Nieuws in de marge

Wednesday, November 19, 2008

Een WC Soiree in de Centrale op Wereldtoiletdag

In 2001 heeft de Wereldtoiletorganisatie 19 november uitgeroepen tot Wereldtoiletdag om de publieke opinie bewust te maken dat iedere wereldburger nood heeft aan goed sanitair. Daarom organiseert de Stad Gent, samen met de vzw Urobel en de patiëntenvereniging Pirus op 19 november opnieuw een ‘wc-soiree’ in de Centrale in Gent. Tijdens dat evenement onderstreept de stad Gent het belang van gratis sanitair voor iedereen in de stad en stelt in primeur een stadsplan met publiek sanitair voor. Daarnaast staat de theatervoorstelling ‘het Verlies van Viviane’, over ongewild urineverlies, een probleem in België van 1 op 10 Belgen, op het programma.

Jaarlijks is 19 november het moment om toiletten, sanitair en de gebruiken onder de aandacht te brengen. De Stad Gent organiseert dit jaar samen met de vzw Urobel en de vzw Pirus een theaterevenement ‘Het Verlies van Viviane’. Actrice Karin Jacobs brengt er via een unieke theatermonoloog over ongewild urineverlies. Dit thema lijkt moeilijk bespreekbaar maar is toch zeer actueel. Enkele cijfergegevens bevestigen dat: 1.500.000 van de Belgische mannen en vrouwen hebben last van darm-en blaasproblemen. Minstens 1 vrouw op 20 die onlangs bevallen is, krijgt te maken met een lichtere of zwaardere vorm van (tijdelijke) incontinentie. Naargelang de leeftijd vordert, worden ook mannen met incontinentie geconfronteerd: 10 tot 12% op hogere leeftijd.



Stad Gent voert al jarenlang een beleid voor toegankelijk publiek sanitair dat grotendeels gratis is. Gent heeft heel wat publiek sanitair: 96 toiletten voor vrouwen, mannen en kinderen waarvan 54 plaspunten voor personen met een handicap, 19 toiletten met luiertafels en 60 urinoirs. In de komende jaren komen er nog een 5-tal toiletten bij, en de stad onderzoekt verder de mogelijkheid om op druk bezochte plaatsen waar nu een urinoir staat, een uniseks toilet te kunnen plaatsen.

Het publiek sanitair staat opgesomd in de folder ‘bijna 100 plaspunten in Gent. Om een toilet/urinoir nog makkelijker te vinden is er nu een stadsplan waarop dit sanitair aangeduid is. De stad maakte in eerste instantie een wc-kaart. Die brengt alle openbare toiletten, toiletten voor personen met een handicap, toiletten met luiertafels en urinoirs in kaart gebracht, telkens met het gepaste symbool. In deze eerste fase is de kaart gratis beschikbaar zowel in het Nederlands als in het Engels. Deze informatie kan men aanvragen bij de Dienst Toerisme, de Stadswinkel en staat op de website van de Stad www.gent.be>leven>gezondheid>publieksanitair

Actrice Karin Jacobs brengt in een theatermonoloog het thema van ‘ongewild urineverlies‘ op een luchtige, humoristische en tegelijk kritische manier onder de publieke aandacht. Dit past in het beleid van de Stad Gent die al jarenlang gratis publiek sanitair voor de Gentenaars en bezoekers aanbiedt. Deze voorstelling was mogelijk dankzij de steun van de vzw Urobel en de patiëntenvereniging Pyrus die deze gratis toneelvoorstelling mogelijk maakten. Vanuit de vzw Urobel (de Belgische vereniging voor urologische verpleegkundigen) geeft professor Karel Everaert van UZ Gent een medische toelichting over ongewild urineverlies. Urobel toont met cijfergegevens aan dat het een serieus probleem is; maar dat incontinentie verholpen kan worden. Tot slot brengt Conny De Baets van vzw Pirus, een getuigenis van de Belgische patiëntenvereniging voor incontinentie en/of retentie van urine en/of stoelgang

Labels: , , ,