Nieuws in de marge

Wednesday, February 17, 2010

Hogeschool Gent zet haar joker in

Op 19 februari gaat de gratis theatervoorstelling ‘De Joker’ in België in première aan Hogeschool Gent Gezondheidszorg Vesalius. In deze voorstelling, georganiseerd door Spectrum Gelderland, wordt kunst gebruikt om aandacht te vragen voor groepen in de marge van de samenleving. De voorstelling is geschreven vanuit het oogpunt van dak- en thuislozen. Het script kwam tot stand op basis van ervaringen met Nijmeegse dak- en thuislozen. De theatervoorstelling wil de relatie tussen ‘straatmensen’ en de geprofessionaliseerde hulpverlening in beeld brengen.

Vroeger waren dak- en thuislozen vaak aangewezen op vrijwilligers en op hulporganisaties die door henzelf werden opgezet. Ondertussen is dat landschap veranderd en heeft de gemeentelijke overheid die taak voor een groot deel overgenomen. Mooi, zou je zeggen, maar deze nieuwe organisaties zijn natuurlijk gebonden aan bepaalde regelgeving. Een voorbeeld: een verslaafde is vanwege een uitbarsting uit de opvang gezet en slaapt twee weken op straat. Het opvangcentrum besluit dat hij het weer mag proberen, maar daar eerst drie dagen voor moet komen ontbijten, zodat de begeleiders kunnen zien hoe het met hem gesteld is. Het lijkt weinig gevraagd, maar is het haalbaar? De dag van een verslaafde dakloze begint ’s morgens immers vaak niet met ‘ontbijt scoren’.

In de theatervoorstelling schetsen de spelers personages en hun leven op straat en doen er zich situaties voor, waarin voelbaar wordt dat de weg van het toenemende aantal regels meestal doodloopt voor deze doelgroep. Theatervoorstelling ‘De Joker’: vrijdag 19 februari om 14 uur in Groot auditorium, Hogeschool Gent Gezondheidszorg Vesalius. Keramiekstraat 80, 9000 Gent

Labels: , , ,