Nieuws in de marge

Tuesday, December 16, 2008

Kunst en ambachten centraal op nieuwe Opendeurdag Deinze.

Op zondag 1 februari 2009 krijgt Deinze er een nieuwe Opendeurdag bij. Om het ambacht in de kijker te zetten, zullen ambachtelijke bedrijven, galerieën en individuele kunstenaars hun atelier openstellen voor het grote publiek. De opendeurdag zal gepaard gaan met workshops, lezingen en demonstraties. De stad Deinze wil hiermee volgens de schepen Lynda Minnens een lokaal programma uit bouwen rond de federale ‘Dag van de Ambachten’. Het initiatief, ondersteund door het stadsbestuur, komt uit de kunstensector en UNIZO Deinze.

De nieuwe opendeurdag wil het ambacht opnieuw op de kaart zetten. Het ambacht is de laatste jaren wat in de verdomhoek geraakt, omdat het ten onrechte verengd wordt tot het cliché van de eeuwige mandenvlechter of hoedenmaker. Dit initiatief toont aan dat ambacht veel meer is dan folklore. Ambacht betekent ook innovatie en vernieuwing en het creatief omgaan met technieken. Creatieve beroepen zijn vaak de motor voor stadsvernieuwing en lokale, economische ontwikkeling. Met dit project gaan economie en cultuur hand in hand.

Niet elke zelfstandige heeft een winkel of etalage. Heel wat middenstanders die in een niche actief zijn en een bijzonder ambacht uitoefenen, werken thuis aan de PC en komen nooit naar buiten met hun werk. Grafische vormgevers en modeontwerpers zijn daar voorbeelden van. Met de Dag van de Ambachten ontdekt het publiek dan ook een geheel nieuwe wereld van alternatieve zelfstandigen in de stad. Het initiatief vervult hiermee een bijzondere signaalfunctie, omdat het duidelijk maakt dat niet elk beroep zware investeringen in bedrijfsaccomodatie vergt. In de mate van het mogelijke zal het publiek dus kunnen binnenkijken in de vertrouwde, vaak huiselijke, werfsfeer van deze ambachtslieden.

Wie onvoldoende uitgerust is om publiek te ontvangen, zal zijn kunsten kunnen tonen op locatie. Zo zullen de kelder van de bibliotheek en de bibliotheek zelf, ‘Villa Nobody’ van de tekenacademie, fitnesscentrum Kalypso en het herenhuis naast AD Delhaize dienst doen als toonzaal voor bijzondere ambachten. Daar gaat heel wat aandacht naar film, animatiefilm, en cartoons. De verbroedering met zusterstad Reinbach levert dan weer een unieke demonstratie ‘glas graveren’ op in de kelder van de bibliotheek. Het project wil ook diverse ambachten dichter bij elkaar brengen. Zo zorgt Cultuurschok vzw voor een uniek samenwerkingsverband tussen bloemist Kristof De Waele en modeontwerper Thomas Delanote.

De 'dag van de Ambachten’ is ook een open atelierdag. Bekende hedendaagse schilders zoals Roger Wittevrongel, Agnes Maes, Ingrid Castelein en Kathleen Huys geven die dag thuis voor een unieke rondleiding in hun werksfeer. Kunstschilder William Ploegaert en medeinitiatiefnemer Greet Vanmeirhaeghe stellen in hun galerieën de klassieke kunstambachten centraal. In ‘L’oeil, donc’ kan men kennismaken met het werk van Louisa Maria Ponseele, wiens eigenzinnige juwelen zich op de rand van kunst en draagbaarheid bevinden. In galerie ‘Anima’ is Linda Kinders, goudsmid en juweelontwerpster, aan de beurt met erg bevallige creaties. Maar ook minder artistieke ambachten komen ruimschoots aan bod. Zo combineren we gevestigde waarden als bierbrouwer Canarus en chocolatier Bart Van Cauwenberghe (De Zwarte Vos) met regelrechte ontdekkingen als de Hippomaan, een fabrikant van ambachtelijke ezelinnemelk. En over aparte niches gesproken, Ilse Van Caimere is de enige authentieke boekrestaurateur in de stad.

De bevoegde schepen voor lokale economie Lynda Minnens geloofde meteen in het initiatief en wilde er haar schouders onderzetten. “Deinze vervult op het vlak van middenstand een centrumfunctie. Met dit lokale initiatief brengen we de kleine en creatieve zelfstandige onder de aandacht die tijdens een Open Bedrijvendag niet aan bod komt. Beide initiatieven zijn dan ook complementair. Deinze telt zo veel innovatieve vakmensen. Dat is een troef die het absoluut wil uitspelen via citymarketing. Het is de taak van het stadsbestuur om de ambachten te faciliteren en te promoten.” Ook Unizo Deinze schaart zich achter het project. Een lokaal initiatief is absoluut noodzakelijk om van zo’n dag van de Ambachten een succes te maken. Unizo wil dan ook graag mee aan de kar trekken, vooral omdat wij het zelfstandige beroep maximaal willen promoten. Vooral in een stad als Deinze met veel technische scholen kunnen dergelijke projecten jongeren overtuigen om opnieuw voor een vak of een ambacht te kiezen.

Meer dan 25 ambachtslieden zorgen op 1 februari voor een verrassing van formaat. Het hele deelnemersveld, geografisch gespreid over verschillende deelgemeenten, is te downloaden op de websites www.deinze.be, www.cultuurschok.be en KMOnetdeinze.be. Vanaf eind december vindt u tevens in alle handelszaken van Deinze een handige kaart waarop alle deelnemers terug te vinden zijn. De bezoekers kunnen voor inschrijvingen en info terecht op het centrale infopunt op de dienst lokale economie – Gentpoortstraat 1 – 09 381 95 03 - lokale.economie@deinze.be. De dag zelf zal er in de kelder van de bibliotheek een infostand worden opgericht waar de mensen de hele dag terecht kunnen.

Guido Van Peeterssen

Labels: ,