Nieuws in de marge

Monday, December 22, 2008

Provincie Oost-Vlaanderen helpt weggelopen jongeren

Het provinciebestuur Oost-Vlaanderen investeert sinds oktober 2005 in RUNG, een project dat herstelgerichte hulp biedt aan jonge weglopers. In totaal mocht RUNG de afgelopen drie jaar al 120 000 euro ontvangen. Rekening houdend met de reële nood waaraan het project tegemoetkomt, besliste de provincie bij uitzondering om nog één keer, en dit voor maximaal één jaar en 40 000 euro met middelen over de brug te komen. RUNG biedt telefonisch onthaal, tijdelijk onderdak, ondersteuning en bemiddeling. De werking richt zich op de meest kwetsbare jongeren, vaak jongeren die al in instellingen geplaatst (geweest) zijn. Drugs, sexueel misbruik, criminaliteit vormen een grote bedreiging als dergelijke jongeren 'op straat' belanden.

Het tijdelijke verblijf heeft tot doel elementaire hulp te bieden: eten en een was- en slaapplaats. RUNG biedt een veilig onderdak voor de weggelopen jongere gedurende maximaal vier dagen. Een verblijf kan uitsluitend met de toestemming van de ouders, de voorziening en eventueel de jeugdrechtbank. Het verblijf staat in het teken van rust. De jongere krijgt de nodige ademruimte om over de betekenis van het weglopen na te denken. Ook voor de ouders creëert dit onderdak een zekere gemoedsrust. Het besef dat hun kind veilig is, neemt de eerste bezorgdheid in het weglopen weg. De adempauze biedt slaagkansen om nadien voorzichtige stappen te zetten in de richting van herstel. RUNG wil aan de hand van constructieve activiteiten jongeren laten ervaren dat positieve inzet loont en een opstapje (dit is de letterlijke betekenis van het Engelse woord 'Rung') zijn om vooruit te komen.

Gedeputeerde Eddy Couckuyt: “Vlaanderen moet dit waardevolle project, dat door de verwijzende instanties in de bijzondere jeugdbijstand (Comité Bijzondere Jeugdzorg, Sociale Dienst Jeugdrechtbank) ten zeerste naar waarde wordt geschat, structureel ondersteunen. Bij voorkeur gebeurt deze ondersteuning zoals bij alle andere voorzieningen uit de bijzondere jeugdbijstand, via het nieuwe Globaal Plan Jeugdzorg. De provincie Oost-Vlaanderen zal hierover een brief richten aan de bevoegde minister en de Vlaamse administratie”. Meer over het project: http://www.rungproject.be/

Labels: ,