Nieuws in de marge

Wednesday, December 15, 2010

Stedelijk wonen aan de Leie wordt het gezicht van Deinze

Het Stadsvernieuwingsproject “Stedelijk wonen aan de Leie“ in het centrum van Deinze ontving een subsidie van 2.558.000 euro van de Vlaamse Overheid. Het project werd opgezet door de Stad Deinze en het bedrijf Dossche Mills, naar aanleiding van de herlocalisatie van het bedrijf en het herbestemmen van het terrein en de bestaande gebouwen. Bij de oproep in 2007 werd het stadsvernieuwingsproject bij de Vlaamse Regering ingediend voor projectsubsidie, maar de jury kende in plaats daarvan een conceptsubsidie toe, zodat dat de stad het project kon verbeteren. Door toekomstige projecten in Deinze te relateren aan het Leielandschap worden het imago en de beeldvorming van de stad ondersteund. Met deze strategie wordt de Leie, die tot op heden als stedelijke ruimte werd genegeerd, opnieuw het gezicht van Deinze. Vanuit het ontwerpend onderzoek werd het bestaande stadsver-nieuwingsproject bijgestuurd en herdacht tot het nieuwe stadsvernieuwingsproject 2010 dat kadert binnen de opgemaakte conceptstudie voor de volledige stadskern. Het stadsvernieuwingsproject wordt gestructureerd door 4 deelgebieden.

Deelgebied 1: het stedelijk ontwikkelingsgebied van de Site van de Molens van Deinze.
Een gebied waar de private partner door een herbestemmingsproject een kern- versterkend project geënt op de fysieke context van het industrieel erfgoed en het stedelijk weefsel ontwikkelt, waarbij gestreefd wordt naar een gezonde mix van een gedifferentieerd woningaanbod, aangevuld met lokale winkels, diensten, horeca, en recreatieve functies in een evenwichtige ruimte met bebouwde en niet bebouwde delen.

Deelgebied 2: het publiek parkgebied.
Een gebied waar de stad met financiële steun van de private partner, na verwerving van de gronden, een publiek stadspark aanlegt in functie van zowel de bewoners als de bezoekers van de stadskern.

Deelgebied 3: Het stedelijk ontwikkelingsgebied de kop van de Tolpoortstraat.
Een gebied waar de stad of een door de stad aangestelde partner (een intergemeentelijk samenwerkingsverband bv. Veneco²), na verwerving van de panden, een ontwikkelingsproject realiseert waarbij de commerciële functie van de Tolpoortstraat versterkt wordt, gecombineerd met een woonfunctie met o.a. wonen aan het park.

Deelgebied 4 : het publiek domein van de open Leie ruimte.
Door de Stad wordt de publieke ruimte, die onderdeel uitmaakt van de open Leieruimte, waarop de ontwikkelingen geënt zijn op een kwalitatieve en volgens een geïntegreerde visie, heringericht. Deze ruimte omvat het Rheinbachplein, het Kerkplein en de omgeving van de Kerk, de Leiedam en de fiets- en wandelverbinding richting Gentsesteenweg.

Bij de opmaak van de conceptstudie werd een projectteam en een stuurgroep opgericht dat het volledige proces van de conceptiestudie begeleid en gestuurd heeft. Voor de realisatie van het stadsvernieuwingsproject wordt een RUP, dat de juridische basis vormt, opgemaakt op basis van de stedenbouwkundige richtlijnen van de conceptstudie. Teneinde de kwaliteiten van de conceptstudie te kunnen garanderen wordt een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met de private partner die naast een aantal financiële aspecten de oprichting van een stuurgroep regelt. De stuurgroep heeft tot taak de kwaliteit, de duurzaamheid en de timing van de uitvoering van het project te sturen en te begeleiden. De stuurgroep staat onder leiding van de stad en is samengesteld uit vertegenwoordigers van de stad, de private partner en desgevallend externe deskundigen. Voor de uitvoering van het stadsvernieuwingsproject wordt de regierol uitgeoefend door de stad, ondersteund door het stadsvernieuwingsteam dat opgericht werd in analogie van het lokale begeleidingsteam van de conceptstudie. Voor de participatie en communicatie rond de verdere uitwerking van het stadsvernieuwingsproject wordt door de stad een extern communicatiebureau met ervaring inzake stadsprojecten aangesteld.

