Nieuws in de marge

Thursday, October 29, 2009

Restaurant week viert 5de editie.

200 deelnemende toprestaurants en 30.000 eters maakten van de vorige editie (8 tot 14 juni 2009) van de Restaurant Week een gigantisch succes! De volgende en ondertussen al 5de editie van deze culinaire hoogdagen gaat door van 30 november tot 6 december. Liefhebbers noteren 28 oktober al best in hun agenda want vanaf dan gaan de reserveringen voor deze feesteditie van start.

Vermits het succesverhaal van de Restaurant Week elke editie groeit verwacht organisator DiningCity.com voor deze lustrum editie om 250 à 300 deelnemende restaurants en een evenredig aantal gasten warm te krijgen voor deze unieke culinaire week. Hoe meer eters, hoe meer geld er immers kan worden ingezameld voor ’t (h)ART voor iedereen vzw , het goede doel dat zich inzet voor de daklozen in ons land. Tot nu toe bracht de samenwerking tussen ’t (h)ART voor iedereen vzw en de Restaurant Week al meer dan 4.000 euro op.

De Restaurant Week werkt nog steeds volgens hetzelfde concept. Gedurende één week kan je in één of meerdere van de deelnemende toprestaurants gaan eten voor een superzacht prijsje! Voor een driegangen lunch betaal je 20 euro, een driegangen diner kost je 27 euro. Restaurants die minstens 15 Gault Millau punten hebben mogen 10 euro meer vragen voor één van hun absolute topmenu's. Met dit succesconcept is de Restaurant Week uitgegroeid tot hèt moment om nieuwe culinaire ontdekkingen te doen. Boekingen via www.restaurantweek.be

Labels:

Wednesday, October 28, 2009

Countryside: feestelijke editie

Van vrijdag 30 oktober tot en met maandag 2 november worden de hallen van Flanders expo verfraaid en versierd om de 15e editie van Countryside tot de mooiste en meest aantrekkelijke editie ooit te maken. Het startte allemaal zo’n 15 jaar geleden in de vierkante concerthal van Flanders expo. Tot de laatste vierkante meter gevuld met al wat denkbaar was rond de landelijke woon- en levensstijl. De verwachtingen van 20.000 bezoekers werden verpletterd door de uiteindelijke 53.000 liefhebbers van het charmante en sfeervolle dat de landelijke woonstijl biedt. Het betekende het begin van een prachtig verhaal met enthousiaste exposanten en geïnspireerde bezoekers. Nu, zoveel jaren later, blijft Countryside a never ending story.We kunnen nu al stellen dat de feestelijke 15de editie een mooie mix van trouwe en nieuwe exposanten zal bieden.

Belg.be biedt 10 lezers de gelegenheid om de beurs gratis te bezoeken (twee maal vijf duotickets) Mail naar redactie.gent@belg.be Wij selecteren de vijf eerste gelukkigen en zetten u op de guestlist.

PRAKTISCH

Van vrijdag 30 oktober tot en met maandag 2 november 2009

Toegangsprijs 11 euro of 9 euro via online voorverkoop, 4 euro voor kinderen tussen 6 en 12 jaar en gratis voor kinderen jonger dan 6 jaar

Openingsuren: elke dag van 10 uur tot 19 uur

E-mail: countryside@artexis.com

Website: www.countryside.be

Bezoekersinfo: +32 (0)9 241.92.11

Labels:

Monday, October 26, 2009

Relatie tussen Turkije en de Europese Unie onder de loep

Op 17 november organiseert de Universiteit Gent een wetenschappelijk seminarie over de relatie tussen Turkije en de Europese Unie. Dit seminarie is het wetenschappelijke luik én slotstuk van het project Izmir-Turkije als eregast op Accenta. Enkele Turkse professoren, vertegenwoordigers van de Europese Commissie en andere relevante betrokkenen komen tijdens het seminarie aan het woord. Het seminarie wordt georganiseerd door het Europees Instituut van de faculteit Rechtsgeleerdheid en het Centrum voor EU studies van de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen van de UGent. Beide instituten maken deel uit van het Jean Monnet European Centre of Excellence aan de UGent. Het programma van het seminarie bestaat uit een juridisch luik in de voormiddag, gevolgd door een politiek gedeelte in de namiddag. De gastsprekers benaderen de relatie tussen Turkije en de EU vanuit hun eigen onderzoeksexpertise en debatteren met elkaar en met het publiek.

Praktisch: dinsdag 17 november vanaf 9 uur in de Provincieraadzaal, Gouvernementstraat 1, 9000 Gent. De voertaal van dit gratis seminarie is Engels.
Uitgebreid programma op www.ugent.be/nl/.../../euturkije.htm
Inschrijven is verplicht en kan tot en met 10 november 2009 op www.gent.be/accenta > wetenschappelijk luik > online inschrijven of via Gentinfo, tel. 09 210 10 10.

Friday, October 16, 2009

Proximus schenkt 500.000 euro aan Belgische verenigingen.

