Nieuws in de marge

Tuesday, June 09, 2009

Cintia Rodriguez: een regenboog van klanken en stijlen

Cintia Rodriguez De Braziliaanse zangeres Cintia Rodriguez is een geboren en getogen Carioca. In haar muziek zijn de warme zonnestralen van Rio de Janeiro duidelijk te horen, al woont de zangeres intussen al 22 jaar in Europa. Na haar dienst als zangeres in verschillende groepen staat ze nu klaar om solo door te breken met ‘Arco Iris’ (Regenboog), haar eerste full CD waarop haar brede muzikale interesses duidelijk naar voor komen: bossa nova en samba, jazz en blues, reggae en funk.

Cintia Rodriguez kwam voor het eerst naar Europa in 1987 voor een uitwisselingsprogramma met een Duitse school. Een jaar later stond ze er al terug om rechten te studeren in Düsseldorf. Ondertussen werkte ze als model en zong ze in verschillende groepen. Zes jaar geleden kwam ze voor het eerst optreden in België op uitnodiging van haar Braziliaanse vriendin, de plastische kunstenares Lucia Hinz. Het klikte meteen tussen Cintia en Brussel. De opname van haar eerste album kwam in een stroomversnelling toen ze de Sierra Leoonse zanger Bai Kamara Jr. ontmoette. “Bai heeft zo een mooie stem, ik was onder de indruk en ben met hem gaan praten na het optreden. Tijdens het gesprek bleek dat hij ook producer was. Bai was geïnteresseerd en we gingen meteen van slag.” Rodriguez is in de wolken als ze spreekt over de samenwerking met Kamara Jr. Naast het productiewerk, zingt Kamara Jr. ook op enkele nummers. Het prachtige bluestimbre van Kamara Jr.’s stem naast Cintia’s warme Braziliaanse stem zijn een niet te kloppen duo.

‘Arco Iris’ is een zeer verzorgde plaat, daar zit Kamara Jr. zeker voor iets tussen, maar het heeft ook te maken met de ambitie van Cintia Rodriguez. Het album is opgenomen met uitstekende muzikanten uit Rio en uit Brussel, ondermeer Osman Martins op cavaquinho, Renato Martins op percussie en Claudio Rocha op saxofoon. De naam ‘regenboog’ verwijst naar de diversiteit van het album: er is pop, reggae, samba, blues. Tien nummers zijn door haar geschreven, drie door Bai en dan is er ‘Bluesette’ van Toots, die zelf ook meespeelt op het album. Cintia Rodriguez ontmoette Toots Thielemans voor het eerst toen de Braziliaanse ambassade haar vroeg te zingen op de overhandiging van de medaille als Braziliaanse ereburger aan de Belgische jazzlegende. Toots heeft verschillende albums met Braziliaanse muziek opgenomen. “Aquarela do Brasil, het album dat hij opnam met de grote Braziliaanse zangeres Elis Regina, herinner ik me nog zeer goed van mijn jeugd. Elis was als kind mijn grote idool. Het was een grote eer om ‘Bluesette’ met Toots op te nemen”. Cintia Rodriguez zorgde voor de arrangementen van deze verrukkelijke versie van ‘Bluesette’, met Toots Thielemans op mondharmonica.

Naast Bluesette staan er een paar liefdesnummers op Arco Iris, maar Rodriguez toont zich ook erg kritisch over de gang van zaken in de wereld, vooral op ‘Todo Mundo Fala’ (iedereen spreekt). Het thema klimaatsverandering kwam opborrelen bij het zien van Al Gore’s ‘Unconvenient Truth’. Hij zegt in de documentaire dat we minder elektriciteit moeten verbruiken, terwijl hij massa’s elektriciteit verspilt in zijn grote villa. Hij was trouwens acht jaar lang aan de macht in de VS, wat heeft hij toen gedaan aan de opwarming van de aarde? Ik ben voor verschillende projecten naar Afrika en Azië afgereisd. Ook daar is het opvallend dat mensen veel praten over ontwikkeling maar niet veel doen. Vandaar de titel ‘Todo Mundo Fala’. Dat nummer is reggae met een verrassende raggabreak.

Naast een mooie vrouw met een sterke podiumprésence, veel charisma en een warme stem, is Cintia Rodriguez duidelijk ook begaan met wat er gaande is in deze wereld. Maar bovenal is ze een ontzettend vriendelijke vrouw die overloopt van die typisch Braziliaanse menselijke warmte. Cintia Rodriguez heeft ‘Arco Iris’ eind 2008 in eigen beheer uitgebracht. Het album is te verkrijgen in alle FNAC winkels in België en Frankrijk en op www.fnac.be of via haar website www.cintia-show.com. Zij is momenteel in onderhandeling voor de digitale verdeling. Zij zal haar CD op zaterdag 13 juni om 14 uur voorstellen tijdens een showcase in de FNAC City 2 Brussel. Van 22 juni t/m 3 juli is zij op promotietour in Brazilië.

Labels: , , ,