Nieuws in de marge

Thursday, February 17, 2011

Belgisch fotograaf sleept internationale award in de wacht met naaktfotografieboek

A Pocketful of Nudes, het meest recente kunstboek van beroepsfotograaf Pascal Baetens uit Leuven, sleepte de eerste prijs in de wacht in de categorie naaktfotografieboeken van het internationaal concours van de Europese Federatie van Beroepsfotografen (FEP). De award ceremonie vond plaats op het European Congress of Professional Photographers, dat dit jaar gehouden werd in Lyon (Frankrijk). Voorts vielen ook topfotografen Anne Geddes en Uwe Ommer in de prijzen, zij het dan wel in andere categorieën. ‘A Pocketful of Nudes’ telt meer dan 200 sensuele zwartwit- en kleurenfoto’s. Het boek is bedoeld als eerbetoon aan de 100 modellen waarmee Pascal door de jaren heen gewerkt heeft. De wedstrijd werd georganiseerd door de Europese Federatie van Beroepsfotografen (FEP), waarbij meer dan 50.000 Europese fotografen zijn aangesloten. De internationale jury motiveerde zijn beslissing om het goud toe te kennen aan de publicatie van Pascal Baetens toe te kennen, als volgt: “Het fotoboek wordt gekenmerkt door zijn originaliteit en eenvoud in een geniale pocketuitvoering. Kwalitatief doet het boek niet onder voor het werk van vele andere fotografen binnen dit vakgebied”.

Pascal Baetens(Leuven, 1963) heeft tal van diploma’s op zak (Rechten en Politieke en Sociale Wetenschappen aan de K.U. Leuven en Europese Studies aan de UCL), maar toch besliste hij na zijn studies om beroepsfotograaf te worden. Hij maakt al meer dan 15 jaar reisreportages voor tijdschriften als Elle, Menzo, Out-Side en Feeling. Daarnaast doet hij ook heel wat mode- en portretwerk. Zijn artistieke naakten werden tentoongesteld van China tot Californië en wereldwijd gepubliceerd in boeken en tijdschriften. In 2008 ontving hij hiervoor de ‘Master Qualified European Photographer’, de hoogste onderscheiding uitgereikt door de Europese Federatie van Beroepsfotografen (FEP).www.pascalbaetens.com

A Pocketful of Nudes, 256 blz., 200 foto’s, 20,00 EUR
Auteur: Pascal Baetens
Uitgeverij Images Publishing, Mulgrave (Australië), 2008

Labels: , , ,

Tuesday, February 15, 2011

Landbouwkrediet verhoogt rente online spaarrekening.

Op 15 februari verhoogde Landbouwkrediet Direct de basisrente van het i Horizon boekje van 0,75% naar 1,00%. De getrouwheidspremie blijft op het wettelijk maximum van 1,50%. In november 2010 lanceerde Landbouwkrediet zijn online kanaal Landbouwkrediet Direct. Langs deze weg biedt het onder andere een zichtrekening en twee spaarrekeningen aan. “Met zijn online gamma biedt Landbouwkrediet Direct de mogelijkheid te sparen op korte of langere termijn en dit tegen een van de beste rendementen op de Belgische markt”, zegt Rik Duyck van Landbouwkrediet. “Het i Horizon-boekje is een getrouwheidsrekening die een premie van 1,50% biedt. Spaarders die hun geld voor minstens een jaar kunnen missen, openen best deze rekening. Cliënten die meer flexibiliteit eisen, maar niet willen inleveren op een degelijk rendement, kiezen best voor het i Direct boekje. Dit biedt een hogere basisrente (1,65%) en is daarom geschikter voor cliënten die regelmatig hun spaargeld aanspreken. De getrouwheidspremie op een i Direct-boekje ligt op 0,40%”.

Als we de nu door Landbouwkrediet geboden intresten vergelijken op de website Spaargids dan valt op dat beide formules een aantrekkelijke intrestvoet bieden. Het i-direct boekje staat nipt bij de top 10 van de klassieke spaarrekeningen, maar toch nog eens stuk beter dan bv. KBC dat 1% en 0.50 % getrouwheidspremie biedt. Maar het i Horizon boekje (1,00% + 1,50% = 2,50%) scoort met een gedeelde derde plaats heel mooi. Het komt dicht bij Deutsche Bank E-Fidelity account (1,20 + 1,50 = 2,70%) en OBK Depo Fidelis (1,10 + 1,50 = 2,60%) die net iets meer bieden. Vraag is wel of het sop de kool wel waard is. Neem een cliënt die nu nog op die hoge getrouwheidsintrest rekent, die vangt naast het net. Want die getrouwheidsintrest komt niet meer op de afrekening van 2011, maar van 2012. En dat is nog lang wachten. Rest ons nog de klassieke spaarrekening, en dan focussen we ons op de basisintrest. Neem dat er 5.000 euro op uw huidig spaarboekje staat en u zich met 0,50% kunt verbeteren door over te stappen: dan doet u zich 25 euro voordeel. Maar u verliest wel een stukje getrouwheidsintrest op uw huidige rekening.

Guido Van Peeterssen

Labels: , , ,