De Proximus Foundation heeft zopas 36 projecten van Belgische VZW’s geselecteerd die een totaal budget van 500.000 euro ontvangen. In zeven jaar werd aldus 3.500.000 euro overgemaakt aan mindervaliden, kinderen en jongeren in moeilijkheden en minderbedeelden in België. Net als vorig jaar ging ook deze keer bijzondere aandacht naar projecten die zich inzetten voor kansarme kinderen en jongeren.In de lente van dit jaar konden de betrokken VZW's hun dossier indienen. Vervolgens werd de selectieprocedure gestart om de beste projecten voor de editie van 2009 te bepalen. Een onafhankelijke jury, bestaande uit Belgische personaliteiten en specialisten uit de verenigingssector, koos deze projecten uit 193 kandidaatstellingsdossiers. Het hele jaar door zal de Proximus Foundation de evolutie van de winnende projecten van kortbij opvolgen. Op de site www.proximusfoundation.be staat de lijst van de VZW’s met de beschrijving van de projecten die geselecteerd zijn.

Op 20 februari deed de Proximus Foundation, in samenwerking met de Koning Boudewijn stichting, een oproep tot indiening van projecten bij de Belgische vzw's die actief zijn in de hulpverlening aan kansarme kinderen. De organisaties hadden tot half mei 2009 de mogelijkheid om hun project aan de Foundation voor te leggen. In totaal werden 193 dossiers geteld. De jury is deze zomer bijeengekomen en heeft een selectie gemaakt voor de Prijzen van de Jury. Michel Georgis, Gedelegeerd Bestuurder: “De Belgacom Groep volgt sinds verschillende jaren het spoor van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Concreet willen we dat de producten en diensten die we ontwikkelen, aan zoveel mogelijk mensen ten goede komen, dus ook kansarmen. We zijn ons sterk bewust van de behoeften van de personen die we helpen. De Proximus Foundation is helemaal in dit sociaal bewustzijn verankerd '.

De wens van Proximus om tegemoet te komen aan de talrijke vragen om steun van de Belgische VZW's, heeft geleid tot de oprichting van de Proximus Foundation. In het kader van haar beleid inzake maatschappelijk verantwoord ondernemen steunt Proximus de initiatieven die uitgaan van de sociale sector, de gezondheidszorg of het milieu. Zo biedt Proximus sinds vele jaren voordelige sms tarieven voor doven en slechthorenden. Daarnaast steunt het bedrijf diverse specifieke initiatieven, zoals de Responsible Young Drivers, Child Focus en het 'PC for Schools'-project, waarmee Proximus aan scholen gebruikte computers en printers uit haar informaticapark ter beschikking stelt, na deze te hebben geüpdatet.

Meer informatie: www.proximusfoundation.be

Labels: ,

Monday, October 12, 2009

Het orgelt: dansvoorstelling in de Gentse Sint-Niklaaskerk

De Gentse Sint-Niklaaskerk combineert sinds jaren haar eredienstfunctie met een culturele programmatie. Regelmatig worden er diverse kunstdisciplines uitgevoerd, waarbij een experiment niet geschuwd wordt. Na de nocturne van afgelopen juni wordt de kerk op zaterdag 17 oktober 2009 het middelpunt van een heuse dansvoorstelling. Een initiatief van de “Vrienden van de Sint-Niklaaskerk” in samenwerking met vzw “De Principaal”. Het wordt een verrassende en respectvolle voorstelling als laatste van een reeks in negen Vlaamse kerken. Lees meer hierover op de website http://users.telenet.be/zilverennachtegaal of op www.stniklaas.com en reserveer op 09/234.28.69 (maandag tot vrijdag van 10-17u).
Info en reservatie: jan.deblock@telenet.be (kaarten liggen klaar aan de kassa).

Kaarten in voorverkoop: 12€ (of in de kerk elke dag 10u-17u; maandag vanaf 14u)

Kaarten de avond zelf: 15€

Reductiekaarten: 10€ (65+, studenten, leden De Principaal, Vrienden van de Sint-Niklaaskerk, het Orgel in Vlaanderen)

Labels:

Wednesday, October 07, 2009

Fair Trade culinaire wandelingen in Kortrijk

Voor de eerst maal vinden in Kortrijk twee Fair Trade culinaire wandelingen plaats. De werkgroep Fair Trade gemeente Kortrijk organiseert op donderdag 8 en vrijdag 9 oktober een wandeling in het kader van de week van de Fair Trade. De wandelingen lopen langs een aantal mooie plekjes in de Kortrijkse binnenstad. Onderweg wordt de tijd genomen voor een eerlijk aperitief met bijhorende hapjes, een hoofdgerecht én een dessert. Telkens op een andere locatie. Tijdens het wandelen en eten horen we verschillende verhalen over eerlijke handel en duurzame landbouw. Wat kan je met deze producten doen en waarom gebruik je deze het best? We laten verschillende mensen aan het woord. Op donderdag worden we tijdens de wandeling vergezeld door Rosa Molina Blanca van de koffiecoöperatie Cecocafen uit Nicaragua. Op vrijdag wandelt Chris Dutry mee, redacteur van de Gezinsbond. Onlangs nog bezocht Chris een cacao coöperatie in Peru voor Max Havelaar.

Er zijn nog enkele plaatsen voor de wandelingen vrij: inschrijven via 056/22.32.44 of via kortrijk@oww.be . We starten aan de Groeningelaan 12 (wereldwinkel) om 18u30, einde voorzien omstreeks 22u. Deelname prijs 25 euro per persoon. Link: http://oww.be/homepage.html

Tip: op zaterdag is het opendeurdag in alle Oxfam Wereldwinkels, allen daarheen!

Labels: ,