Labels: , ,

Tuesday, December 14, 2010

Dienst Regulering verlaagt tarieven Brussels Airport

De Dienst Regulering heeft de luchthaventaksen van Brussels Airport onderzocht en in gewijzigde vorm goedgekeurd. Deze taksen zullen lager uitvallen dan de tarieven meegedeeld door The Brussels Airport Company, uitbater van Brussels Airport. De Dienst Regulering van het Spoorwegvervoer en van de Exploitatie van de Luchthaven Brussel-Nationaal is een onafhankelijke overheidsinstantie die toezicht houdt op de luchthaventaksen die de uitbater van Brussels Airport mag vragen voor zijn dienstverlening aan passagiers en luchtvaartmaatschappijen. Het niveau van de tarieven voor luchthaventaksen wordt vastgelegd voor een periode van telkens 5 jaar. Na overleg met de luchtvaartmaatschappijen deelt de uitbater van Brussels Airport haar tarieven mee aan de Dienst Regulering, die op zijn beurt de tarieven zal toetsen aan drie grote criteria: de tarieven dienen gebaseerd te zijn op de kosten, bevatten een redelijke winstmarge en zijn afgestemd op het gemiddelde tarief van een aantal referentieluchthavens.

Uit onderzoek van de Dienst Regulering is gebleken dat het niveau van een aantal kosten aangerekend door de uitbater van Brussels Airport te hoog is. Na correctie van deze kosten blijkt dat de tarieven voor de luchthaventaksen voor de periode 2011 – 2016 slechts mogen evolueren met een factor CPI -0,55% in plaats van CPI +0,9% (CPI = Index van de consumptieprijzen) zoals voorgesteld door The Brussels Airport Company. Daarnaast verlaagt de Dienst Regulering het eenheidstarief voor landen en opstijgen van vliegtuigen met € 0,07 als terugbetaling voor niet-uitgevoerde investeringen in de vorige gereguleerde periode 2006 – 2011. Tenslotte merkt de Dienst Regulering op dat er een kruissubsidiëring bestaat tussen de tarieven voor passagiers en de tarieven gerelateerd aan vliegtuigbewegingen (landen, opstijgen en parkeren van vliegtuigen). Deze kruissubsidiëring in het nadeel van de passagiers dient in de toekomst afgebouwd te worden.

De tekst van de beslissing van de Dienst is beschikbaar op de website www.regul.be.
The Brussels Airport Company heeft wel nog de mogelijkheid om tegen deze beslissing beroep aan te tekenen bij het Hof van Beroep te Brussel.

Labels: ,

Monday, December 06, 2010

Frank Molnar goes Nuts!

Game NutsFrank Molnar pakt uit met een nieuw gaming concept dat de naam ‘GameNuts’ draagt. Samen met zijn kompanen Nicolas Dickers en Bert Pollet vormen ze het gezicht van ‘GameNuts’. Het trio lanceert een nieuw medium rondom gaming lifestyle. Gaming lifestyle is de sterke kant van dit trio.  Ze weten hoe je kwalitatieve televisie/reportages moet maken, en zullen vanaf dag één alles uit de kast halen om een fantastisch product te leveren. Another gaming platform? Ja! Gamen zit nog steeds in de lift. Marktonderzoek in Vlaanderen en Nederland en de nodige gesprekken met games producers de voorbije maanden waren voldoende om ons te overtuigen om deze stap te zetten. Het wordt wel geen ordinaire webtv, maar revolutionaire reportages waarin Frank, Nicolas en Bert steeds op zoek gaan naar exclusieve reportages met een sterke focus op videogames. Laat het duidelijk zijn, dat het trio jarenlange ervaring heeft op gamingvlak, en met een nieuw concept op de proppen komt om onder andere hun website volledig voor gamers te maken. En dat natuurlijk ook met medewerking van rasechte gamers. Het ervaren en dynamisch team heeft ook het voordeel van de flexibiliteit. Samen trekken deze drie gamers het avontuur tegemoet om het land der videogames nieuw leven in te blazen.

www.GameNuts.be en www.GameNuts.nl gaan op maandag 17 december live en beloven nu al de meest spraakmakende gamingwebsites van de BeNeLux te worden. De andere concepten en nieuwe gezichten van GameNuts worden nog deze maand bekend gemaakt. Zet je dus maar schrap, want Frank Molnar gaat volledig Nuts! En deze keer kent hij geen genade! "Het is een verademing om eindelijk met dit ambitieus project naar buiten te mogen komen, na maanden lang  achter de schermen gewerkt te hebben is het opnieuw tijd om er keihard voor te gaan en met 10 jaar ervaring in de gamesindustrie hebben we het beste gamingplatform ooit gecreëerd en met trots kan ik zeggen dat dit terug een platform is waar een ziel inzit en waar er met passie en plezier aan gewerkt wordt " aldus Frank Molnar. Nicolas Dickers : "We worden niet zomaar een gaming website. We worden ‘DE’ referentie bij uitstek. Dagelijks komen er nieuwe video reportages met de heetste updates uit de games industrie". Bert Pollet straalt: "Met GameNuts kunnen we eindelijk ons eigen ding doen en om dat dan nog eens met vertrouwde collega's, dat is een droom”!

