Nieuws in de marge

Monday, February 23, 2009

In Den Karpel.

Afgelopen zaterdag hadden we zin om eens lekker te gaan uit eten, en aangezien we het niet te ver wouden zochten we op internet een handvol restaurants in de omgeving op. Het menu van “Den Karpel” viel het meest in de smaak. Vroeger vooral bezocht door vissers, nu een druk bezochte taverne en restaurant, maar vooral gemakkelijk te bereiken: aan Drongenplein de pittoreske Pontbrug over en je bent er. De idyllische ligging langs de Leie en het uitzicht op de imposante gebouwen van de Oude Abdij maakt Den Karpel tot een aangename stopplaats voor wandelaars en fietsers.

We kozen voor het maandmenu: aperitief, gerookte Schotse zalm, Noorse winterkabeljauw, gevulde parelhoenborst met ganzenlever en huisgemaakte kaastaart. En als afsluiter een geurige koffie met zoetjes. Menu, inclusief aangepaste wijnen, komt op 52 euro. Iets soberder kan ook: zonder wijn komt het menu op 44 euro. Bram, die met Saskia de zaal doet, bracht ons de menukaart. Vader Benny is chef-kok. Hij was meer dan 20 jaar uitbater van feestzaal Het Kleitenhof in Knesselare. Bram: “De jongste jaren werkten we samen in restaurant Au Bain Marie in Astene. Toen we vorig jaar deze zaak aantroffen, waren we meteen verkocht. We bieden een klassieke gastronomische Franse kaart aan, maar op ons ruim terras geven we ook snacks en zelfgemaakt ijs want we mikken ook op wandelaars”.

Als aperitief kozen we voor Roomer, het gekende Gentse vlierbessenaperitief, dat op tafel kwam met eens schaaltje olijven. De gerookte schotse zalm werd geserveerd met reepjes gemarineerde rode biet en een romig sausje met mierikswortel en zalmkaviaar. Een streling voor de tong. Bram schonk ons een Domaine de Gounier, een zachte wijn uit de Cevenne. Een jonge fruitige wijn, met Sauvignon en Chardonnay druiven, die in de smaak viel. Daarna kwam een moot Skrei (de komst van deze Noorse winterkabeljauw is voor de Noren hetzelfde als de komst van de nieuwe haring in Nederland) met gestoofde zeekraal en een sausje van cassis. Een zeer verzorgde en smaakvolle presentatie. De tweede witte wijn kwam van hetzelfde huis maar was 100% Sauvignon. Ideaal bij vis en merkwaardig goed passend met de cassis.

Over de gevulde parelhoenborst met ganzenlever, zacht gestoofde witloofreepjes, bordelaisesaus en gratin daupinois hoor je ons evenmin klagen. Hierbij werd een jonge rode wijn geschonken, bestaande uit Merlot en Sauvignon. De wijn was licht maar toch merkwaardig krachtig en paste wonderwel bij de parelhoen. Mijn partner (en chauffeur) wou niet mengen en verkoos nog een glas witte wijn. Ook deze combinatie ging goed. Daarna volgde de huisgemaakte kaastaart met limoen en speculoos, wat bij deze zoetekauwen erg in de smaak viel. Ook de koffie en de daarbij geserveerde zoetjes sneuvelden. Samen met het spuitwater dat we tussendoor bestelden klokte de rekening af op 107 euro. Gezien de service en het verfijnde uitgebreide menu zeker een aanrader. Link: http://www.indenkarpel.be

Labels: ,