Nieuws in de marge

Thursday, March 12, 2009

Nieuwe wegen voor digitaal erfgoed

De erfgoedsector staat aan de vooravond van een fundamentele verandering op het vlak van samenwerking en publiekswerking. We leven immers in een 'netwerksamenleving' die erfgoedorganisaties ertoe verplicht op een andere manier om te gaan met hun eigen werking, kennis en publiek. Ze zullen met behulp van nieuwe media naar nieuwe werkingsmodellen moeten zoeken.

Daarom organiseren de partners binnen het IBBT project Erfgoed 2.0 samen met de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten een colloquium dat er op gericht is het Vlaamse en Nederlandse erfgoedveld en andere ge•nteresseerden te laten kennismaken met nationale en internationale cases, theorie‘n en visies op digitaal en mobiel erfgoed. Het doel van dit colloquium is de deelnemers in staat te stellen contacten te leggen, idee‘n op te doen en ervaringen te delen betreffende de wijze waarop erfgoed vandaag en in de toekomst kan en zal ervaren worden.

Het colloquium wordt ingezet met een keynote van John Mackenzie Owen, professor Institute for Media Studies (Universiteit van Amsterdam), die reflecteert over 'memory institutions' in een digitale wereld. Voor de koffiepauze wordt het boek Erfgoed 2.0. Nieuwe perspectieven voor digitaal erfgoed voorgesteld. Daarna zal de conferentie opgedeeld worden in telkens twee parallelle sessies. In de voormiddag kan men kiezen tussen een sessie over 'draadloos netwerk' en een sessie over 'digitaal erfgoed'. In de namiddag is er keuze uit een sessie over 'semantisch erfgoed' en een sessie rond 'mobiel erfgoed'. Als afsluiting geeft Saskia Sassen, professor of Sociology (Columbia University) een keynote over de relatie tussen het digitale en niet-digitale in de stedelijke openbare ruimte. Link: www.ibbt.be

Labels: , ,