Nieuws in de marge

Monday, August 24, 2009

Nokia gaat van start met netbook

De Finse telefonie- en GSM fabrikant Nokia gaat van start met de productie van laptops. De Booklet 3G is een 10 inch netbook met een Intel Atom processor en netwerkmogelijkheden biedt voor 3G (HSPA) en WIFI. Het toestel is 2 centimeter dik, weegt 1,25 kilo en haalt volgens de handleiding 12 uur op één acculading. Dit is wel zonder de energievretende toepassingen of meerdere toepassingen tegelijk gerekend. Nokia's netbook is ook voorzien van een HDMI aansluiting om HD video extern weer te geven. Het toestel heeft verder een webcam voor videoconferencing, geïntegreerde Bluetooth en een kaartlezer voor SD geheugenkaarten. Met de GPS zender haakt Nokia aan met zijn Ovi Maps en Ovi online diensten op de Booklet 3G. Nokia ziet duidelijk brood in die kleine, goedkope laptops. Consumenten krijgen volgens Nokia met de Booklet 3G de rekenkracht van een PC met de voordelen van mobiliteit.

Nokia onthult de Booklet 3G op de Nokia World bijeenkomst op 2 september. Dan worden er meer gegevens verstrekt zoals de richtprijs, wanneer is de Booklet 3G echt verkrijgbaar is en welke Windows versie er op draait. Microsoft heeft de functioneel beperkte Starter Edition van Windows 7 bestemd voor netbooks. Totdat die nieuwe versie uitkomt zijn netbooks aangewezen op Windows XP. Nokia weet dat er met netbooks niet veel valt te verdienen. Wellicht hoopt Nokia een massamarkt te bereiken en met grote aantallen te compenseren voor lage marges. Intel doet dat met zijn Atom processors.Wellicht zal Nokia hogere prijzen aanrekenen voor zijn luxe netbook en daar betere marges op maken.

De totale PC markt staat echter stil, terwijl de markt voor mobiele telefoons 10 procent inzakt. Experts zijn verwonderd dat Nokia geen gebruik maakt van Linxux in zijn eerste laptop. Volgens bepaalde bronnen zou Compal, werelds nummer 2 laptop PC maker, netbook modellen hebben die nauw aansluiten op het Nokia ontwerp. De meeste grote merken besteden de productie uit aan bedrijven zoals Compal en Quanta.en richten zich meer op design en marketing. Wellicht wil Nokia, dat reeds veel toepassingen voor PC’s op de markt brengt, hiermee zijn positie versterken op de markt en zijn kennis ten gelde maken. Dit vertaalt zich reeds in de beursnotering: Nokia gaat met 1,6% omhoog terwijl Microsoft met 0.6% daalt.

Labels: