Nieuws in de marge

Monday, February 09, 2009

Nieuw seizoen Film Plateau van start

Op 10 februari gaat het nieuwe seizoen van Film-Plateau van start. De universitaire filmclub dompelt je onder in de historiek van de klassieke speelfilm, maar wil daarnaast ook midden in de wereld staan en je laten kennismaken met wat er vandaag zoal beweegt op het vlak van audiovisuele kunsten. Film-Plateau werkt samen met enkele organisaties uit het culturele landschap die de filmcanon in een ander perspectief durven plaatsen. Zo gaat de vakgroep Theaterwetenschappen (Podium- en Mediale Kunsten) ook tijdens het tweede semester in zee met het Museum Dr. Guislain waar nog tot 12 april de spraakmakende tentoonstelling Spel van de waanzin loopt, over de relatie tussen theater, film en (ab)normaliteit.

OFFoff
De deuren staan opnieuw open voor de Gentse bioscoop voor experimentele film, Art Cinema OFFoff. Waar Film-Plateau de klassieke meesterwerken op 35mm formaat vertoont, screent OFFoff ondergrondse pareltjes op 16mm van de historische avant-garde. Aansluitend bij de thema’s die in OFFoff worden uitgediept tijdens het tweede semester zullen we de brug slaan tussen de klassieke narratieve film en het meer experimentele werk, met films uit alle windstreken.

Media in film
Film-Plateau schenkt dit seizoen ook aandacht aan hoe films de wereld van de media zelf tot onderwerp namen. De films in de reeks Media in film schenken aandacht aan de wereld van de radio, de televisie, de journalistiek en natuurlijk aan film zelf. Dit gebeurt nooit op een abstracte of theoretische wijze, het is nooit drammerig, filmmakers zeuren doorgaans nietFilmmakers zijn wel vertellers. Ze laten de wereld van de media aan bod komen via verhalen. Het zijn vertellers, die ook reflecteren over zichzelf en over het medium waarin ze dit doen.

Kaskade
Kaskade is een nieuw programmaluik van Film-Plateau: tijdens deze avonden nodigen docenten van Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) van de Hogeschool Gent hun favoriete filmmakers uit. Voor deze eerste editie kozen Elias Grootaers, Rob Vanderbeeken en An van Dienderen drie toonaangevende documentairemakers uit het dynamische en inspirerende landschap van de huidige documentaire film.

Volledig programma op: http://www.film-plateau.ugent.be/

Labels: , , ,