Nieuws in de marge

Thursday, February 05, 2009

Nieuw vergelijkingsinstrument voor kleine professionele elektriciteitsafnemers

De VREG lanceert op 5 februari een nieuw vergelijkingsinstrument voor kleine professionele elektriciteitsafnemers. Deze tool laat toe om de aangeboden elektriciteitsproducten te vergelijken. Uit de enquêtes die de VREG bij de professionele energieafnemers organiseerde blijkt dat het de kleine bedrijven zijn die het minst een actieve houding aannemen op de energiemarkt. Het is precies op deze groep dat dit nieuwe instrument zich richt. De vergelijking kan uitgevoerd worden tot een elektriciteitsverbruik van 60 MWh per jaar. Dat er nog steeds nood is aan een objectieve vergelijking, bewijst het meer dan verdubbelde aantal berekeningen voor huishoudelijke klanten uitgevoerd in 2008 op www.vreg.be.

Op de website van de VREG kunnen huishoudelijke afnemers sinds het begin van de liberalisering terecht om de elektriciteits- en aardgasproducten die door de verschillende energieleveranciers worden aangeboden te vergelijken op basis van de criteria kostprijs in euro per jaar, vast of variabel productkarakter, looptijd contract en herkomst van de geleverde stroom. Uit de statistieken blijkt het succes van deze leveranciersvergelijking. In 2008 werd de vergelijking 472.968 keer uitgevoerd. Vlamingen houden zich dus steeds meer bezig met de keuze van energieleveranciers en producten. De prijsontwikkeling voor huishoudelijke klanten toont dat het voordeel van een overstap naar het goedkoopste aardgasaanbod in januari sterk toegenomen is en nu 344 euro op jaarbasis bedraagt.

De VREG volgt naast de prijzen van de huishoudelijke afnemers nu ook de prijzen voor KMO’s. In dit kader en op vraag van de SERV en de betrokken afnemers heeft de VREG een simulator op haar website gecreëerd voor professionele afnemers. Dit nieuwe vergelijkingsinstrument is gericht op professionele laagspanningsafnemers met een aansluitingsvermogen kleiner dan 56 kVA en laat hen toe om de aangeboden elektriciteitsproducten te vergelijken. Wie niet zeker is over de technische aspecten van de aansluiting, kan hiervoor bij de distributienetbeheerder terecht.

Uit enquêtes en marktanalyses blijkt duidelijk dat het de kleine bedrijven zijn die het minst een actieve houding aannemen op de energiemarkt. Het is precies op deze groep dat dit nieuwe instrument zich richt. De methodiek is zoveel mogelijk dezelfde als deze van de huishoudelijke leveranciersvergelijking. Om een representatieve simulatie uit te kunnen voeren, volstaat het om de postcode, het tarief en het jaarverbruik in te geven. In een later stadium is het mogelijk dat deze simulator uitgebreid wordt met aardgasproducten. U vindt de leveranciersvergelijking voor professionele elektriciteitsafnemers op de homepage www.vreg.be en op de pagina’s voor de doelgroep .

De VREG heeft de prijsgegevens in de leveranciersvergelijking geactualiseerd met de gegevens voor februari. Gezinnen surfen vooral naar VREG om met de leveranciersvergelijking eenvoudig de prijzen en andere leveringsvoorwaarden van energieleveranciers in Vlaanderen te kunnen vergelijken. Op de VREG website vindt u bovendien een antwoord op al uw vragen over de energiemarkt in Vlaanderen. Een deel van de gezinnen en bedrijven heeft nog geen toegang tot het internet. De VREG biedt haar dienstverlening daarom ook telefonisch aan. Door te bellen naar het nummer 02 553 13 53 of naar het gratis nummer 1700 kunnen gezinnen een leveranciersvergelijking aanvragen.

Labels: