Nieuws in de marge

Monday, March 02, 2009

‘Index voor inclusie’ opent schoolpoort voor elke leerling

Op donderdag 19 maart 2009 stellen experts de ‘index voor inclusie’ voor tijdens een studiedag aan de Arteveldehogeschool. Dit Brits instrument opent de schoolport voor alle leerlingen door diversiteit te zien als rijkdom en niet als probleem. De ‘index voor inclusie’ heeft internationaal zijn waarde al bewezen in meer dan 40 landen. De studiedag is gericht naar iedereen die begaan is met het onderwijs en zich betrokken voelt bij het leerproces van kinderen en jongeren: leerkrachten, directies, pedagogisch begeleiders, ouders, CLB medewerkers, zorgcoördinatoren, therapeuten, beleidsmakers…

Wat is de ‘index voor inclusie’? Een concreet voorbeeld uit de praktijk: een school denkt open te staan voor kinderen uit kansarme gezinnen, maar communiceert niet verstaanbaar met hun ouders en sluit deze kinderen zo onbewust toch uit. Dergelijke pijnpunten kunnen – net zoals positieve aspecten van een schoolwerking - met behulp van de ‘index voor inclusie’ blootgelegd en aangepakt worden. De index is een evaluatie- en ontwikkelingsinstrument dat diversiteit tracht te integreren op het niveau van beleid, organisatie én cultuur van een school. Dat geldt niet enkel voor de instroom van leerlingen, maar net zo goed voor de instroom van lesgevers en andere medewerkers. De studiedag ‘Van draagkracht naar daadkracht’ maakt deel uit van een reeks studiedagen in het kader van de Leerstoel Onderwijs van de Arteveldehogeschool.

In de voormiddag schetst Mario Nossin van de Nederlandse stichting Perspectief de achterliggende waarden van de ‘index voor inclusie’. Samen met met Annet Devroey van de Katholieke Hogeschool Leuven duidt hij de bijhorende kernbegrippen. De voormiddag wordt afgesloten door Jo Lebeer van de Universiteit Antwerpen, die de kansen en uitdagingen van de index belicht. Na de middagpauze is het tijd voor actie. De deelnemers aan de studiedag gaan in workshops zelf aan de slag met de index.

Praktisch: donderdag 19 maart 2009, van 9 tot 16 uur. Arteveldehogeschool, Campus Kattenberg, Kattenberg 9, Gent Kostprijs: 50 euro (studiedag + werkmap ‘index voor inclusie’, Booth, T., Garant, 2009 + broodjeslunch + receptie) of 25 euro (zonder werkmap)
Inschrijven kan tot 12 maart 2009.

Informatie en inschrijving: voor het volledige programma van de studiedag, informatie rond inschrijving en andere vragen, contacteer Wendy Van Daele, tel. 09 269 98 23, mail wendy.vandaele@arteveldehs.be.

Labels: