Nieuws in de marge

Tuesday, November 11, 2008

Boekenbeurs boekt goede resultaten

De 72ste Boekenbeurs sluit af met 165.000 bezoekers, een zeer goed resultaat volgens organisator Boek.be. vooral omdat de start van de Beurs op het einde van de herfstvakantie viel. De absolute topdag was brugdag maandag 10 november met 23.309 bezoekers. De standhouders zijn zowel over de Boekenbeurs als over de verkoopcijfers tevreden tot zeer tevreden. De helft van de standhouders noteert een stijging van de omzet. Bijna 10% van de standhouders noteerde een opvallende stijging van 40% of meer. Maandag 10 november, de topdag qua bezoekersaantal, was ook de dag met de grootste omzet. Het publiek heeft duidelijk begrepen dat de Boekenbeurs veel meer is dan het verkopen van boeken. Het gevarieerde aanbod van lezingen, boekpresentaties, workshops en prijsuitreikingen werd zeer gesmaakt door de bezoekers. Het aantal bezoekers op de Boekenverdieping is dan ook fors gestegen.

Het Kidz-programma was duidelijk een publiekstrekker. Gezien de populariteit wordt overwogen om dit programma in 2009 te verhuizen naar een grotere zaal. De Leerkrachtendag van 31 oktober kende een even groot succes als vorig jaar. De laatste 3 dagen, met de themadagen Dichters aan de macht, Thuis in je leven en De wereld om zeep? lokten de meeste belangstellenden. De nieuwe aanduiding van de zalen met duidelijke kleurencodes bleek een goede zet. De bezoekers makkelijker hun weg. Opvallend is ook dat de mensen dit jaar meerdere keren terugkomen voor verschillende programmapunten. Tot slot blijkt dat de programmapunten op de Boekenverdieping de bezoekers aanzetten tot aankoop van boeken. Zowat 800 signerende auteurs waren aanwezig op de beurs. In het totaal kon het publiek kiezen uit meer dan 2.000 signeersessies. Ook de speciale Jaguar shuttle werd goed onthaald door de standhouders, ongeveer 600 personen maakten er dankbaar gebruik van.

De nieuwe Boekenbeurswebsite werd heel druk bezocht. Maar liefst 147.857 unieke bezoekers vonden hun digitale weg. Veel bezoekers komen meerdere keren terug naar de website. Dit blijkt uit het totaal aantal bezoeken: 228.235. Uit de cijfers blijkt dat de bezoekers zich vooraf vooral goed willen informeren over het programma, de bereikbaarheid en de signerende auteurs. Het nieuwe interactieve luik van de website kreeg in de commentaren van de gebruikers niets dan lof toegezwaaid. Meer dan 5.200 mensen registreerden zich als lid van de Boekenbeurscommunity. Met name de blogs met auteurs en mensen uit het boekenvak waren populair. Dankzij de verslagen van de 4 studenten Journalistiek van de Erasmushogeschool (Femke, Nele, Laure en Wouter) en de 16-jarige fotograaf Bert kon iedereen ook thuis genieten van de Boekenbeurs.

De vakjury, bestaande Iris Vanspauwen, vormgever Mark Borgions en journalist Michael De Cock, was van oordeel dat de stands van de Boekenbeurs ieder jaar mooier worden. Daarmee bereikt Boek.be haar doel. De jury kende de Prijs voor de Mooiste Stand toe aan Uitgeverij Clavis/Poespas. De stand is niet alleen mooi, maar ook publieksvriendelijk door o.a. een prima signalisatie. Ondanks de strakheid is hij kleurrijk en speels. Mét als gevolg: een grote aantrekkingskracht voor kinderen. “We hebben gestreefd naar een stand die warmte en eenvoud uitstraalt”, zegt Kristien Werck van Clavis. “We zijn voor derde keer genomineerd. Derde keer goede keer.” vertelt een tevreden Kristien nog. De design stand van Paard van Troje, dit jaar voor het eerst op de beurs, was meteen een voltreffer. Met een flinke lengte voorsprong kaapte deze stand de Publieksprijs weg. Heel wat mensen waagden hun kans en deden mee aan de online Mexicowedstrijd met als prijs een literaire reis voor 4 personen naar Mexico. De winnaar van de reis is Rob Spitaels.

De bestverkopende boeken dit jaar waren (per categorie):

Fictie

1. Pieter Aspe met Bankroet - 2080 ex.

2. Deflo met Pitbull – 750 ex.

3. Khaled Hosseini met De vliegeraar – 650 ex.

4. Erwin Mortier met Godenslaap – 400 ex.

Non-fictie

1. Piet Huysentruyt met SOS Piet (versie 1 en 2 samen) – 5350 ex.

2. Lieve Blancquaert met Voorbij de grens – 1750 ex.

3. Martin Heylen met Terug naar Siberië – 1200 ex.

Kinder- en jeugd

1. Geronimo Stilton met Schimmen in het schedelslot – 1250 ex.

2. Dirk Bracke met Back en Black – 2000 ex.

3. Geronimo Stilton met Fantasia – 800 ex.

Strips

1. Kiekeboe, Kort en bondig – 820 ex.

2. F.C. De Kampioenen, De rally van Tante Eulalie – 551 ex.

3. Kiekeboe, Drie bollen met slagroom – 454 ex.

Labels: