorgaan, en Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder. Ramses Shaffy werd in 2002 geridderd in de Orde van Nederlandse Leeuw, in 1967 en 2006 kreeg hij een Edison uitgereikt. Samen met Liesbeth List vormde hij een onafscheidelijk duo. Liesbeth List was dan ook zeer geschokt door het nieuws van het overlijden van haar vriend en collega. Een woordvoerder laat weten dat ze nog niet kan reageren: „Het is geen echte verrassing, maar komt wel aan als een enorme schok. Zij is op dit moment niet aanspreekbaar.”

Op 27 oktober laatstleden was hij nog aanwezig zijn bij de presentatie van de nieuwe dvd- en cd-box in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Hij was toen net hersteld van een ziekbed. Tot ieders verrukking zette hij zich op die avond nog achter de piano. Met zachte, krakende stem probeerde hij te zingen. Vorige week was het laatste optreden van Shaffy, in de Rotterdamse Laurenskerk.

Labels: ,