Nieuws in de marge

Thursday, January 29, 2009

Minister Keulen erkent SVK Aalst als sociaal verhuurkantoor

Vlaams minister van Wonen Marino Keulen heeft het erkenningsbesluit van het sociaal verhuurkantoor van de stad Aalst ondertekend. Door deze erkenning vergroot minister Keulen het aanbod aan sociale woningen in de regio rond Aalst. Via het huren van woningen van particulieren en deze, eventueel na renovatie, door te verhuren tegen een relatief goedkope prijs aan gezinnen met een beperkte financiële draagkracht, vergroot immers het aanbod sociale woningen in de streek. Het SVK Stad Aalst heeft momenteel 18 woningen in beheer van de private huurwoningmarkt. Daarnaast werkt het SVK samen met verschillende organisaties en diensten in de huisvestings- en welzijnssector.

SVK’s huren woningen op de private huurmarkt om ze door te verhuren aan mensen met een beperkt inkomen. In ruil voor de zekerheid die de private eigenaar krijgt dat de huur elke maand betaald wordt en de zekerheid dat de woning in goede staat teruggegeven wordt, onderhandelt het sociaal verhuurkantoor over een betaalbare huurprijs voor de huurder. Marino Keulen (Open VLD): “De nood aan sociale huurwoningen en de betaalbaarheid en kwaliteit op de private huurmarkt houden mij al jaren sterk bezig. Zonder afgeleid te zijn door een maandenlange communautaire blokkage, de voorthollende inflatie of de bankencrisis. De begroting wonen is een van de absolute stijgers in deze regeerperiode (+57 %). Mijn beleid richt zich in de eerste plaats op de sociale woningsector. De investeringsvolumes zijn ten opzichte van 1998 vervijfvoudigd. Met het vooropgestelde investeringsvolume van 400 miljoen euro kunnen we jaarlijks 2.500 nieuwe sociale woningen en appartementen bouwen en 6.000 bestaande sociale woningen renoveren. De huisjesmelkerij ligt aan banden. Het stelsel van de renovatiepremie staat open voor verhuurders die via een sociaal verhuurkantoor verhuren. Zo wordt ook de kwaliteit van die huurwoningen verbeterd. Toen ik in 2004 aantrad, telden we 2.800 woningen in beheer van 36 sociale verhuurkantoren. Vandaag zijn er 49 kantoren met een patrimonium van 3.900 woningen. Ook werd het budget van de huursubsidie verdrievoudigd van 10 tot 30 miljoen euro”.

Een huurder kan ook altijd bij het sociaal verhuurkantoor terecht voor kleine en grote problemen. Het sociaal verhuurkantoor zoekt mee naar een oplossing en verwijst, waar nodig, door naar gespecialiseerde diensten. Het SVK overloopt samen met de huurder het huurcontract, maakt een plaatsbeschrijving op, kijkt na of de huurder in aanmerking komt voor premies of huursubsidies en zorgt dat de brandverzekering in orde is. Deze begeleiding verschilt van huurder tot huurder naargelang diens specifieke situatie. Er wordt op toegezien dat de woning goed wordt onderhouden, dat huurachterstallen worden vermeden en dat problemen worden opgevangen en tijdig opgelost. Meer informatie op deze website

Guido Van Peeterssen.

Labels: , ,