Nieuws in de marge

Tuesday, March 03, 2009

Parking E40 wordt eerste beveiligde Vlaamse snelwegparking.

Vroeg in de ochtend was Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits paraat om de plannen voor de veiligheid en het comfort van de nieuwe autosnelwegparking langs de E40 te Wetteren voor te stellen. Bovendien krijgt Wetteren de eerste beveiligde autosnelwegparking voor vrachtwagens in Vlaanderen. De parking Wetteren wordt vaak gebruikt als rustplaats door truckchauffeurs, maar die hebben veel kritiek op de veiligheid en het comfort. De chauffeurs klagen vooral over een tekort aan staanplaatsen en sanitaire voorzieningen..

De uitbating van de autosnelwegparking langs de E40 gebeurt via een concessie. Dit jaar dient de concessie voor de parkings te Wetteren in beide richtingen vernieuwd te worden. Minister Crevits maakt hiervan gebruik om enkele grondige vernieuwingen door te voeren. Zo wordt het aantal parkeerplaatsen voor vrachtwagens verdubbeld tot 100 à 115 plaatsen in elke rijrichting. Er komt een afgesloten parking met een omheining. De toegang zal via automatische slagbomen geregeld worden. De veiligheid wordt verscherpt ofwel via camerabewaking ofwel door de aanwezigheid van een veiligheidsfirma. Er komen extra sanitaire installaties en de uitbaters zullen voortaan voorzien in een verplicht aanbod van gezonde voeding.

Alle Vlaamse snelwegparkings moeten minimaal aan een aantal veiligheidseisen voldoen. Zo wordt het struikgewas verwijderen op strategische plaatsen en worden donkere, niet verlichte plaatsen weggewerkt. Er worden praatpalen voorzien op goed zichtbare plaatsen en het nummer van de hulpdiensten wordt duidelijk geafficheerd. Er komt een beter beheer van de dienstwegen die toegang geven tot de parking met camerabewaking. Het doel is preventie, doch beelden kunnen gebruikt worden bij interventie door politie. Om alle parkings uit te rusten conform deze veiligheidseisen is een budget nodig van circa 3.624.286 euro.

Dit jaar maakt minister Crevits al 1,4 miljoen euro vrij om alle parkings langs de E34 in orde te maken. De E34 is de verbindingsweg tussen Antwerpen en Eindhoven. Deze autosnelweg wordt prioritair aangepakt omdat voorrang wordt gegeven aan het tracé met de meeste ladingdiefstallen. “Door te investeren in de snelwegparking wil ik de rusttijden en dus het werk van de vrachtwagenchauffeur aangenamer maken. Door in de bestekken voorwaarden op te leggen voor meer capaciteit, verhoogde veiligheid en verbeterd comfort inzake voeding en douches hoop ik tegemoet te komen aan de noden van de chauffeurs. Goed uitgeruste chauffeurs zullen alerter zijn in het verkeer. Dit verhoogt dan ook de veiligheid van iedereen op de weg”, aldus minister Hilde Crevits.

Labels: , ,