GameNuts, de gaming website bij uitstek lanceert op maandag 17 december om 14 uur. GameNuts brengt previews en reviews, behind-the-scene info en nog veel meer om duimen en vingers van af te likken. GameNuts wordt gepresenteerd door Frank Molnar, Nicolas Dickers en Bert Pollet.

Frank Molnar startte zijn games carrière als PR Manager bij Contact Data in 1998. Daar werkte hij op Activision, Lucas Art, Disney Interactive en Nintendo. In 1999 werd hij er Marketing Manager Benelux. In 2001 maakte Frank de overstap naar de media en startte mee JIMtv op waar hij GAMEPOWER presenteerde. In 2003 richtte hij GUNK Magazine op. Een jaar later begon GUNK op TMF en nadien, in 2008 op VT4/SBS. Op 1 mei 2009 werd GUNKtv als digitale zender opgestart.

Nicolas Dickers begon zijn trip in de gamesindustrie in 2004 als news-editor voor de GUNK gaming website. Al gauw merkte de kernredactie zijn tallentvolle pen op en stuurde deze prille redacteur de wereld rond. In 2006 trad hij toe tot de kernredactie van het GUNK-magazine en was hij voor het eerst te zien als co-host voor GUNKtv op de jongerenzender TMF/SBS. In de daarop volgende jaren ontpopte Nicolas ‘Nic D’ zich tot multitalent en werd hij een van de belangrijkste gaming gezichten van Vlaanderen. The Gameshow, Start to Game, Retromania en Console Tv  zijn slechts enkele gameprogramma’s waar hij frontman was.

Bert Pollet studeerde in 2003 af als journalist van de Artevelde Hogeschool in Gent en was jarenlang in de weer om een echte pro-gamer te worden. Hij ontpopte zich al snel tot  rasechte gamer. Geen spel te groot of te klein, bizar of mainstream, Bert is overal thuis. Zijn jonge carière in de media maakte Bert als spitsvondige interviewer en game reviewer bij GUNK waar hij de gelegenheid kreeg om de grote game developers aan de tand te voelen. Hij presenteerde tal van game programma’s op TMF/SBS en GUNK. Daarnaast bewees hij zich als televisiemaker door met Ivan Heylen door Amerika te trekken als regisseur voor ‘The One Man Road Trip.

Labels: , , ,

Thursday, December 02, 2010

Finale ‘Schoon madammen’ in Gentse Handelsbeurs

De Gentse Handelsbeurs tovert haar podium om in een sensueel boudoir voor de gloednieuwe lading zinnenprikkelende burlesquedames die ter uwer vertier zijn opgeleid in de kunst van het verleiden. Nu ze de kunstjes van het strip-teasen onder de knie hebben, vlotter met tepelkwastjes kunnen zwieren dan boterhammen smeren en acrobatische toeren op stiletto’s uitvoeren, achtten we onze finalistes van het burlesque concours klaar voor het grote publiek. Deze 'schoon madammen' zijn de dames die overblijven van de wedstrijd die Radio Modern, bekend van de fifties feestjes, organiseerde om burlesque performers te ronselen voor revueshows als Hotel Jarretelle en Ne Vuilen Avond, feestconcepten waarin de sfeer van cabaret en vaudeville worden opgeroepen.

Bij de eerste editie vorig jaar zat de zaal al tot de nok gevuld een uur nadat de kassa openging, wat de spanning backstage nog een beetje de hoogte in dreef. Maar onze burlesquemadammen zijn niet alleen goed voorzien van poten, oren en veel pluimen, ze hebben ook stalen zenuwen en stapten gezwind en met de glimlach het podium op om mee te dingen naar de eeuwige roem. De finalestrijd van al dit burlesquetalent wordt in goede banen geleid door presentatrice Tine Van den Wyngaert en burlesque duo Rebelles. Welkom in de Handelsbeurs op 15/01/2011 om 20.15 uur voor de Finale 'Schoon Madammen', waar zinnenprikkelende burlesquedames het tegen elkaar opnemen in een uitdagende cabaretshow.

Labels: , ,