Nieuws in de marge

Sunday, May 03, 2009

Tentoonstelling “Metamofose” Martin Uvijn.

Martin Uvijn Als kunstenaar verwierf Martin Uvijn vooral bekendheid door zijn legendarische ontwerp voor de jubileumeditie van de Memorial Ivo Van Damme maar ook als ambassadeur en medebezieler van het omvangrijkste en krachtigste artistieke sensibiliseringsproject die ons land ooit kende: “85 burgemeesters tegen iedere geweldvorm” dat op 10 april een geweldige slotapotheose kende in de Lakenhallen te Ieper en waar hij het massaal opgekomen publiek waaronder tal van Vlaamse burgemeesters verraste door een opgemerkte toespraak. Voor dit project reisde de kunstenaar gans Vlaanderen rond.

Dit project, de contacten en getuigenissen van geweldslachtoffers hebben ook onuitwisbare sporen nagelaten in zijn werk als beeldend kunstenaar. De eerste artistieke neerslag daarvan is vanaf 10 tot 31 mei te bekijken op de tentoonstelling die de gepaste naam “Metamofose” meekreeg en dit in de thuisbasis van de kunstenaar die na 15 jaar zijn galerij “De Korenbloem” omdoopte in “Art Gallery The Painted performance” te Merelbeke. De naamsverandering van de galerij is echter geen toevallige keuze maar verwijst naar de meest intensieve cyclus uit zijn oeuvre: de geschilderde voorstelling van het onvoorstelbare! Talrijke burgemeesters uit gans Vlaanderen zullen ongetwijfeld naar deze expo afzakken.

Bij het merendeel van de hedendaagse kunstenaars is geweld veelal de enige onderliggende structuur in hun werk. Martin Uvijn geeft het geweld niet weer maar streeft ernaar het “absolute geweldloze universum” te creëren die symbool moet staan voor een positief tegengewicht tegen geweld. Hij wil als het ware een lichtbaken uitzetten en doet dit in zijn eigen gekende schilderstijl, bijna hyperrealistisch en met sterke verwijzingen naar de zwart-witfotografie.

“Metamorfose” met werk van Martin Uvijn: In Art Gallery “The Painted Performance” Korenbloemstraat 4 te 9820 Schelderode-Merelbeke. Open: Iedere zondag van 10 tot 31 mei van 14u30 tot 19u. Meer info op: WWW.MARTINUVIJN.BE

Labels: ,