Nieuws in de marge

Wednesday, December 17, 2008

Vlaamse documentaire over het ware gezicht van de witte haai

Haaien hebben de reputatie bloeddorstige menseneters te zijn. De documentaire ‘Sharkwise’ wil de waarheid achter de mythe ontsluieren en werkt daarvoor samen met avonturier Marc Sluszny. Die zal, als ultieme test, zonder bescherming zwemmen met de grote witte haai. Het team ging in Egypte alvast oefenen met oceanische witpunthaaien. In januari gaat het richting Mozambique en Zuid-Afrika voor het grote werk.

Al eeuwenlang boezemen haaien ons een grote angst in. Logisch, want elke aanval waarbij een mens gewond raakt, wordt breed uitgesmeerd in de media. Nochtans beweert een aantal wetenschappers dat haaien intelligente dieren zijn die de mens onder normale omstandigheden geen kwaad doen. Het productiehuis Entourage werkt daarom aan een documentaire die fictie en realiteit van elkaar wil scheiden. In avonturier Marc Sluszny heeft Entourage de ideale partner gevonden om de theorie aan de praktijk te testen. Hij bereidt zich gedurende anderhalve maand voor om te zwemmen met de witte haai.

Het team trok eind november al naar de Rode Zee in Egypte. Zowel Marc Sluszny als de twee onderwatercameramannen leerden er van de gerenommeerde haaienexpert Erich Ritter hoe ze zich moeten gedragen als er een haai in de buurt is. De dieren blijken namelijk sterk te reageren op de lichaamstaal van de mens. De training leverde indrukwekkende beelden op van de duikers, zwemmend met oceanische witpunthaaien. Op 8 januari vertrekt de ploeg naar Mozambique en Zuid-Afrika, waar Marc zal proberen in interactie te treden met onder andere stierhaaien, koperhaaien, walvishaaien en de beruchte tijgerhaai. Daarna trekken de duikers naar Andre Hartman, dé pionier op het vlak van duiken met haaien. Samen met hem zal Marc de ultieme test aangaan: zwemmen met de grote witte haai, buiten de kooi!

De documentaire wordt volledig gedraaid in high definition en zal worden aangeboden aan zowel binnenlandse als buitenlandse distributeurs. Voor de onderwaterbeelden doet het team beroep op het Antwerpse collectief Aquacam, dat HD beelden kan maken tot een diepte van 150 meter. Een korte teaser van de documentaire kan je nu al bekijken op www.sharkwise.be.

Marc Sluszny is een avonturier in hart en nieren. Bij elke uitdaging probeert hij zijn eigen grenzen te verleggen. Ondertussen heeft Marc het wereldrecord bungeejumpen vanuit een luchtballon op zijn naam staan, werd hij kampioen skysurfing, is hij houder van het hoogterecord zweefvliegen en maakte hij deel uit van de Olympische schermploeg. Dit jaar, in september, dook hij nog naar het wrak van de HMHS Britannic op zoek naar het mysterie dat het schip kelderde naar een diepte van 120 meter.

Guido Van Peeterssen.

Labels: , , , ,