Zo houdt u uw pc in topvorm.
Hoe lang gaat een pc mee? Het antwoord is niet zo eenvoudig. Veel bedrijven gaan uit van een levensduur van 3 jaar, maar dat heeft vaak meer te maken met de economische realiteit van afschrijvingen dan met het toestel zelf. De echte gebruikswaarde van een pc hangt natuurlijk af van uw verwachtingen. Dat maakt dat zelfs een stokoud toestel waarop Windows 7 of zelfs Windows XP dienst weigeren, toch nog erg nuttig kan ingezet worden. Voorwaarde nummer één is dan wel dat de hardware nog in goede staat is. Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van uw pc, volgt u best deze regels:
Trek nooit de stekker uit het stopcontact
Windows kan u soms het leven zuur maken. Als de ene na de andere foutmelding begint op te duiken of uw toestel zo traag wordt dat u na elke klik twee tassen koffie kunt drinken, is de verleiding groot om voor de korte pijn te kiezen en het toestel uit het stopcontact te trekken of via de schakelaar op de achterzijde uit te schakelen. Maar kijk eerst even of u toch niet – met een beetje geduld – Windows op een zachtzinnigere manier kan afsluiten. Dat geeft uw componenten, en dan met name de harde schijf, de mogelijkheid om zichzelf uit te schakelen in plaats van plots zonder stroom te zitten.
Defragmenteer op tijd
Hoe groter uw harde schijf, hoe groter de kans op fragmentatie. Dat komt er op neer dat grote bestanden verspreid over uw harde schijf opgeslagen worden, gefragmenteerd met andere woorden in vele kleine fragmentjes. Echt veel merkt u daar niet om, want u besturingssysteem is uiteraard slim genoeg om al die fragmenten terug te vinden. Alleen vraagt u op dat moment erg veel van uw harde schijf: de lees- en schrijfkoppen moeten immers van de ene naar de andere plek springen, soms wel honderden keren per bestand. Met een eenvoudig en gratis programma als Defragler kunt u uw harde schijf opgeruimd houden, wat het aantal bewegingen van de koppen aanzienlijk kan verlagen en dus de levensduur van uw harde schijf ten goede komt.
Hou de temperatuur in de gaten
Een moderne pc produceert heel wat rekenkracht. Dat vraagt een pak energie en dus ontstaat er al snel hitte, vooral op en rond de videokaart en in en rond de cpu. Ligt de temperatuur constant te hoog, dan zullen de verschillende onderdelen sneller verslijten en er in extreme gevallen bijna onmiddellijk de brui aan geven. Om te weten te komen hoe heet het in uw cpu is, kunt u beroep doen op een gratis programma als Speedfan. Een schoonheidsprijs gaat de software niet snel winnen, maar u leest er wel snel de temperatuur van uw cpu mee uit. Die legt u dan best naast deze indrukwekkend lange lijst, waarbij u per merk en model te zien krijgt welke temperatuur uw cpu maximaal aankan. Niet schrikken: voor sommige modellen ligt de veilige temperatuur dicht bij het kookpunt. Weet u trouwens niet onmiddellijk welke cpu er in uw pc steekt, dan kunt u terecht op het configuratiescherm van Windows, onder de rubriek Systeem.
Maak er geen stofboel van
Zelfs in een pc zitten er heel wat bewegende onderdelen, met name de harde schijf en verschillende ventilatoren. Die zuigen als het ware stof aan en dreigen dus steeds slechter te gaan werken. De enige remedie is af en toe de stofzuiger door het toestel halen. Dat kan tegenwoordig vrij makkelijk, want de meeste pc’s gaan open – en dicht natuurlijk – met duimschroeven zodat u ook zonder schroevendraaier of andere materiaal aan de slag kan. Al te grondig hoeft u die taak zeker niet uit te voeren. U vermijdt zelfs best fysiek contact met de componenten van uw computer, zo bent u zeker dat u niets beschadigt. Voor moeilijk te bereiken plekken kan het interessant zijn u in de winkel een spuitbus met gecomprimeerde lucht aan te schaffen. Daar telt u zo’n 10 euro voor neer.
Zorg voor ruimte en lucht
Het is in zekere zin het logische gevolg uit de vorige twee tips: de beste manier om overdreven warmte en stofophoping te vermijden is ervoor zorgen dat uw pc kan ‘ademen’. Misschien vindt u dat uw pc zo lelijk is dat u hem liefst wegmoffelt onder uw bureau, maar zorg in elk geval voor voldoende vrije ruimte voor en naast de pc. Op die manier kunnen de ventilatoren volop hun werk doen. Om stof uit de kast te houden is een plaats op de bureautafel sowieso beter dan een plek op de grond. Bouwt u zelf een pc of laat u een bestaande pc ombouwen, ga dan altijd voor de grootst mogelijke kast. Naast ruimte rond de pc is het immers ook belangrijk om de nodige ruimte tussen de verschillende componenten te voorzien. Hoe groter de kast waarin die onderdelen ingebouwd worden, hoe beter de ventilatie.
Bron: http://netto.tijd.be
<< Home