Nieuws in de marge

Tuesday, December 01, 2009

Ramses Shaffy overleden

Chansonnier en levensgenieter Ramses Shaffy overleed vanochtend om half acht in zijn woonplaats Amsterdam. Dit werd gemeld door het verpleeghuis waar hij als gevolg van problemen met epilepsie en een longontsteking behandeld werd. Dit voorjaar werd er bij hem slokdarmkanker geconstateerd. Eind vorige week verslechterde zijn gezondheid aanzienlijk. Gisteravond was Liesbeth List nog bij hem op bezoek. Daar was hij blij mee, en hij was nog aanspreekbaar. 'Dinsdagochtend is hij rustig ingeslapen’, stelt het management in een verklaring.

Shaffy werd in 1952 aangenomen op de Amsterdamse toneelschool en debuteerde later bij de Nederlandse Comedie. De carrière van de zanger kende vele hoogtepunten en werd gekenmerkt door intensiteit en turbulentie Hij werd in de jaren zeventig bekend met Nederlandstalige klassiekers als Sammy, We zullen doorgaan, en Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder. Ramses Shaffy werd in 2002 geridderd in de Orde van Nederlandse Leeuw, in 1967 en 2006 kreeg hij een Edison uitgereikt. Samen met Liesbeth List vormde hij een onafscheidelijk duo. Liesbeth List was dan ook zeer geschokt door het nieuws van het overlijden van haar vriend en collega. Een woordvoerder laat weten dat ze nog niet kan reageren: „Het is geen echte verrassing, maar komt wel aan als een enorme schok. Zij is op dit moment niet aanspreekbaar.”

Op 27 oktober laatstleden was hij nog aanwezig zijn bij de presentatie van de nieuwe dvd- en cd-box in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Hij was toen net hersteld van een ziekbed. Tot ieders verrukking zette hij zich op die avond nog achter de piano. Met zachte, krakende stem probeerde hij te zingen. Vorige week was het laatste optreden van Shaffy, in de Rotterdamse Laurenskerk.

Labels: ,