Nieuws in de marge

Wednesday, June 17, 2009

Waarheen met de Vlaamse begroting 2009–2013?

fisc Op 19 juni 2009 organiseert het Steunpunt Fiscaliteit en Begroting een studienamiddag om een reeks tussentijdse resultaten voor te stellen. De studienamiddag gaat dieper in op de uitdagingen voor de Vlaamse begroting in de komende jaren. Het Steunpunt Fiscaliteit en Begroting is een consortium van onderzoekers verbonden aan de Hogeschool Gent, de Universiteit Gent en de K.U.Leuven. Samen werken zij in opdracht van de Vlaamse overheid een onderzoeksprogramma uit dat focust op fiscaliteit en begroting.

De eerste spreker, prof. dr. Koen Algoed (HUB/K.U.Leuven), analyseert de effecten van de vergrijzing op de financiën van de regio’s. De budgettaire gevolgen werden geraamd voor diverse scenario’s waarbij de regio’s op economisch vlak ofwel naar elkaar toe groeien ofwel verder uit elkaar groeien. Etienne Poelvoorde van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen maakt enkele kritische bemerkingen bij de studie.

De tweede spreker, prof. dr. Freddy Heylen (UGent), stelt een ‘intergenerations overlapping general equilibrium model’ voor. Dit model werd ontwikkeld om een verklaring te vinden voor verschillen in tewerkstellingsgraad, verschillen in scholingsgraad tertiair onderwijs en verschillen in de potentiële BBP-groei per capita. Het model onderscheidt drie leeftijdsgroepen en wordt getest voor vijftien OESO-landen. Koen Hendrickx van het Federaal Planbureau sluit de namiddag af met een aantal korte bedenkingen. Link: http://www.steunpuntfb.be

Labels: , ,